Предпазва ли кафето от инсулт?

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

coffee green tea

Ако обичате сутрешното си кафе, но се притеснявате за въздействието, което то има върху здравето на мозъка ви, имам добри новини.

Ето за какво става дума…

Оказва се, че кафето може да спомогне за снижаването на риска ви от инсулт, особено ако редовно го включвате в храната си.

Ново изследване, току-що публикувано в списанието на Stroke: the Journal of the American Association, май илюстрира, че колкото повече кафе (или зелен чай) пият хората, толкова по-нисък е риска им да получат инсулт.

Това е особено добра новина, защото освен водата, кафето и чаят са най-популярните напитки в света. Ето някои от нещата, открити от изследването:

Хората, които пият поне по една чаша кафе на ден имат 20% по-нисък риск от инсулт.

Хората, които пият поне по една чаша кафе на ден са с 32% по-нисък риск от вътремозъчен кръвоизлив, който е причината за около 13% от инсултите.

Хората, които пият по 2 до 3 чаши зелен чай всеки ден имат 14% по-нисък риск от инсулт.

ПРОЕКТ: Изследването проучи навиците за пиене на кафе и зелен чай на повече от 82000 души на възраст от 45 до 74 години и ги проследи средно в продължение на 13 години.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ:  Д-р Дейл Уеб казва, „Приветстваме това изследване, което показва, че ползите от антиоксидантите в кафето и зеления чай компенсират потенциалните вреди от кофеина. Резултатите показват, че по-голямата консумация на зелен чай и кафе може да снижи рисковете от инсулт, и най-вече от вътремозъчен крувоизлив”.

СЪВЕТ: Както във всичко, препоръчваме умереност. Ако вече пиете по чаша кафе всеки ден, това изследване изглежда показва, че няма причина да променяте навиците си. Всъщност, изглежда че сутрешното ви кафе спомага за предпазването ви от инсулт!

Източник: Doctors Health e-Bulletin Can Coffee Prevent A Stroke? 21 April 2013

Снимка: freddabranyon.com

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави

Цялото съдържание на този уебсайт е защитено от ЗАКОНА ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО И СРОДНИТЕ МУ ПРАВА с всички запазени права и законови последици.

Вие НЯМАТЕ ПРАВО да възпроизвеждате, да предавате, да използвате статиите и материалите или да използвате за каквато и да е публична или търговска цел този сайт без да упоменете, че съответната информация е взета от нас – Здрави всеки ден – и да посочите линк, водещ към нас, примерно, zdravivsekiden.com, или без да имате предварителното писмено разрешение от собственика на сайта.

Здрави всеки ден

 

 

 

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *