SOD: естественият антиоксидант, побеждаващ заболяванията и стареенето

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

melon

През последните няколко години изследователите научиха недвусмислено, че процесът за който ние обикновено мислим като за ‘остаряване’ е всъщност процес на болестни състояния, завладяващи тялото. Типичните заболявания на остаряването – диабет, атеросклероза, и дори рак – може всички да са причинени от увреждане от страна на свободните радикали, задействащо остаряването на клетките. Както съм обяснявал в много от бюлетините си, антиоксидантите са субстанции, които се борят със свободните радикали. Те в голяма степен забавят стареенето и помагат за предотвратяване възникването на много от заболяванията, свързани със стареенето. В настоящата статия искам да ви кажа как естествено да повишите един от най-силните си антиоксиданти, направен от собственото ви тяло, наречен супероксид дисмутаза или SOD и вие със сигурност ще искате да прочетете всичко за него.

SOD:  Най-усърдно работещият в полза на здравето ви антиоксидант

Ензимът SOD е открит през 1968 година от Ървин Фридорич и неговия асистент. В изследването си те разкриват, че това е един от най-мощните антиоксиданти, произвеждани от човешкото тяло наред с каталазата и глутатион пероксидазата. Той се създава от гена SOD1, който произвежда няколко вида SOD – някои от които съдържат манган, мед или цинк. Въпреки това, основната функция на всички видове SOD е да се борят срещу един нанасящ сериозни увреждания свободен радикал, наречен супероксид.

Супероксидът се произвежда от клетките на тялото като отпадъчен продукт на клетъчния метаболизьм при създаването на енергия. В този процес клетките на тялото създават също така и друг силно увреждащ тялото свободен радикал, наречен водороден пероксид или хидроксилен радикал. Реагирайки на тези 2 вредни свободни радикала тялото произвежда супероксид дисмутаза (SOD), за да им противодейства.

Посредством процес, наречен дисмутация, тялото разгражда тези опасни ‘оксидни’ радикали – супероксид и пероксид – разрушавайки ги, за да не могат те да увреждат клетките. Когато човек остарява, естественото производство на този антиоксидант намалява. Обаче, излагането на тялото на токсини никога не забавя темпото си.

Ако клетките на тялото бъдат надвити от супероксида (както в случаите на развитие на ракови клетки), и човек няма достатъчно SOD, за да му противодейства, процесът на увреждане от свободните радикали се развихря. В резултат на това клетките започват да стареят и да умират по-бързо. Клетките, които ги заместват са все по-слаби и оставят вратата за нахлуването на сериозно заболяване отворена.

Многото ползи от силните нива на SOD в тялото включват:

  • Борба с/превенция на рак и на други сериозни заболявания
  • Облекчаване на артрита и на други възпалителни заболявания в цялото тяло като например възпалително заболяване на червата, фиброза, псориазис и т.н. Възпалението вече се счита от изследователите за предшестващо състояние, водещо до заболяване.
  • Експертите по красота/изследователите добавят SOD в своите серуми и кремове, за да предотвратяват уврежданията на кожата, причинявани от свободните радикали, които водят до остаряване, отпускане на кожата и бръчки. SOD помага и в лекуването на рани, изгаряния, за намаляване на хиперпигментация и зачервяване на кожата, както и за предпазване от UV лъчите.
  • SOD се бори срещу страничните ефекти от терапиите при рак като химиотерапия и лъчетерапия.

Как да стимулираме естественото производство на SOD в тялото си

Когато ензимът SOD бе открит, много учени се втурнаха да създават хранителна добавка, която да може да се взема орално и да стимулира тялото ни в производството на SOD. Те откриха, че приеманите през устата хранителни добавки, съдържащи SOD трудно преодоляват естествената стомашна киселина. Тя в голяма степен унищожава SOD и само малки количества от хранителното вещество се усвояват. През 2013 година вече има някои хранителни добавки, съдържащи SOD, които използват глиадин – житен протеин – наред със SOD, който го предпазва от разпадане в стомашната киселина. Има също така някои кремове и спрейове за външна употреба, които се усвояват в кръвотока през кожата.  Те съдържат добри нива SOD, обаче са и доста скъпи. Но човек може да реши, че антиоксидантната им стойност си струва цената.

Спрейове за нос или капки за под езика все още не се продават без рецепта, тъй като Агенцията за храните и лекарствата (FDA) още не ги е одобрила за пускане на пазара. Някои лекари правят инжекции със SOD и/или предписват спейове за нос, съдържащи SOD.

Има обаче други естествени начини за подсилване на нивата на SOD просто посредством храната, която ядем и хранителните добавки, които взимаме. Ето някои супер стимулиращи SOD храни и хранителни добавки, които трябва да включите в ежедневния си хранителен режим:

  • Плодове: Пъпешите ‘медна роса’ (зелени) и оранжевите пъпеши са естествен източник на SOD; плодовете с високо съдържание на витамин С като цитрусите, ягодите, боровинките, годжи бери и гуава помагат да тялото ви да прави SOD в тандем с метала мед.
  • Зелени зеленчуци: Ечемичена трева, броколи, житняк, брюкселско зеле и бяло зеле също съдържат големи количества естествен SOD. Яденето по няколко порции от тези зеленчуци на ден подсигурява зареждането на клетките със SOD. (При проблеми с щитовидната жлеза броколи и другите кръстоцветни зеленчуци трябва да са топлинно обработени!)
  • Глиадин: Ако ядете по малко пшеница заедно с плодовете и зеленчуците, това може да предпази съдържащия се в тях SOD от стомашната киселина. SOD се съдържа и в царевицата и в соевите храни.
  • Минерали: Храните, богати на цинк, мед и манган също подсилват производството на SOD. Те включват телешки черен дроб, печурки, спанак, къдраво зеле, аспержи, сусамово семе, ягоди, овесени ядки, зелен фасул, ориз, ананас.
  • Витамини: витамин Е доказано повишава SOD с около 30%.
  • Масла: Изследване в Швеция показа, че съдържащото омега-3 мастни киселини ленено масло значително повишава нивата на SOD.

SOD е един от най-важните антиоксиданти, на които клетките на тялото разчитат, за да неутрализират опасните, супероксидни свободни радикали. Ако нивата в тялото се поддържат адекватни посредством оптимален прием на хранителни вещества, физическа активност и предпазване от познатите токсини (които поемаме при прекаляване с аклохола, тютюнопушене и от околната среда), ще можем да поддържаме клетките си много по-млади по-дълго време. SOD може съвсем естествено да бъде най-доброто #1 вещество, борещо се със заболяванията, освен че е едно от най-добрите съществуващи вещества, които противодействат на стареенето.

Бъдете здрави,

Д-р Марк Розенберг

Източник: Natural Health News, SOD: Do You Know About This Powerful Antioxidant? 29 April 2013; http://www.healthyanswers.com/nutrition/2013/04/sod-do-you-know-about-this-powerful-antioxidant/

Снимка: http://www.amazon.com/CANTALOUPE-LARGE-FRESH-PRODUCE-MELONS/dp/B007OBE7C0

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *