Фолиевата киселина пази зрението

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Няма много неща, които са по-плашещи от загубата на зрението с остаряването. Това е една от най често срещаните—и опустошителни—последици от напредването на възрастта.

Но нови изследвания показват, че набавянето на този обикновен витамин предпазва зрението. Човек може дори да намали риска си от глаукома и синдром на ексфолиация—водещата причина за свързаната със възрастта слепота—с до 25%.

vitaminc6

Изследователи в болницата Eye and Ear Infirmary в Масачузетс изследваха начина на хранене на над 120000 здравни работници за период от 20 години. Те всичките били поне на 40 години и не страдали от ексфолиативна глаукома (EG) в началото на изследването. Целта била да се проследи храната им и навиците им за взимане на хранителни добавки, за да се определи ролята—ако имало такава—която В витамините играят за предотвратяване на EG.

До края на изследването около 400 души развили EG. Учените открили, че витамините B6 и B12 не помагали за предотвратяване на заболяването. Но имало един витамин, който го правел…

Фолиевата киселина. Може също да ви е известна като витамин B9.

Това е В витамин, който лесно може да се пропусне—особено, ако не ядете правилните храни. Но ако имате недостиг, само храната няма да свърши работа.

Фолиевата киселина е популярна заради способността си да помага в предотвратяване на вродени дефекти по време на бременност. Но витаминът може също така да помогне за предпазване от свързаната с възрастта макулна дегенерация (AMD). Това е водещата причина за загуба на зрение при хора над 50-годишна възраст. И за разлика от другите витамини в това изследване—B6 и B12—фолиевата киселина може да се окаже вашето тайно оръжие за предотвратяване на EG.

Ексфолиативната глаукома е резултат от синдрома на ексфолиацията. Той засяга 10% от хората над 50-годишна възраст. Той причинява наслагването на малки бели снежинки върху лещите на очите. Това наслагване причинява триене при движението на ириса. И с това отнема част от пигмента. Крайният резултат са високи нива на налягане. А поддържането на налягането в очите ниско може да помогне за снижаването на общия риск от глаукома.

Не всеки със синдрома на ексфолиация ще развие ексфолиативна глаукома или друга форма на глаукома. Но ако страдате от него, това прави риска ви около шест пъти по-висок. С други думи, бихте пожелали да започнете да се предпазвате веднага.

Фолиевата киселина е разностранен инструмент за поддържане здравето на зрението. Но както казахме …

Набавянето на достатъчно фолиева киселина от храната не винаги е лесно. Но е възможно. Диетолозите препоръчват да се стремим към приемането на 400 мкг всеки ден. Но дори и храните с високо съдържание на фолиева киселина не съдържат толкова много. И това са храни, от които хората обикновено не ядат достатъчно.

Спанакът и артишокът ще ви предоставят по 130 и 93 мкг на половин чаена чаша. Броколи и зеленото листно зеле колард също са добри източници с по 89 и 81 мкг на половин чаена чаша. Но това количество въпреки всичко е недостатъчно.

Най-добрата ви възможност—в допълнение на обилна консумация на тези храни—може да е да си намерите качествен мултивитамин, който включва фолат (друго названия на фолиевата киселина), B9, или фолиева киселина. Той трябва да е от естествени пълноценни източници. Но можете също да намерите този витамин в самостоятелна хранителна добавка онлайн и в магазините за здравословни храни.

Загубването на зрението е само един от многото плашещи аспекти на остаряването… Но изследователите в Уисконсин може би намериха начин да се преборят с него.

Те откриха начин да свалят до 20 години от възрастта за само 6 месеца–в случайно подбрана група от мъже на по цели 81 години.

Тези мъже свалили по 14.4% от тлъстините в тялото си и качили по 8.8% телесна маса без тлъстини… Кожата им станала по-плътна и плътността на костите им се повишила. И резултатите са рецензирани и публикувани в едно от най-уважаваните медицински списания в света.

Очаквайте още за невероятните свойства на фолиевата киселина скоро.

Източник:

http://www.institutefornaturalhealing.com/2014/06/this-elusive-vitamin-helps-preserve-eyesight/

Снимка: micro.magnet.fsu.edu

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *