Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

fruit and berries

В абстракт, обобщаващ резултатите от изследване, огласено на срещата по Експериментална биология за 2013 г. и публикувано в броя на списанието The FASEB Journal от 9 април 2013 г., изследователите от университета Тафтс съобщават за преимуществото от консумацията на ягоди и боровинки в подобряването на автофагията на мозъка. Автофагията е процес, използван от тялото за изчистване на натрупалите се ненужни или увредени клетъчни компоненти, които се подозира, че причиняват някои заболявания. „Повечето заболявания на мозъка, като Алцхаймер и Паркинсон демонстрират повишени количества токсичен протеин”, обяснява членът на изследователския екип, д-р Шибу Паулоз от Центъра за изследоване влиянието на човешкото хранене върху стареенето в Тафтс. „Дребните, безкостилкови плодове изглежда подсилват автофагията, естествения механизъм, чрез който мозъка се прочиства и по този начин те спомагат за намаляване натрупването на токсини”.

В изследване, водено от д-р Барбара Шукит-Хейл, плъхове били хранени с контролна храна или с храна, подсилена с ягоди и боровинки в продължение на два месеца преди и 30 дни след ирадиация на мозъка (която води до оксидативен и възпалителен стрес в този орган). Някои от животните преминали през преглед на мозъка 36 часа след ирадиацията, а останалите животни били изследвани след 30 дни.

Екипът наблюдавал намаление във възпалителния и оксидативен стрес при плъховете, които били включени в хранителния режим, подсилен с ягоди или с боровинки, както и подобрени индикатори за активиране на автофагията в сравнение с нелекуваните животни. „След 30 дни на същия режим, включващ ягоди и боровинки, плъховете бяха значително по-защитени от радиацията в сравнение с конторлите”, казва д-р Паулоз. „Наблюдавахме значителни ползи от този вид хранене и с двата вида плодове и предполагаме, че това се дължи на фитонутриентите в тях”.

„Имаме много наблюдения от работата си с животни, които показват, че тези съединения предпазват застаряващия мозък и лекуват някои дефицити в поведението”, заявява д-р Шукит-Хейл. „Надяваме се резултатите да се потвърдят и при изследвания с хора”.

Дали такива изследвания ще бъдат проведени наскоро с хора и дали те ще дадат същите резултати, не се знае. Сигурно е само, че яденето на богатите на антиоксиданти и т.н. безкостилкови плодове може само да помогне – според горното изследване – и в битката с Алцхаймер и Паркинсон.

Източник: Life Extension, Berries improve neuronal housekeeping, 24 April 2013

Снимка: www.health.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *