Токсините в слънцезащитните средства надвишават „безопасните” си нива за часове

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

На 27 май всяка година, в САЩ се чества Деня в памет на загиналите във войните—неофициалното начало на лятото.

Така че се надявам да започнете да прекарвате по поне 10 до 15 минути на слънце без да използвате слънцезащитно средство.

Използването на слънцезащитно средство блокира производството на витамин D в тялото. Освен това, в слънцезащитните средства има вредни химикали, както често ви предупреждаваме.

А сега ново клинично изпитание откри, че тялото ви усвоява тези химикали в кръвотока, като при това те достигат до токсични нива в рамките на часове!

Вземайки предвид факта, че слънцезащитните средства са се превърнали във въздесъща част от лятото за повечето хора (благодарение на погрешни „съвети” от страна на дерматолозите), това откритие би следвало да беше влязло в заглавията на всяка голяма медия.

Но, не би.

Нова опасност от слънцезащитните продукти

Така че, нека започваме, и ще ви кажа онова, което така наречените „експерти” няма да ви кажат…

Американската агенция за храните и лекарствата (FDA) предприе почти безпрецедентна стъпка, за да проведе собствено изследване.

Агенцията за храните и лекарствата на САЩ (FDA) изследва безопасността на слънцезащитните средства още от седемдесетте години на миналия век. Първоначално се считаше, че съставките в слънцезащитните средства остават на повърхността на кожата.

Но напоследък, има нарастваща загриженост от това, че тези съставки се просмукват в кръвотока и тъканите на тялото. И FDA изисква от производителите на слънцезащитни средства да провеждат изследвания, за да анализират тази опасност от години.

Разбира се, такива важни изследвания така и не бяха проведени. (Или ако все пак е било проведено такова изследване, производителите така и не са го публикували за обществеността).

И ето най-накрая FDA предприе почти безпрецедентната стъпка да проведе изследвания самата тя. (Действие толкова рядко, че то илюстрира сериозността на този проблем!)

Пикногенол за всичко, от върха на главата до върха на пръстите

Химикалите надвишават „безопасните” нива само след часове

Изследването, публикувано в списанието The Journal of the American Medical Association (JAMA) на 6 май 2019 г. изследва как няколко химикала, съдържащи се в четири, продавани на пазара слънцезащитни средства бяха усвоени в кръвотока.

За новото изпитание, проведено през юли и август на 2018 година, изследователите от FDA набраха 24-ма здрави участника, които да изпробват четири, продавани на пазара слънцезащитни средства (два спрея, един лосион и един крем). Участниците нанасяха слънцезащитните средства според указанията на етикетите по четири пъти на ден общо четири дни.

След това изследователите изследваха кръвта на участниците за наличието на авобензон, екамсул, октокрилен и оксибензон—четири често срещани химикали, съдържащи се в слънцезащитните средства. Общо, те взеха по 30 кръвни проби в период от седем дни от всеки от участниците. Изследването също така бе проведено при контролирани условия, на закрито, без излагане на външните жега, влажност, слънчева светлина или вода.

Оказва се, че само след четирите нанасяния през първия ден, всички, освен един от участниците, вече имали засечени в кръвта им концентрации на химикалите по-високи от 0.5 нанограма на милиметър (ng/mL).

Всъщност, концентрациите на авобензон и октокрилен надвишиха 0.5 ng/mL в рамките на шест часа след първото нанасяне. А концентрациите на оксибензон надвишиха 0.5-те ng/mL след само два часа.

Най-доброто изцяло естествено слънцезащитно средство

Ето защо тези 0.5 ng/mL са толкова важни…

  1. FDA определи, че всяко слънцезащитно средство, което причинява концентрации по-високи от 0.5 ng/mL би следвало да се изследва още.
  2. Тези концентрации се основават на индекс, наречен Праг на токсикологичната опасност (TTC), който се използва за определяне на риска от рак. И според Прага на токсикологичната опасност, концентрации по-високи от 0.5 ng/mL за всеки един от тези четири химикали означава, че рискът от рак би бил повече от 1 случай на 100000 след една единствена доза.
  3. Международният съвет за хармонизиране, независима група от надзорни органи, която се занимава с научни и технически проблеми, породени от лекарства, свърза нивата по-високи от 0.5 ng/mL с повишен риск от рак.

И, нещата дори се влошават

Рициново масло, най-добрият естествен лифтинг на лицето в 4 стъпки

Концентрациите в кръвта се повишават в следващите дни

Когато прекарвате цял ден под слънцето, вие вероятно нанасяте слънцезащитно средство няколко пъти. В това изследване, участниците нанасяха слънцезащитно средство по четири пъти на ден.

Но изследователите откриха силни доказателства, че тези токсични химикали всъщност с времето се натрупват в кръвта след последващите нанасяния.

Всъщност, при един вид слънцезащитно средство, концентрациите на оксибензон достигнали чак до 210 ng/mL за 57 часа. Това е 42 пъти по-висока стойност от прага на „безопасност”!

И така, какво означава това по отношение на риска от рак?

Нека да посмятаме малко. Да приемем, че всичките четири съставки достигат концентрация от 0.5 ng/mL с едно нанасяне. В рамките на четири дни, участниците нанасяха слънцезащитно средство 16 пъти. И ако концентрациите се натрупват, това води до повишаването на риска от рак до 16 случаи на 100000.

За жалост, този приблизителен риск от рак е просто предположение, понеже изследователите не са изследвали изчерпателно истинските последици върху хората от концентрации над 0.5 ng/mL, за който и да било от тези химикали.

Но ние наистина знаем, че при по-високи концентрации оксибензонът се натрупва в амниотичната течност, кърмата и урината… не само в кръвта. По-високите концентрации също така засягат и ендокринната система.

За жалост, ние просто не знаем достатъчно за последствията от съставките в слънчезащитните средства.

Всъщност, в уводната статия към изследването, авторите отбелязват, че хората, ползващи слънцезащитни средства логично приемат, че се провеждат сериозни изследвания, които да потвърдят безопасността и ефикасността на слънцезащитните продукти. „Обаче, слънцезащитните средства не са подлагани на стандартните експерименти за безопасност на лекарствата, а клиницистите и потребителите нямат данни за нивата на лекарствата в организма независимо от десетилетията на широката им употреба”.

Светият граал за предпазване от рак на кожата

И в крайна сметка, аз все пак давам незадоволителна оценка на FDA по този проблем …

Тя наистина най-накрая изследва проблема самата тя. Но изследванията са с голямо закъснение. И ние все още имаме нужда от още отговори.

Освен това, указанията на FDA не отиват достатъчно далеч, за да определят ясно безопасността на слънцезащитните средства. Всъщност, нейният процес на преглед и одобрение на продаваните без рецепта слънцезащитни средства следва стандарти, определени преди модерната ера на оценяване на лекарствата. А този древен жалък ориентир се нуждае от промяна.

Изводът е—избягвайте продаваните по магазините слънцезащитни средства. Те очевидно не са безопасни, при това с твърде много неизвестни.

Вместо това, просто се стремете да прекарвате по 10 до 15 минути на слънце без да нанасяте слънцезащитно средство. Това време е достатъчно кожата ви да произвежда естествено витамин D и меланин (пигмент, което действа като естествено слънцезащитно средство). А ако сте със светла кожа и планирате да прекарате цял ден на слънце, опитайте се да си направите свое естествено слънцезащитно средство, за да се предпазите от изгаряне.

Винаги на страната на науката,

Марк С. Макоци, M.D., Ph.D.

Прочетете още:

Зеленият чай предотвратява рака на кожата

Седем хомеопатични лекарства за кожни обриви

Чудесни съвети за детоксикация на всеки орган така че вече да не боледувате нито да сте уморени!

Три лечебни храни при увреждане на кожата

4 удивителни ползи от сока от моркови

Не дърпайте дявола за опашката като смесвате слънцето с портокалов сок, коктейлът води до меланома

12 нетоксични етерични масла за естествена защита от слънцето

Източник:

https://drmicozzi.com/sunscreens-exceed-safe-toxin-levels-within-just-hours
Снимка: The Epoch Times

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *