4 елемента превръщат кафето в лечебна храна

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Нека погледнем как кафето влияе на здравето ни като изследваме различните вещества, съдържащи се в обичаната в целия свят ‘черна вода’. В много отношения тези вещества спомагат кафето да е една от лечебните храни и са във фокуса на  много научни открития, свързани със здравето. Моля да ме извините за техническите термини, но няма как да минем без тях.

coffee 48761-love-heart-shaped-cup

1. Хлорогенна CGA (Chlorogenic) киселина

Пиенето на кафе предоставя най-богатия източник на хлорогенна киселина за хората. В 200 г кафе количеството хлорогенна киселина варира от 70 до 350 милиграма (мг). Хлорогенната киселина е силен антиоксидант.

Над 65% от проетите от организма хлорогенни киселини се метаболизират в дебелото черво и формират два метаболита – кофеин и хининова киселина – които също имат антиоксидантно действие. В публикувано през 2006 г изследване авторите достигат до заключението, че кафето „може да спре възпалението и по този начин да снижи риска от сърдечно-съдови и възпалителни заболявания при жените след менопауза”.

2. Дитерпени

Дитерпените в кафето ‘кафестол’ и ‘кахвеол’, съдържащи се в свареното без филтър кафе (каквото пият любителите на кафе в Норвегия и Швеция), но не и във филтрираното кафе (както го пият в Италия и САЩ) се оказва, че повишават нивата на холестерола в кръвта, така наречените триацилглицероли, и чернодробните ензими. Процесът на филтритране премахва повечето от тези химикали, снижавайки ги от 12 мг на чаша, сварено без филтър кафе до 0.4 мг на чаша, сварено през филтър кафе. Така че, изборът явно е в полза на филтрираното кафе.

3. Полифеноли

Полифенолите са известни със здравословното си влияние върху хората. Те са силни антиоксиданти и са известни още с това че повишават резистентността на кръвоносните съдове, подобряват кръвообращението.  Полифенолите също така служат като основни елементи, които поддържат кожната тъкан. Кафето е богат източник на полифеноли. Всъщност, на кафето се отдава 50% от общия дневен прием на полифеноли в едно японско изследване.

4. Микронутриенти

В кафето има няколко микронутриенти, които могат да допринесат със здравословното си въздействие върху здравето на човека: витамин E; ниацин; калий; и магнезий. 220 г варено кафе съдържа седем мг магнезий, докато в 30 г еспресо има 24 мг магнезий. От друга страна, в 220 г шварц кафе има 116 мг калий, докато в 30 г еспресо се съдържат 34 мг калий. Една чаша кафе може да ви предостави един до три мг никотинова киселина. Количеството витамин E в една чаша кафе се равнява на 0.1% от препоръчителната дневна доза.

д-р Дейвид Хуан

Източник: Doctors Health Press e-Bulletin, The Four Elements That Make Coffee a Food Cure, June 2011

Снимка: blog.lidyana.com

Още за кафето: Предпазете се от рак на простатата с това

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *