Факт или мит: Може ли хипотироидизма да се лекува естествено?

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

walnut-oil

Това е факт.

Щитовидната жлеза може да създаде големи проблеми, макар че е толкова мъничка. С формата на пеперуда и намираща се под гласните струни, тя е дълга около шест сантиметра и тежи по-малко от 30 грама.

Функцията на щитовидната жлеза в тялото можем да оприличим на тази на контролната кула на летище.

Основно тя е заета да метаболизира (преобразува) калориите в енергия и да регулира производството на хормоните, които захранват клетките на тялото с кислород.

Всяка клетка в тялото съдържа рецептори за щитовидните хормони, така че когато функцията на щитовидната ви жлеза се забави или тя не произвежда достатъчно хормони – какъвто е случаят с хипотироидизма – това влияе на всяка част от тялото.

Хипотироидизмът често бива диагнозиран неправилно поради факта, че симптомите са неясни и променливи. Погрешната диагноза е често срещана и лекарите може да лекуват само симптомите на хипотироидизма, но не и причината.

Най-често срещаните симптоми на хипотироидизъм

 • Хронична умора
 • Хронична болка – особено в ставите и мускулите
 • Непоносимост към студ – като например студени ръце и стъпала
 • Суха кожа и суха, оредяваща коса
 • Нередовен менструален цикъл и безплодие
 • Запек
 • Необяснимо напълняване или подпухналост
 • Депресия или резки промени в настроението
 • Висок холестерол
 • Загуба на паметта

Изчислено е, че повече от 24 милиона души (в САЩ – Бел.пр.) страдат от дисфункция на щитовидната жлеза – и повече от половината от тези случаите не са диагнозирани или са диагнозирани погрешно.

Ендокринолозите откриха, че повечето от страдащите от хипотироидизъм имат автоимунно заболяване, наречено болестта на Хашимото, което предизвиква хронично възпаление.

Болестта на Хашимото се появява когато имунната система започне да атакува щитовидната жлеза. Това заболяване е виновно за шокиращите 90% на щитовидна дисфункция при пациентите.

Най-добрите 5 начина за естествено лечение на хипотироидизъм

Набавянето на правилната храна е първата и най-важна стъпка за регулиране на щитовидната жлеза. Щитовидната жлеза разчита на храната за енергия. Маскирането на симптомите на хипотироидизма с рецепти и хранителни добавки с времето ще нанесе повече вреда, отколкото полза.

eggs for thyroid

Яденето на обработена храна, съдържаща бяло брашно и захар стимулира възпалението и отслабва функцията на вече и без това мудната щитовидна жлеза. Ето няколко бързи съвета как да подсилите с енергия здравето на щитовидната жлеза.

 1. Намалете приема си на кофеин, продукти от бяло брашно и захар – Закуската ви с лате и кроасан може да има очарователен вкус, но тази нездравословна комбинация само ще влоши умората и допълнително ще увреди и без това влошената функция на щитовидната ви жлеза.
 2. Повишете омега-3 мастните киселини за производството и преноса на хормони. Без омега-3 растежът на клетките се нарушава. Добавянето на зехтин, ядки, авокадо, ленено семе, и рибено и кокосово масло към храната стимулира растежа на нови клетки и подобрява функцията на щитовидната жлеза.
 3. Внимателно контролирайте приема си на ‘образуващите гуша’ храни (храните, които подтискат функцията на щитовидната жлеза чрез намесата си в приема на йод). Това са храни, които могат да разстроят функцията на щитовидната жлеза като броколи, спанак, фъстъци, зеле и къдраво зеле. Тези храни трябва да се консумират умерено, освен ако не са готвени.   Излагането на тези храни на висока температура елиминира техните ‘гушо-образуващи свойства’.
 4. Тялото ви се нуждае от протеини, които да пренасят хормоните.  Щитовидната жлеза използва протеините, съдържащи се в месото от животни, хранени на паша, яйцата и бобовите растения, за да разнася ефективно тези хормони.
 5. Вземайте кисело мляко с пробиотици като хранителна добавка или ферментирали храни за да се радвате на по-дълготрайна енергия и здрав стомах.

Щитовидната ви жлеза е много чувствителна към хормоните на стреса, така че е време да започнете да снижавате стреса. Прегледайте ежедневните си дейности и определете как да намирате време, за да се отпускате. Това ще подобри функцията на щитовидната жлеза.

Избягвайте рентгенови снимки винаги когато е възможно – просто искайте да ви дават предпазна яка за врата, за да предпазвате лесно уязвимата си ‘пеперуда’.

Жените е седем пъти по-вероятно да развият дисфункция на щитовидната жлеза от мъжете – като рискът им нараства с менопаузата и след 60 годишна възраст.

Някои лекари все още се колебаят да назначават тестове за заболявания на щитовидната жлеза, но ако усещате, че симптомите ви се влошават, настоявайте за тестове.

Променяйки храната си така, че тя естествено да лекува хипотироидизма ще е далеч по-полезно за мъничката щитовидна жлеза.

Даника Колинс

Източник: Underground Health Reporter, Fact or Myth Can You Treat Hypothyroidism Naturally?

http://undergroundhealthreporter.com/treat-hypothyroidism-naturally#axzz2Poa4tFSe

Снимка: www.mensfitness.com ; ketodietapp.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *