ОТЛАГАНЕТО, как да спрем

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Беше 4 часа сутринта в ясна и студена зимна утрин в Торонто. Станал бях навреме, погалил кучето, прочистил мъглата в ума си и беше време да сядам да пиша като всяка сутрин.

procrastination

Но поради някаква причина не можех да започна. Затова изхвърлих боклука. Изнесох заделените за рециклиране торби. Прибрах няколко неща за пътуването в края на седмицата. Подредих книгите върху бюрото си да са под идеалните 90 градуса. Дори се избръснах. Избръснах се! В ден, в който щях да работя у дома!

Накрая реших да бъда мъж и да сядам. Залепих се за стола (фигуративно казано, не буквално), и просто се насилих да пиша. Като първоначалните ми медитации, първите няколко минути бяха трудни, почти убийствено болезнени. Но после кранчетата се отвориха и думите потекоха и Зен усещането, което извличам от сутрешното си писане се завърна и се разля в тялото ми.

Ето как се спира отлагането.

Чрез действие.

Да правиш или да не правиш. Няма време за опити, млади Старуокър. Започни веднага.

Защо неведението ми е благословия що се отнася до правенето на пари

Знаете ли какво са предлозите в граматиката? Нито пък аз. Определители? Инфинитиви? Нямам идея, съжалявам.

Онова, което искам да кажа е, че на практика не зная нищо за спазването на установените правила за писането на есета, с изключение на това какво представлява глагол и съществително. И дори и тях ги използвам взаимозаменяемо понякога. (Може би не трябва да се гордея твърде много с това, но все пак.)

Но не се оставям неведението ми да ме спре. Събуждам се, сядам и пиша. Пиша и пиша и пиша, защото само това мога. Не зная, че не бих могъл да го правя. Пиша за освобождаване. Пиша, защото душата ми го иска. Пиша, защото затова съм роден. Вече не мога да спра да пиша, както кучето ми не може да спре да души уличните стълбове.

Не мога да спра да пиша. Но признавам си, понякога ми е ужасно трудно са започна. В някои дни ми трябва малко допълнително подбутване, за да започна. Както е с всеки човек. Но след като нещата се затъркалят по нанадолнището, е трудно да спреш.

Дори и най-упоритият маратонец често се бори с първите няколко крачки или дори с връзването на връзките в пет без петнайсет в студена ноемврийска сутрин. Обаче, същият този бегач отлично знае, че Бостънския маратон е след няколко кратки месеца и затова спира да фантазира и просто го прави.

Цялата инертност изчезва след като човек започне.

Да започнеш означава да победиш.

Да започнеш е магическо изживяване.

Да започнеш е духовно изживяване

Да започнеш е да кажеш „Това е, свят. Дошъл съм това да правя и ти няма да ме спреш с прелъстителните си песни в опит за жалко разсейване от рода на социални медии или риалити формати”.

Да започнеш е почти да свършиш.

Но защо е толкова трудно да започнеш нещо и да спреш да отлагаш?

Пропускаш ли от живота заради този Демон вътре в теб?

Помислете само за невероятните постижения, които можете да постигнете, ако просто победите чудовището на отлагането.

Според статия в списанието Scientific American, около 20% от населението хронично отлага, като редовно отсрочва за утре задачи, които могат да бъдат свършени днес.

Честно казано, този процент изглежда ужасно малък. Склонността ни да отлагаме, развила се първо в университета със зубренето по цяла нощ преди изпитите или за дописване на доклада за семестъра, лесно се подсилва в днешния свят на постоянни промени в социалните медии, пристрастяване към имейлите, вършенето на сто неща наведнъж и 24-часовите новинарски канали.

Но за всяка минута, която прекарвате в отлагане, вие изпускате минута на ефективно учене, минута да оставите следа, минута на доближаване до пълния си потенциал.

Ако отлагането е проблем за вас, то тогава нека променим това като започнем още сега. Не отлагайте и минута повече да научите как да опитомите звяра.

Всеки път спирам отлагането за секунда благодарение на лесна тайна

Маркетинговият гуру Е. Пейгън ни предупреждава, че можем да се окажем оплетени в примките на обсесивно компулсивно разстройство. Примка на това заболяване може да се изразява в проверяването на пощата, посещаване на нови уебсайтове, проверяване на статистиката за вашия уебсайт или за продажбите, четене на текстовите ви съобщения и след това връщане в кутията, за да започне всичко от начало. Ето как много от нас пропиляват деня в отлагане.

Но не трябва да е така.

Когато бях по-млад и получаването на съобщенията за нови намаления в пощата все още ми бяха интересни, аз неминуемо оплитах в силната примамка на обсесивно компулсивното разстройство, като описаното по-горе. За щастие, аз осъзнах проблема и с времето разработих просто, бързо и лесно решение чрез което моментално се освобождавам от него и се връщам към работата си.

Разработих задействащ механизъм.

Задействащият механизъм е именно това. Той е нещото, което ви кара да се върнете към работата си.

Не е необходимо да е кой знае какво. Не е нужно да струва пари или да изисква помощта на друг човек. Той просто трябва да е нещо лесно, но ефикасно, което ви напомня и да се захванете отново със задачата, която вършите.

За мен това беше необходимостта да проявя мъничко дисциплина и да отворя програмата Microsoft Word в компютъра си.

Това беше задействащият механизъм, който ме спасяваше от протакането.

Веднага щом осъзнаех, че влизам в примка на обсесивно компулсивното разстройство, аз се преборвах с желанието си да му се отдам и отварях уърдовския документ. Това задействаше прекъсването на лошия ми навик и връщането ми към каквото трябваше да правя.

Аз използвам този трик до ден днешен.

Онази сутрин когато се опитвах да седна да пиша, щеше да е лесно да продължа да си намирам къщна работа, за да си запълня времето. Но това щеше да ме отклони много от дневните ми задачи.

Единственото нещо, което ме спаси беше моят задействащ механизъм. Когато си наложих съвсем мъничко дисциплина да седна пред компютъра и да отворя уърдовския документ, всичко се промени.

Именно това беше задействащият механизъм, от който се нуждаех, за да се върна към писането. След това, всяка написана дума беше победа. Всяко изречение, спечелена битка. Всеки параграф, огромна стъпка в побеждаването на демона на отлагането. Всяка победа правеше постигането на това по-лесно следващия път. Всичко действаше като добре смазана машина.

Това е големият урок. Действието изисква действие. И всичко започва с лесен, задействащ нещата механизъм.

Как да задействаме нещата по отношение на задачите, които избягваме

В книгата си Switch (Превключи), авторите Чип и Дан Хийт изследват науката на изграждането на навици. Те откриват, че за да се превърне нещо в навик, то трябва да е просто лесно – и възнаграждаващо – за да предприемем действието.

Задействащият механизъм ни напомня да се върнем към каквото правим. Задействащи механизми като миенето на зъбите ви връщат в релсите и ви спират да не ядете безсмислено през нощта. Пускането високо на енергична музика може да е ключът, който ви трябва, за да започнете най-накрая упражненията, които отлагате цяла сутрин. Изваждането на чековата книжка и слагането на риза с яка може да е нещото, от което се нуждаете, за да седнете най-накрая и да правите месечните сметки.

Тези малки задействащи механизми могат да постигнат много.

Ще откриете, че се отнасят за всички дейности, които отлагате. Научните изследвания подкрепят това. Единственото нещо, което ви помага да превъзмогнете отлагането е всъщност да направите онова, което отлагате. Това е. Трябва да предприемете действие.

И всичко може да се улесни от задействащ механизъм. Задействането му ви връща към добрите навици и то с по-малко усилия на волята.

И така, как да спрем отлагането? Просто започнете да правите онова, което избягвате.

Определете задействащ механизъм, който да ви вкарва в режим да действие. И след като започнете, не спирайте докато не приключите. Действайте упорито, започвайте деня си с една положителна успешна стъпка. Не вършете нищо друго, докато не реализирате напредък в нещата, които са важни за вас!

Крег Балънтайн

Източник: Early to Rise, How to Stop Procrastinating

http://www.earlytorise.com/how-to-stop-procrastinating/?inf_contact_key=3044a90510b8c3fa24cc0c26de6c450530df52743f6f2e04e43a34ee4cb2e083

Снимка: www.etudiants.ch

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *