Загадката решена – кокошката наистина предшества яйцето

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

shutterstock_42905923

Това бе основна философска и научна загадка в продълже ние на векове… до сега. Учените вчера (13 юли 2010) заявиха, че са разгадали главоблъс каницата за това дали кокошката се е появила първо или яйцето. Отговорът, казват те, е кокошката. Изследователите откриха, че образуването на черупката на яйцето зависи от протеин, съдържащ се единствено в яйчниците на кокошката. Следователно, яйцето може да съществува единствено, ако е било в кокошка. Протеинът – наречен овокледидин-17 или ОС-17 – действа като катализатор, ускоряващ изграждането на черупката. Тази твърда черупка е особено важна за подслоняването на жълтъка и предпазващите го течности, докато пиленцето се развива вътре.

Учени от университетите Шефилд и Уоруик използваха супер компютър да ‘се приближат’ и да наблюдават формирането на яйце. Компютърът, наречен HECToR и намиращ се в Единбург, разкри, че ОС-17 е жизнено важен за задействането на кристализацията – ранните етапи от създаването на черупка.

Протеинът преобразува калциевия карбонат в изграждащите черупката калцитни кристали. Калцитните кристали се откриват в редица кости и черупки, но кокошките ги образуват по-бързо от другите видове – създавайки по шест грама черупка на всеки 24 часа.

Откритието бе огласено в разработката Структурен контрол на кристалните ядра от страна на протеин в яйчената черупка.

Източник: Sudee4u.blogspot.com, Mystery solved – chicken did come before the egg, 14 July 2010

Снимка: www.mnn.com

Прочетете също: Дилемата ‘кокошката или яйцето’ най-накрая решена!

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *