7 стъпки за подобряване на кръвообръщението през целия ден

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

blood circulation

Лошото кръвообръщение обикновено се свързва с отичането или подпухването на стъпалата, глезените и прасците, но ако през по-голямата част от деня седите без да се движите—дори и да не изпитвате тези симптоми—твърде вероятно е кръвообръщението ви да не е в най-добрата си форма.

Други симптоми на лошо кръвообръщение включват студени ръце и стъпала, умора, влошена познавателна функция, разширени вени и хипертония (високо кръвно налягане). Също така, ако имате атеросклероза, диабет или висок холестерол, сърцето ви вече се затруднява с изпращането на кръв в цялото тяло.

За щастие има лесни промени и допълнения в начина на живот, които можете да правите, за да подобрите кръвообръщението си. Ето седем от тях.

1. Започнете да се движите

Застоялият живот е най-добрият приятел на лошото кръвообръщение, а движението е най-големият му враг. В идеалния случай, ще ви е нужно да отделяте по 30-40 минути за умерени до интензивни упражнения през повечето от дните на седмицата, но ако това не е възможно, има и други начини да внесете движение в дневния си режим.

Използвайте стълбите вместо асансьора и паркирайте възможно най-далече. Отивайте пеша да обядвате и се опитвайте да ставате често за бързо раздвижване или разходка през целия ден—поне по веднъж на всеки час.

2. Протягайте се

Протягането (стречинг) повишава притока на кръв в различните мускули и части на тялото, така че е чудесен начин за подобряване на кръвообръщението ви през целия ден. Опитайте се да си създадете навика да се протягате сутрин щом се събудите или си правете кратки почивки за протягане през целия ден, за да поддържате доброто движение на кръвта в тялото си.

Още за протягането прочетете тук.

3. Отпускайте парата

Стресът и притесненията допринасят за лошото кръвообръщение по няколко начина. Те влияят на това как дишате и често дори ви карат да задържате дъха си или да дишате твърде бързо или твърде повърхностно. И двата начина влияят на количеството кислород, което циркулира в тялото ви.

Притокът на адреналин, свързван със стреса, безпокойството или гнева също кара кръвта да се насочва бързо към мускулите, което може временно да влоши кръвообръщението в други части на тялото. Освен това, стресът може да причини появата на напрежение и възли в и около мускулите след време, които могат да спрат кръвообръщението в тези места.

Ето защо, за да подобрите кръвообръщението си трябва да се успокоите. Поставете стреса под контрол като си осигурите достатъчно сън и свободно време и започнете да включвате в ежедневието си практики като йога, медитация, дълбоко дишане и редовни масажи, които можете сами да правите!

4. Откажете цигарите

Пушенето на цигари уврежда и след време унищожава способността на кръвта да се движи в тялото повече от всеки друг отделен фактор. Ако все още пушите, особено, въпреки факта, че имате симптоми за лошо кръвообръщение, време е да спрете!

5. Не се обезводнявайте

Поддържането на тялото ви добре хидратирано е важно за здравето ви като цяло, но то е особено важно за доброто циркулиране на кръвта в цялото ви тяло. Плазмата, която представлява повече от половината от цялото количество кръв, се състои от около 93 процента вода. Когато човек е дехидратиран, кръвта се концентрира и е по-гъста, което на практика прави ефикасното й циркулиране по-трудно.

Поддържайте тялото си хидратирано като пиете по 8 чаши вода на ден, минимум, и като ограничите кофеина и алкохола. Ако изпиете чаша кафе или вино, добавете още една чаша вода към дневния си прием.

6. Включете в храната си повече спомагащи кръвообръщението храни

Някои храни, подправки и билки доказано подобряват кръвообръщението. Това са чесънът, кайенът, джинджифилът, куркумата, тлъстите риби с високо съдържание на омега-3, храните с високо съдържание на фибри като плодовете и зеленчуците, натуралният черен шоколад, храните с високо съдържание на витамин С като портокалите и храните с високо съдържание на ликопен като доматите, динята и грейпфрута.

За подобряване на кръвообръщението, опитайте да включвате повече от тези храни и подправки в храната си.

7. Вдигнете крака върху стената

Тази йога поза, наречена випарита карани на санскрит е лесна за изпълнение, отпускаща и наистина помага за усилване на кръвообръщението. Ето как да я правите:

· Седнете на пода със свити колене и опрете едното си рамо и таза до стената (тялото ви е странично към стената).

· Положете гърба си на пода, като краката ви още са свити, а тялото ви е  близо до стената.

· С помощта на ръцете и лактите завъртете краката си и ги поставете нагоре върху стената, като задната част на краката ви се опре върху стената, а таза ви допира или почти допира стената и краката ви са под 90 градусов ъгъл на торса.

· Затворете очи, дишайте дълбоко през носа и се отпуснете, докато гравитацията помага за възстановяването на кръвообръщението ви.

Можете да сложите възглавница под главата си и/или под кръста си ако така ще ви е по-удобно, а ако леглото ви е до стената, можете да правите упражнението там! Задържайте тялото си в това положение 5-10 минути всяка вечер преди сън понеже то също така е чудесно за балансиране на хормоните и спомага съня.

Кръвообръщението, като много други аспекти на здравето ни, може много да се подобри с въвеждането на някои промени в храната и начина ни на живот. Успех! Знаем, че ще се справите.

-The Alternative Daily

Източник:

http://www.thealternativedaily.com/7-steps-to-improve-your-circulation-throughout-the-day/?utm_source=internal&utm_medium=email&utm_campaign=N150401

Снимка: www.infectosos.com

Прочетете за още едно полезно за здравето упражнение:

Различен поглед към живота с йога

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *