Когато ядеш за двама

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

pregnant-woman-silhouette-clipart

Рядко има друго време през живота на жените когато тялото изисква яденето на по-питателна храна от бременността и след това при кърменето. Тогава приемът на хранителни вещества от храни и хранителни добавки е необходим не само за да поддържа процесите във вашето тяло, но също и да храни и поддържа бързо растящото ви бебе. Питателната храна е особено важна във всички етапи на развитието и ако мама не се храни правилно, то и растящото в нея бебе няма да се храни правилно.

Ако сте жена в детеродна възраст и планирате да имате деца скоро, задължително е да започнете да се храните здравословно веднага. Изследвания, публикувани миналата година показват, че жените, които се хранят с богата на зеленчуци храна през годината преди бременността са в значително по-малък риск да родят дете с дефекти по рождение в сравнение с жените, хранили се нездравословно с богати на захар храни. По-конкретно, в сравнение с онези, които се хранят нездравословно, жените на здравословен режим изпитали:

  • Наполовина по-нисък риск от аненцефалия, дефект на невралната тръба, който пречи на развитието на мозъка и често води до помятане
  • До една трета по-нисък риск от заешка устна
  • Една четвърт по-нисък риск от цепнато небце
  • Една пета по-нисък риск от спина бифида, друг дефект на невралната тръба

За жалост, изследователите са добавили наситените мазнини наред с нездравословните мазнини, макар че те са всъщност изключително важни за бременните жени (и за всеки в тази връзка), и неправилно са определили пълнозърнестите храни като здравословни, макар че повечето американци е необходимо да ги ограничават. Така че аз вярвам, че техните резултати може да са изкривени, като можеха да показват дори още по-чудесна полза, ако бяха посочили наистина здравословен хранителен режим.

Особено важни хранителни вещества за бременни (и за жени в детеродна възраст)

Здравословната храна не може да се ограничи до шепа хранителни вещества; тя може да бъде постигната само чрез яденето на разнообразни и пресни храни с високо качество всеки ден. Би искал да подчертая много дебело, защото ако искате да компенсирате яденето на обработени храни с вземането на мултивитамин или с яденето на салати от време на време, вие се заблуждавате и не разбирате за какво става дума – както и какви са ползите.

Ето някои особено важни насоки, които със сигурност бихте искали да включите в режима си на хранене

  • Ферментирали храни и/или пробиотици: Почти всеки може да извлече полза от оптимизирането на баланса на полезните спрямо вредните бактерии в стомаха си като използва пробиотици, но ако сте бременна или планирате да забременеете това е от изключителна важност за вас и за вашето бебе. Един от най-добрите начини да го направите е като избягвате захар и обработени храни и включите ферментирали храни в режима си на хранене.

Изследванията показват, че даването на бременните жени и на новородените на дози полезни бактерии може радикално да намали риска им от развиване на аутизъм или на сродни на аутизма заболявания, предпазва бебетата от развиването на екзема в детството; спомага за предпазване от алергии в детството; оптимизира теглото на бебето ви по-късно в живота; подобрява симптомите на колики, снижава средното време на плачене с около 75 процента; и намалява риска от преждевременно раждане.

Най-добрият начин да си осигурите оптимална стомашна флора е редовно да консумирате ферментирали храни, които са естествено богати на пробиотици. Те включват ласи (традиционна индийска напитка на база на киселото мляко с плодове и подправки), кефир, кисело зеле и други ферментирали зеленчуци, натто, ким чи и темпе. Хранителните добавки с пробиотици с високо качество също са вариант, особено ако не ядете много ферментирали храни.

  • Витамин D: включвам витамин D тук, макар че основният ви източник би следвало да е слънцето, а не храната. Наред с това че снижава риска ви от преждевременно раждане, изследвания откриха, че витамин D предпазва от редица дефекти по рождение и от аутизъм, както и от усложнения по време на бременността като високо кръвно налягане. Абсолютно задължително е бременните жени да поддържат нивата 25-хидроксивитамин D в кръвта си между 50 и 70 ng/ml, и аз се надявам, че в не много далечно бъдеще ще е задължително на бременните да се правят редовни тестове за нивата на витамин D в кръвта.
  • Витамин B12: Витамин B12 е един от осемте B комплекс витамини и той е естествена съставка в храни от животински произход като месо, риба, яйца, мляко и млечни продукти. B12 е особено важен за нормалното неврологично развитие и поддържане, и недостигът му може да доведе до трайни дефекти по рождение. Забележка: Ако сте веган е много вероятно да имате опасен дефицит на витамин В12.
  • Фолиева киселина под формата на метилирана фолиева киселина: Друг B комплекс витамин (витамин B9), недостигът на фолиева киселина в момента на зачеване се знае, че повишава риска от дефекти по рождение като спина бифида. Много жени знаят това и вземат хранителни добавки с фолиева киселина с витамините, които пият по време на бременността, но много не знаят, че за да може фолиевата киселина да изпълнява особено важните си задължения във вашето тяло и за плода, тя трябва първо да е активирана в биологически активната форма – L-5-MTHF. Това е формата, която е най-използваема от тялото и формата, която може да преминава през мозъчно кръвната бариера, за да изпълнява важните мозъчни функции. Почти половината от населението има затруднение с трансформирането на фолиевата киселина в биоактивната 5-MTHF форма заради генетичен спад в ензимната дейност, така че е важно да търсите метафолат или метафолин в мултивитамина си вместо фолиева киселина.

Непременно четете етикета внимателно, тъй като много компании не използват биоактивната форма, защото тя е твърде скъпа и струва около 10 пъти повече. Разбира се, дори по-добре от хранителна добавка ще е разнообразието от здравословни, пресни, органично отгледани зеленчуци, които ще предоставят не само фолиева киселина в правилната форма, но и всички останали важни спомагателни микроелементи.

  • Омега-3 мазнини на животинска основа: Повечето жени имат големи недостици на омега-3 мазнини от животински произход като EPA и DHA, което е жалко, защото клетки на ембриона не могат да формират омега-3 мазнини, което значи че зародишът трябва да си набавя всичките омега-3 мастни киселини от храната на майката. Хранителният прием на майката и плазмените концентрации на DHA пряко въздействат на DHA статуса на развиващия се плод.

DHA (докозахексаенова киселина) е толкова важна за развитието на детето, че ако майката и бебето имат недостиг от нея, нервната система и имунната система  на детето може никога да не се развият напълно, което може да причини до живот необясними емоционални, свързани с ученето и с имунната система заболявания. DHA съставлява 15 до 20 процента от церебралната кора и 30 до 60 процента от ретината, така че е абсолютно необходима за нормалното развитие на зародиша в матката, както и след раждането на бебето.

Изследванията показват, че достатъчните нива на омега-3 мазнините оптимизират растежа на мозъка при децата, особено през третото тримесечие. Но тъй като зародишът зависи от източниците на DHA на майката, непрекъснатото изчерпване на резервите на DHA на майката може лесно да доведе до недостиг и някои изследователи смятат, че прекламсията (свързаното с бременността високо кръвно налягане) и следродилната депресия биха могли да са свързани с недостиг на DHA. DHA в омега-3 мазнините от животински произход ще помогне и за предотвратяването на по-голямата част от преждевременните раждания.

Д-р Меркола

Източник: Why Therapeutic Benefits of Coffee Do NOT Apply to Pregnant Women, 3 February 2014

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2014/02/03/coffee-in-pregnancy.aspx

Снимка: clichetoday.wordpress.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *