Храна за живот: 10 неща за храната при рак на гърдата

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

antioxidants

Антиоксиданти

Без да нагазваме надълбоко в молекулярната биология, антиоксидантите предпазват клетките на тялото от увреждне. Увредените клетки често излизат извън контрол, което може да доведе до рак. Ето защо консумирането на антиоксиданти може да помогне за предотвратяването на рак.

Някои от най-добрите източници на антиоксиданти са: горски плодове (боровинки), плодове (ябълки), зеленчуци (спанак), бобови растения, ядки и билки.

Соя

Изследванията се лутат напред назад относно предполагаемите ползи от соята. Някои от тях заключават, че соята подсилва растежа на туморите, други стигат до обратното заключение. Най-последните изследвания показват, че фитоестрагоните в соята имат умерена роля в предпазването от рак на гърдата, особено при жени с естествено високи нива на естроген. Предвид многото доказателства за това, че соята всъщност е вредна, особено при наличието на генно модифицирана соя, бихме казали, че единствено ферментиралите соеви продукти като нато, тофу, мису… соев сос са полезни, така че просто се ограничавайте до тях, ако считате за необходимо да ядете соя.  

Фитохимикали

Фитохимикалите са естествени химикали в зеленчуците и се смята, че те играят роля за предотвратяването на рака на гърдата. Те предотвратяват формирането на канцерогени; спират канцерогените да не атакуват клетките на тялото и помагат на клетките да се отърват от ракоподобни промени.

Храни с фитохимикали: броколи, карфиол, рукула, къдраво зеле, брюкселско зеле

Полезните мазнини

Ние всички се нуждаем от мазнини в храната си; онова от което не се нуждаем са наситени животински мазнини. Тези мазнини се откриват основно в месото и маслото.  Мононенаситените растителни мазнини от друга страна са полезни. Заменете животинските мазнини със здравословните мазнини, извличани от растенията.

Храни, съдържащи ‘полезни мазнини’:

Авокадо
Зехтин

Елиминирайте ‘вредните мазнини’

‘Вредните мазнини’ като наситените мазнини и транс-мазнините, трябва да се избягват колкото се може повече. В седем годишно изследване, включващо 2500 оцелели от рак на гърдата, Женското изследване за влиянието на храната (WINS) показа, че жените на по-нискомаслена храна (33 г мазнини на ден) снижават риска си от повторно проявяване на рака с 24 процента.

Опитайте да замените маслото със зехтин или да хапвате бургер със зеленчуци, вместо със сирене.

Алкохол

Избягвайте алкохол или поне му се наслаждавайте умерено. Доказателствата са съвсем недвусмислени, че повече от 3 или 4 питиета на седмица повишават риска ви от рак на гърдата. По-конкретно изследванията показват, че жените, които консумират по 2 до 5 напитки на ден са с 41 процента по-висок риск да се разболеят от рак на гърдата от жените, които изобщо не пият.

Алкохолните питиета са в грамажи, както следва:
1 чаша = 330 мл бира, 140 мл вино, 40 мл твърд алкохол

Гъби

Скорошно изследване показа, че линоленовата киселина в гъбите изглежда спира ароматазата (ензим, който помага на тялото да прави естроген), и така снижава риска от рак на гърдата. Гъбите бяха печурки.

Тук на преден план трябва да споменем, разбира се ‘семейството’ на лечебните гъби в традиционната китайска медицина рейши, майтаке, шийтаке…

Фибри

Фибрите се свързват с естрогена, като така не позволяват на туморните клетки да се хранят с него и това ги прави много ефикасни в предпазването от рак. А фибрите могат да са вкусни, наистина.

Източници на фибри:
пълнозърнеста пшеничена пита
овесени ядки
пълнозърнест хляб
зърнени закуски или блокчета

Яжте истинска храна

Вместо да се опитвате да получите всичките си фитохимикали, антиоксиданти, соеви изофлавони и т.н. под формата на хапчета или хранителни добавки, опитайте да добавите обилни порции несладки плодове и зеленчуци към храната си. Много борещи се с рака хранителни вещества се съдържат в изобилие и естествено в здравословните храни, които можете да ядете всеки ден.  Лекарите препоръчват добър мултивитамин (естествен, не химически направените синтетични мултивитамини) и добре балансирана естествена храна.

Не яжте твърде много

Калориите идват (с храната) и си отиват (с физическата активност)… Помнете, двете трябва да са в баланс или наблегнете ‘повече на онези, дето изразходвате, а не на онези, които поглъщате’. Мазнините произвеждат естроген, а ракът на гърдата се свързва с високите нива на естроген в тялото.  Колкото повече мазнина има в тялото, толкова по-голям е рискът от рак на гърдата. Не напълнявайте, движете се и яжте добре балансирана храна.  Ще си благодарите за това.

И един последен, но много важен съвет:

Избягвайте захарта. Доказан факт е, че туморните клетки обожават сладките храни и хранейки се с тях бързо се размножават, така че отнемете им храната и насладата – не ги подсилвайте, а напротив оставете ги да измират от глад. Помогнете на тялото си.

Източник: HealthCentral.com, Eat to Live: 10 Things to Know About Breast Cancer and Nutrition

Снимка: www.tortealcioccolato.com

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

По отношение на диетите, препоръчваме преди да се подложите на каквато и да било диета, първо да се консултирате с личния си лекар и по възможност с диетолог за избягване на непоносимост към храни или режим на хранене. По този начин ще извлечете максималното от диетата, без да застрашавате здравословното си състояние.

При предприемане на каквито и да било промени в храненете, препоръчваме първо да се консултирате с личния си лекар за избягване на непоносимост към храни и/или вредни последствия поради пиенето на лекарства. По този начин ще извлечете максималното от храните без да застрашавате здравословното си състояние.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *