Древен метод, Дийпак Чопра, цялостно здраве

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Всички обичаме да показваме бели зъби в искряща усмивка, но струва ли си риска? Освен потенциално увреждане на нервите, изследванията показват, че гълтаме 25% или повече от заредените с химикали, избелващи продукти, които ни се предлагат под формата на различни методи за избелване като ленти и т.н.

smile

Флуорид, катран, аспартам, алуминий или бензол – звучат ли ви като нещо вкусно? Мисля, че спокойно можем да кажем, че всички бихме искали да намерим органична алтернатива, а жабуренето с олио е именно това. За жабуренето с олио ми каза приятелка, натуропат, която специализира в аюрведически лечения и храни. Честно казано, трябваше да си прехапя устните, за да не се разсмея, но познанията й за лечения (да не пропусна искрящите й бели зъби) ме убедиха да направя експеримент.

Какво представлява жабуренето с олио?

От Natural News:  Жабуренето с олио се смята за мощно средство за поддържане на добро здраве, както и за ефикасно лекарство при различни страдания. Това е древна техника, първо описана в стари аюрведически текстове от преди 5000 години. Прави се лесно. Скоро след като се събудите преди да закусите или да си измиете зъбите, изплакнете устата си със супена лъжица олио с високо качество, за да ‘изтеглите’ бактериите, паразитите и другите токсини от зъбите и мукусните си мембрани. Жабурете с олиото енергично, оствяйки течността да проникне ‘през’ зъбите от едната до другата страна в продължение на 15-20 минути. Дийпак Чопра препоръчва тази практика в книгата си от 2001 година, Идеално здраве. Чопра отбелязва, че жабуренето с олио е една от многото аюрведически техники, които са ценни за пречистването и подсилването на тялото. Според Аюрведа, мередианите на органите са в езика по същия начин, както са и в ключови точки в дланите, стъпалата и ушите. Това прави езика съществен фактор при диагнозиране, и грижата за езика е важна в предпазването и лечението на болести.

Древната практика на жабурене с олио е важна и по друг начин. Докато олиото преминава между зъбите преди да бъде изплюто, мукусните мембрани в устата и големите вени отдолу на езика абсорбират жизнено важни хранителни вещества от олиото. Сусамовото олио, което е едно от традиционно препоръчваните за тази практика олиа, има противовирусни и противовъзпалителни свойства. То е богато на омега-3 мастни киселини и освен това предоставя желязо, калций, магнезий, мед и фосфор и витамините A, B и E.

Забележка: Не гълтайте, а изплювайте олиото след жабурене. Избягвайте винаги да го изплювате в умивалника, по-скоро го изплювайте в тоалетната или в специален контейнер, който да изсипвате след това в градината при компоста, например.  

Практиката на жабурене с олио е доказала своята ефикасност в премахването на бактериите в устата. Двуседмично изследване в Стоматологичния колеж и болница Меенакши Аммал в Ченнай, Индия откри, че двете седмици на жабурене с олио води до значително намаляване на общия брой на Streptococcus mutans, снижава образуването на зъбен камък и възпалението на венците.

Според запалените по жабуренето с олио, тази практика:

 • Подобрява устната хигиена значително като премахва бактериите, зъбния камък и възпалението на венците
 • Прави зъбите по-искрящи и по-бели (невероятно е, заклевам се!)
 • Облекчава ставните болки и артрита
 • Подобрява/елиминира мигрените
 • Подобрява синусовите инфекции
 • Подобрява кожните болести като екзема, обриви и акне
 • Облекчава алергиите
 • Лекува храносмилателни проблеми
 • Високо детоксикиращ
 • Подобрява зрението
 • Подобрява остротата на мозъка
 • Подобрява растежа на косата

След две седмици жабурене с олио кожата ми беше блестяща и чиста и усмивката ми разкриваще изкрящи бели зъби. (Също като в рекламите по телевизията, БУМ!) Венците ми изглеждаха по-здрави от всякога, а езикът ми беше бледо розов. Също така храносмилането ми се подобри значително, а синусите ми бяха идеално чисти. Използвах сусамено олио първоначално, но по-наскоро експериментирах с кокосово олио. Вкусът на кокосовото олио е далеч по-приятен за жабурене! Смятам да включа жабуренето с олио в детоксикиращия си експеримент, тъй като сама се уверих в ползите от него.

Моят гуру по Аюрведа препоръчва сусамово олио за най-големи ползи от детоксикирането, последвано от кокосово олио или зехтин. Непременно използвайте студено пресовано органично олио, и (не ме съдете) говорете с личния си лекар преди да прибавяте каквото и да било в дневния си режим.

Източник: everydayglow.com , Whiten teeth naturally: Oil pulling, 2 April 2013

Снимка: growingbolder.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *