Защо терапевтичните свойства на кафето НЕ се отнасят за бременните жени

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

coffee_preg

През последите години се появиха изследвания, показващи, че кафето—в умерени количества—може да има редица непознати досега полезни за здравето свойства. В резултат на доста впечатляващия списък терапевтични ползи, аз промених позицията си относно кафето.

Обаче, важно е да се знае, че кафето е едновременно силно лекарство и пълноценна храна при положение, че е от органичен източник, но от друга страна, лечебният елемент в кафето може да създаде проблеми за бременните жени.

Кофеинът може значително да въздейства на растящия плод, защото той свободно преминава през плацентата, и след като кофеинът не предоставя никакви ползи за бебето, а само потенциални опасности, аз силно препоръчвам бременните жени да избягват ВСИЧКИ форми на кофеин.

За жалост, повечето хора (бременни или не) използват кафето заради свойствата му да подсилва енергията им, което в крайна сметка води до ролята му в краткосрочен план да оправя последиците от нездравословното хранене. Ако предоставяте на тялото си хранителните вещества, от които то се нуждае, вие просто няма да се нуждаете от допълнително подсилване на енергията си.

Ако това ви напомня на вас самия, може да пожелаете да погледнете какви са хранителните ви навици. Правилната храна очевидно става дори още по-важна когато сте бременни или планирате да забременеете.

Кафето при бременност се свързва с по-дребни и по-късно родени бебета

В скорошно норвежко изследване, което включва данни за почти 60000 жени, кафето и другите кофеинови напитки повишават вероятността от раждане на бебе с тегло под нормата и/или за просрочване на термина (удължаване на гестационния период).

Главният изследовател д-р Верена Сенгпийл, акушер-гинеколог в Академията Салгренска на университета Салгренска в Гютеборг, Швеция, смята че сегашните препоръки на Американския колеж по акушерство и гинекология трябва да се преосмислят. Американските жени сега биват съветвани да ограничат приема си на кафе по време на бременност до две чаши кафе на ден.

Според  д-р Сенгпиел това количество може да е твърде високо, макар че наблюденията й в изследването не могат да докажат причинно следствена връзка между кафето и ниското тегло при раждането. Тя казва пред сайта MedicineNet.com:

„Ние не можем да кажем на база на данните си дали кофеинът е конкретната субстанция, отговорна за по-големия риск за фетуса да се превърне в бебе с ниско тегло, нито проучвахме дали тези бебета всъщност са имали конкретни здравословни проблеми по време на неонаталния период”.

Все пак, по-голямата консумация на кофеин бе свързана с повишен риск от снижено тегло при раждането. Всеки 100 мг кофеин, консумирани от майката на ден се равняват на почти 30 мг снижение в теглото на бебето при раждането му.

Всеки 100 мг кофеин също така удължават продължителността на бременността с пет часа. Интересното е, че когато източникът на кофеин е кафе, продължителността на бремеността се удължава с осем часа. Причината за тази разлика не се знае. При положение че средната по големина чаша кафе, която пиете съдържа между 95-200 мг кофеин, може да е най-добре да проявите предпазливост.

„Д-р Дженифър У, акушер/гинеколог в болница Ленъкс хил в Ню Йорк казва „Други изследвания показват, че кофеинът може да повлияе на теглото на фетуса, така че това съответства на заключенията на други изследвания”. Защо би могъл кофеинът да причинява такъв ефект е неясно, казва тя.

„Знаем със сигурност, че кофеинът преминава през плацентата и че бебето не е способно да го метаболизира много добре, така че той може да засегне някои от факторите, свързани с растежа”, теоретизира У. Тя съветва жените да ограничат количеството кофеин, което консумират по време на бременността. Световната здравна организация казва по 300 мг на ден; но в Съединените щати препоръчителното количество е 200 мг на ден, казва тя”.

Кофеинът по време на бременност може да увреди сърцето на бебето

Изследвания с животни от 2009 година откриха, че равностойността само на две чаши кафе при бременност може да е достатъчна, за да засегне дългосрочно сърдечната функция на бебето. Те също така откриха, че това минимално излагане може да доведе до по-високи нива на телесни мазнини при мъжете, в сравнение с децтата, които не са били изложени на кофеин в утробата. Скот Ривкийс, съпредседател на Катедрата по Педиатричните изследвания в Йеил и старши изследовател в изследването каза пред сайта MedicalNewsToday:

„Нашите изследвания будят потенциална загриженост относно излагането на фетуса на кофеин в много ранната фаза на бременността, но са необходими още изследвания, за да се оцени безопасността от приемането на кофеин по време на бременност”.

В изследването, мишките на които давали кофеин по време на бременността имали ембриони с по-тънък слой тъкан, разделяща някои от камерите на сърцето, отколкото при ембрионите в групата, на която не давали кофеин”. В дългосрочен план това довело до 20 процентно повишаване на телесните мазнини при мъжките животни и 35 процентно снижаване на сърдечната функция. Според д-р Джерълд Вайсман, главен редактор на списание FASEB Journal:

„Кофеинът е навсякъде: в нещата, които пием, в нещата, които ядем, в таблетките, които взимаме за облекчаване на болката и дори в бонбоните… Този доклад показва, че въпреки популярните представи за безопасност, има едно място, където кофеинът няма място: в храната на бременната жена”. 

 Д-р Меркола

Очаквайте втората част на статията следващата сряда

Източник: Why Therapeutic Benefits of Coffee Do NOT Apply to Pregnant Women, 3 February 2014

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2014/02/03/coffee-in-pregnancy.aspx

Снимка: www.emaxhealth.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *