Да започнем Новата година както трябва

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

new year resolutions

Новата година вече е тук и всеки вероятно е взел някакво съдбовно решение за себе си (като то вероятно е свързано със здравето, като е при повечето от нас). Може би до момента нещата се получават, но ако не сте започнали да ги реализирате, използвайки малки стъпки, вероятно ще ви е трудно да постигнете крайната си цел. Обаче, от опита който имам в постигането на собствените си цели (и от опита, получен от един два провала в миналото), аз мога да ви помогна да постигнете онова, към което се стремите с моите три лесни съвета, за да постигнете целите си по отношение на здравето си през Новата година.

Всяка година помня целите, които си поставям в живота и се гордея с промените и напредъка си, чрез които здравето ми е такова каквото е днес. За три години аз напълно се отказах от обработените храни, включих йога в общия си начин на живот и използвам познанията, дадени ми от холистичното ми образования за хранителните вещества, за да постигам все по-добро здраве.

Но целите, които си набелязваме за всяка Нова година не са лесно осъществими за всички. Всъщност, 45% от американците си набелязват новогодишни цели, а само осем процента ги постигат.

Много от новогодишните цели се отнасят до здравето и добруването и обичайно включват свалянето на наднормено тегло, отказването на цигарите, намаляването на стреса и на консумацията на алкохол. Защо толкова много хора често не постигат тези цели?

Хората често избират множество новогодишни цели, а после не осъществяват и една от тях. Или насочват усилията си към неясна цел, която е твърде обща първо на първо. Първата стъпка към успеха е да се вземе конкретно решение. В крайна сметка целта по отношение на здравето ви не се основава единствено върху силата на волята—вие променяте закостенял начин на поведение в напълно нови модели на мислене. Този процес отнема време и търпение, но има конкретни стъпки които можете да предприемете за да постигнете заветната цел. Ето само три от моите съвети които да ви помогнат да постигнете новогодишната си цел веднъж за винаги!

Ако набелязаната ви цел е да се храните по-здравословно или да отслабнете:

Елиминирайте готовите храни

Когато по-голямата част от храната ви все още съдържа обработени храни, целите които сте си набелязали за Новата година, като например да се храните по-здравословно и вероятно да свалите някой и друг килограм, стават много по-трудни за постигане.

Има диети, които включват някои замразени ястия за вечеря с минимални калории; може да е лесно да се спазват тези планове, но те просто не са здравословни. Пълнозърнестите хлябове, несъдържащите глутен солети и бисквити са обичайните обработени храни, които човек спазващ диета може да яде; обаче, тези храни въпреки това съдържат прекомерно количество захар и изкуствени съставки, които допринасят за напълняването ви, стреса, който изпитвате и появата на депресия.

За да постигнете целите си за здравословно хранене просто заменете обработените храни, които ядете с пълноценни храни. Това означава просто да избягвате пакетираните храни. Наблегнете най-вече на зеленчуци, плодове, ядки, семена и органични меса и яйца. Също така ще е по-малко вероятно да изпитвате силен глад когато ядете храни с леща и несъдържащи глутен зърнени храни като киноа, елада и див ориз.

Ако набелязаната ви цел е да спрете да пушите или да намалите употребата на алкохол:

Взимайте правилните хранителни добавки

Алкохолът може да съдържа прекомерно количество калории и захар. Пиенето на алкохол може да пречи също така на усвояването на В витамините, което може да доведе до умора и депресия. Когато сте депресирани е по-малко вероятно да осъществите набелязаната за Новата година цел да намалите или елиминирате консумацията си на алкохол. Пушачите също имат недостиг на витамините В-комплекс, включително на витамин В5, което води до умора, депресия, стрес и проблеми с надбъбречните и щитовидната жлези. Стремежът ви да намалите цигарите или пиенето изглежда почти невъзможен за осъществяване в резултат на недостига на тези витамини.

Като пиете правилните хранителни добавки на база на навика, от който се опитвате да се освободите, вие е много по-вероятно да постигнете целта си. Например, с всяка цигара се знае, че вие изчерпвате 100 милиграма витамин С от тялото си, което засяга имунитета ви. Пушачите могат да извлекат полза от по 8000 мг витамин С дневно. Пиещите алкохол и пушачите трябва също така да взимат хранителни добавки с витамини В-комплекс, за да поддържат психичното си здраве и това на надбъбречните си жлези, което може да им осигури повече енергия и яснота за постигане на новогодишните си цели.

Ако искате да решите здравословен или свързан с теглото ви проблем:

Научете повече за себе си

И накрая, може да имате скрит проблем със здравето, който да не ви позволява да постигнете поставената си цел. Например, наднорменото тегло често е симптом на чувствителност или непоносимост към храни. Хората в голямата си част обичат да похапват храни, които създават чувствителност, като например млечни и пшенични продукти. Ако искате да се справите с какъвто и да било друг здравословен проблем, като необясними стомашни проблеми или непрестанни мигрени, ще се наложи да направите малко разследване.

Предлагам ви да потърсите съвета на холистичен диетолог, който е експерт в чувствителността към храните и алергиите. Той ще ви помогне да разберете кои храни водят до здравословни проблеми, позволявайки ви да избирате храните, които допринасят за осъществяването на вашата цел, вместо да ви отдалечават от нея. Холистичните диетолози могат да ви дадат информация също така за подробностите, свързани с вашето здраве и за другите продукти и химикали, които вкарвате в тялото си, ядейки обработени (готови) храни, използвайки продукти за кожата, алкохол, цигари, кофеин или други вредни вещества. Типът на тялото ви, кръвната група и устройството на тялото ви съобразно Аюрведа са още фактори, които могат да определят кои са най-добрите храни за вашето здраве и да направят постигането на целите ви много по-лесно. Холистичен диетолог може да ви помогне да проучите всички тези аспекти.

Допълнителен съвет от моя страна:

Когато става дума за постигане на набелязани цели по отношение на здравето е важно да отделяте време за себе си. Понякога може да се фокусирате твърде много върху целта и да забравяте човека за когото сте си я поставили първо на първо: вас самите!

Препоръчвам ви да си давате време да обмислите новогодишните (и другите) си цели без да се разсейвате било то от телефони, компютри или от каквото и да било друго нещо. Оставяйте електронните устройства и се разхождайте сред природата, провеждайте час по йога само за себе си или заделяйте по 30 минути от деня си да почетете хубава книга. Ако тези неща ви карат да се чувствате добре, много по-вероятно е да осъществявате поставените си новогодишни и други цели.

Бъдете здрави,

Джон Янеф, холистичен диетолог

 

Източник:

http://www.thealternativedaily.com/13-signs-need-make-health-change-today/?utm_source=internal&utm_medium=email&utm_campaign=N150102

Снимка: plus.google.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *