10-те най-странни медицински случаи през 2014

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

stranni-sluchai 2014 63489664

През цялата минала година сайтът Medical Daily не спираше да вълнува своите читатели със стряскащи истории — медицински случаи, които лекарите не можеха да обяснят. Това бяха научни статии, които предизвикваха ахвания от уплаха от страна на нашите автори и викове на изненада от страна на читателите ни. Предлагаме ви нашия „Списък на най-интересните10” най-поразителни примери за неспособността на науката да обясни какво точно се бе объркало:

Странният случай на жена, родена без малък мозък

Здравият разум кара лекарите да направят КАТ-сканиране или компютърна томография на 24-годишната жена, приета в болница в провинция Шандонг в Китай, понеже се оплаквала от световъртеж и гадене. Нали в крайна сметка тя казала, че не е можела да си стои на краката без помощ до 4-годишна възраст и да говори разбираемо до 6-годишна възраст. Всъщност, тя споделила с лекарите, че през целия си живот е имала проблеми с равновесието. Въпреки тези леки проблеми със здравето, жената била омъжена, имала дъщеря и тялото й функционирало нормално от години. Представете си изненадата —  по-точно, пълния шок — когато лекарите погледнали рентгенологичните изследвания и определили проблема й: тя изобщо нямала малък мозък.

Странният случай на жена, която чува музика

Представете си да вървите в нощта и да слушате песента Somewhere Over the Rainbow. Звучи достатъчно приятно, но какво ще кажете, ако песента звучи непрестанно в ума ви, смущавайки всеки час, в който сте будни и всеки ваш нощен сън? Поради мистериозна музикална халюцинация, Сюзън Рут от Есекс, Англия търпяла мелодията How Much is that Doggie in the Window, в изпълнение на Пати Пейдж цели ЧЕТИРИ ГОДИНИ, макар че днес тя чува песента на Джуди Гарланд Somewhere over the Rainbow. Съпругът й от 40 години трябва да крещи, за да привлече вниманието й, защото понякога тя не чува нищо друго освен песента, звучаща в главата й.

Странният случай на мигренозни главоболия

Какво причинява инвалидизиращото заболяване, познато като мигренозно главоболие, при което пред очите проблясват светлини и човек изпитва непрестанно пулсиращо усещане? За жалост, никой не знае. „Онова, което изследователите знаят е че мигрената е генетично заболяване и се предава в семейството”, съобщи Medical Daily. „Ако единият родител е страдал от мигрена, има приблизително 40 процентов риск детето също да страда от нея”. Ако и двамата родители страдат от мигрена, вероятността детето им да се бори с тези главоболия скача на над 90 процента. Обаче, някакъв незнаен друг елемент също играе роля и така без значение дали човек страда от ретинална мигрена, мигрена с аура или обикновен тип мигрена, мигрените си остават необяснимо странни.

Странният случай на момче загубило апетита си

„Точно преди една година, Ландън Джоунс се събужда неизпитвайки апетит или жажда и сега, на 12 години, родителите му трябва насила да му дават храна и напитки всеки ден, за да поддържат живота му”, съобщи Medical Daily. От сутринта на 14 октомври 2013 година Джоунс е отслабнал 18 килограма. Макар че обонянието и усещането му за вкус не са засегнати, тези усещания не будят в него желанието да яде или пие. Междувременно лекарите продължават да търсят причината за този първи случай на мистериозна загуба на глад, докато злощастните му родители правят каквото могат, за да поддържат болното си дете живо и най-вече сито.

Странният случай на жена, която губи пулса си

40-годишна майка от Флорида, която преживяла рутинно цезарово сечение временно загубила пулса си. Едва ли това е изненадващо, ако не споменем още една подробност: жената нямала пулс цели 45 минути. „На Руби Граупера-Касимиро, на 40, е направено секцио в края на септември. Но в реанимацията лекарите забелязват, че тя не диша”, съобщава Medical Daily. По време на кризата, лекарите не откриват нищо мистериозно в случилото се с Граупера-Касимиро: течност от амниотичната й тръба е попаднала в кръвотока, създавайки вакуум в сърцето й, което спряло функционирането на белите дробове и кръвообръщението. Мистерията е в един единствен факт: След като се съживила лекарите й открили, че липсата на приток на кръв в мозъка й не е нанесла никакво неврологично увреждане на жената. Чудо?

Странният случай с разболяването на 200 момичета

От май 2014 година насам в селото Ел Кармен в Колумбия повече от 200 момичета тийнейджърки са влезли в най-близката болница с оплаквания от гадене, коремни болки и изтръпване на ръцете. Какво би могло да причини странната синхронност на заболяване в такъв широк мащаб? Докато много приписват необичайната болест на момичетата на масова истерия, съобщи Medical Daily, „по стечения на обстоятелствата, в това колумбийско село е въведена ваксина, която помага за предпазване от човешки папиломавирус (HPV)”. Това случай на вредни странични ефекти от една единствена ваксинация ли е или на необичайна психологическа епидемия?

Странният случай на жена, обладана от гласа на Не-Йо

Зоуи Фанъси на 26 години получава епилептичен припадък, който причинява тежко гадене и я вцепенява… но само когато чуе песен на Не-Йо, номиниран за Грами артист. Всъщност тази британска майка трябва да си слага слушалки когато ходи на пазар или се движи сред хора, за да се предпазва да не чуе гласа на поп звездата и да изживее последиците от това. „Фанъси получава първия си припадък в новогодишния ден на 2006 година след непрестанни пристъпи на боледуване, умора и стрес… след като чува Не-Йо да пее заедно с Питбул песента Give Me Everything”,  съобщава Medical Daily. Макар че Не-Йо й е причинил страшни мъки, Фанъси твърди, че няма неприязън към поп звездата нито към музиката му.

Странният случай на мъртвородени деца

Отново представяме не една мистерия, а редица свързани мистерии продължили дълго време. По-рано през 2014 година английски изследователи потвърдиха, че бебетата момчета е по-вероятно да бъдат мъртвородени от момичетата — и то в значителна степен. Макар че учените смятат, че разликата в пола е в резултат на някакъв биологичен източник, те все още не са идентифицирали точна или дори достоверна причина. Обикновено случаите се приписват на неясни, неопределени условия, докато една четвърт от общия брой се казва, че възникват от неизвестен произход. За жалост, един аспект от тази нерешена мозайка е ясен: 100000 момченца умират по този начин всяка година.

Странният случай на завъртялото се сърце на мъж

„След травматични увреждания, причинени от катастрофа с мотор в Италия, рентгенова снимка и скенер показват, че сърцето на 48 годишен мъж се е завъртяло на 90 градуса вдясно в тялото му”, съобщи Medical Daily. Уникалното в случая е, че когато сърцето се е завъртяло, мъжът е бил буден и в съзнание. Лекарите казват, че самата катастрофа не е причината за странната ротация, тя най-вероятно се е случила в рамките на един час след катастрофата когато пробитият бял дроб е причинил освобождаване на въздух в областта около гърдите. Източвайки въздуха 24 часа по-късно, лекарите успяват да върнат сърцето на мъжа в обичайната му позиция. Поразителното е, че сърцето не е било наранено от това екстремно събитие.

Странният случай на мъж, който говори мандарин

От всички описани тук случаи, този е случаят, който може да ви накара да кажете, Де такъв късмет! През 2012 година, когато се събудил след едноседмична кома след катастрофа с кола, Бен Мъкман от Мелбърн, Австралия сякаш бил загубил част от умението си да говори английски. Обаче, след като видял медицинската сестра китайка, той проговорил чудесен китайски. Макар че Мъкман учил китайски в гимназията и прекарал известно време в Шанхай, той владеел езика много слабо. Никой не знае със сигурност как се е случило това заместване на езиците, но лекарите на Мъкман смятат, че катастрофата е увредила мозъчните пътища, свързани с ползването на английски, задействайки мрежата, свързана с говоренето на китайски.

Сюзън Скaти

 

Източник:

http://www.medicaldaily.com/top-10-list-medical-mysteries-2014-events-caused-our-readers-gasp-314036

Снимка: me.zing.vn

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *