20 начина за детоксикация на дома

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Spathiphyllum

Много от нас са се подлагали на детоксикация, за да елиминират вътрешно токсините от тялото си, но колко от нас правим каквото и да било относно токсините в домовете си? Често употребявани предмети за дома и продукти за тялото все повече показват негативното си въздействие върху нервната и имунната ни системи, както и върху репродуктивната, ендокринната, сърдечносъдовата и дихателната ни системи.

Средностатистическият дом съдържа от 500 до 1000 химикала, много от които ние не можем да видим, помиришем или усетим на вкус. Макар че всеки понася тези химикали по индивидуален начин и в малки дози, могат да възникнат проблеми когато се излагаме на по-големи дози или на комбинация от тях. Нивото на поносимост на всеки е различно в зависимост от генетичните заложби, хранителния статус и предишно излагане на много химикали, но негативните ефекти от токсините в домакинството често се натрупват поради употребата на други лекарства, особено поради употреба на алкохол по навик, на лекарства с рецепта или на ободрителни средства.

Въздухът на закрито обикновено е 2-5 пъти по-замърсен от въздуха на открито. Изолациите в домовете, които са така чудесни задето държат дома ни топъл през зимата и хладен през лятото, не допускат влизането на свеж въздух, затова непрекъснато дишаме един и същ застоял въздух. Мокетите от стена до стена ни създават уютно чувство, но могат да внесат милиони токсини в добре изолираните ни домове. Те задържат в себе си също така мърсотия, бълхи, прах, домашни акари и олово.

Много от почистващите препарати, които използваме за почистване на мебелите, баните, прозорците и т.н. са пълни с токсични химикали, някои от които дори не са посочени на етикетите им. Същото важи и за многото продукти за лична хигиена, които нанасяме върху кожата си и върху тази на домашните си любимци.

Повечето продукти против кърлежи и бълхи съдържат активни съставки и разтворители, които могат да причинят рак при животните. Също така, човек е изложен в значителна степен на тях докато играе и гали домашните си любимци.

Пестицидите, които използваме в градините елиминират не само вредителите по растенията, но и повечето полезни насекоми, които ни помагат да контролираме същите тези вредители. От 30-те най-често използвани химикали за трева, 19 са показали в изследвания, че предизвикват рак, а 15 се знае, че причиняват отравяне на нервната система.

С това не искам да кажа, че не трябва да поддържаме къщите си удобни и чисти, а дворовете си красиви. Важното е да разберем, че начинът по който постигаме това може да има важно въздействие върху здравето ни. Големият брой токсини могат да доведат до здравословни проблеми и го правят.

Като се грижим за намаляването на излагането ни, както на вътрешни, така и на външни токсини, чрез детоксикация на тялото и на пространството, в което живеем, ние подсигуряваме по-ефикасното функциониране на присъщото за тялото прочистване. Това подсилва устойчивостта ни към ежедневното нападение на вредните за здравето ни фактори.

Има много неща, които можете да направите, за да детоксикирате дома си, някои по-практични от другите.

Ето моите 20 предложения:

1.  Никакви обувки в къщата (тъй като повечето мърсотия, пестициди и олово в домакинството се нанасят с обувките). Ходете боси или носете пантофи.

2.  Поставяйте изтривалките вертикално до входните врати, в които да избърсвате обувките си. По този начин повечето мърсотия и наслоенията по обувките ви остават навън по изтривалката

3.  Поддържайте въздуха чист. Дръжте прозорците и вратите си отворени колкото се може повече за проветряване. Използвайте зелени растения като естествени пречистващи въздуха филтри. Премахвайте миризмите със сода за хляб. Използвайте свежи цветя или купи с билки като розмарин и градински чай (салвия), които да придават приятно ухание в стаите. Почиствайте въздуховодите и вентилационните шахти с нетоксични препарати за почистване. Набавете си портативен филтър / пречиствател на въздуха, особено за спалните.

4.  Преминете от стандартните продукти за почистване на дома към по-безвредни и екологично чисти такива. Те не увреждат здравето ви, нито околната среда толкова много и действат толкова добре, колкото продаваните в търговската мрежа. Можете също така да използвате основни съставки, които имате в дома си, например, оцет вместо белина, сода за хляб за изтъркване на плочките и кислородна вода за премахване на петна. Според Ани Бонд, автор на книгата Better Basics for the Home, тя може да почисти всичко с вода и следните пет основни съставки: сода за хляб, сода за пране, дестилиран бял оцет, течен сапун на растителна основа (например, ментовия сапун на д-р Бронър) и масло от чаено дърво.

5.  Заменете продуктите си за грижа за кожата и за личната си хигиена с по-малко токсични и несъдържащи химикали алтернативи. Дезодорантите, пастата за зъби, козметиката, продуктите за коса, лаковете за нокти и парфюмите често са пълни с токсини. Научете се как да разпознавате кои са вредни и как да ги избягвате.

6.  Използвайте пластмасови предмети разумно тъй като някои от тях съдържат бисфенол A (BPA), свързван с рака и фталати, които причиняват ендокринни проблеми и проблеми на развитието. Избягвайте да слагате храна в пластмасови опаковки (винаги когато можете). Не увивайте храна в пластмаса. Не слагайте храна в микровълновата фурна в пластмасови съдове. Избирайте бебешки бутилки, направени от стъкло или пластмасови, които не съдържат BPA. Избягвайте чесалки за зъбите от винил за бебето си. Не използвайте детски играчки с обозначения “3″ или “PVC.” Избягвайте пластмасовите завеси за вана.

7.  Избягвайте незалепващите тигани, тенджери, тави или прибори (защото Teflon съдържа перфлуоринирани химикали (PFC’s), които се свързват с рак и с проблеми с развитието).

8. Сведете праха в дома си до минимум, защото повече прах означава повече токсини. Бършете всички повърхности поне веднъж на седмица. Използвайте прахосмукачка (за предпочитане с филтър HEPA) за подовите настилки. Прахосмукачките с филтър HEPA улавят най-широк спектър частици и ви освобождават от алергените.

9. Избягвайте прекомерната влага, защото тя насърчава растежа на плесени и гъбички). Проверявайте за натрупване на влага или течове – особено в мазетата. Редовно чистете повърхностите, където обичайно се появява мухъл – около душовете и ваните и под мивките.

10.  Набавете си филтър за душа, тъй като много от замърсителите в чешмяната вода се превръщат в газове на стайна температура. Филтърът за душ може да предотврати появата във въздуха на тези токсини.

11.  Набавете си воден филтър, тъй като в питейната вода са идентифицирани повече от 700 химикала. Филтрирането на чешмяната вода е по-добро от пиенето на бутилирана вода.

12. Избягвайте дрехи, мебели и подови настилки обработени с цел да не задържат петна заради съдържащите се в тях PFCs химикали. Платовете, които не се мачкат и са трайно изгладени, от които се правят дрехи, завивки и чаршафи съдържат формалдехид  – използвайте нетретирани с химикали платове винаги когато можете.

13. Не забравяйте, че в подовите настилки, особено в продукти, направени от синтетични материали има токсини. Използвайте килими от естествена вълна и памук. Ако е възможно заменете мокета от стена до стена с дървени настилки, напълно естествен линолеум или керамични плочки. Използвайте нетоксични лепила, адхезиви, бои или уплътнения за изолация.

14. Лепете с нетоксични лепила ламперии подови настилки и шкафове, които обикновено съдържат формалдехид, който може да отделя дразнещи и нездравословни изпарения с десетилетия. Избягвайте шперплат, фибростъкло, гипсофазер и ламперия.

15. Избягвайте вредни продукти за грижа за домашните любимци , включително традиционните унищожители на термити.

16. Заменете токсичните пестициди и хербициди за тревата и градината с по-малко вредни натурални продукти.

17. Казвайте на служителите в химическото чистене да не увиват дрехите в пластмаса или ги изваждайте възможно най-скоро тъй като пластмасата задържа почистващите химикали върху дрехите и в гардероба. Оставете дрехите след химическо чистене да се проветрят (за предпочитане на открито) преди да ги приберете където ги държите. Използвайте „мокро почистване” (“wet cleaning”), ако имате късмет да има такова където живеете.

18. Използвайте боя латекс (на водна основа) с ниско съдържание на летливи органични съединения и слаба миризма. Отворете всички прозорци и проветрете добре при вътрешно боядисване.

19. Проверете дали в къщата ви няма течове на въглероден оксид, най-често от теч на печки на газ, газови камини, от фурни и комини и от газови бойлери.

20. Проверете нивата на радон в слабо проветриви мазета с напукани стени и/или подове.  Радонът е газ без мирис, който се втвърдява като уран в скалите и в отломки в почвата. Радона се свързва с рак на белите дробове.

Можем да ограничим риска си от хронични заболявания като ограничим излагането си на тези токсини, но не позволявайте това да се превърне в мания защото тя може да ви подложи на такъв стрес че да има повече отрицателно въздействие върху здравето ви от самите токсини.

И накрая, никакво количество токсини в околната среда не е така вредно както е емоционалната токсичност. Можете да вършите всички указани по-горе неща, но ако къщата ви е пълна с гняв, негодувание, завист, нещастие и липса на любов, съчувствие и прошка, тя ще си остане токсична.

Д-р Франк Липмън е международно признат експерт по интегративна и функционална медицина

Източник: 20 Ways to Detox Your Home, 16 August  2010 / 14 May 2013

http://www.huffingtonpost.com/dr-frank-lipman/20-ways-to-detox-your-hom_b_682615.html

Снимка: www.texilaconnect.com

 

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *