Войната срещу холестерола вече стана смъртоносна

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Така и не повярвах на мита за холестерола… никога.
Всъщност не мисля, че холестеролът изобщо е важен за повечето хора. Ето защо от отдавна съм отявлен противник на строгите указания, които се налагат от съществуващите органи чрез прекомерното предписване на статини (лекарствата за снижаване на холестерола) на практика на всичко живо.
От доста дълго време съм лекар и това ми помага да виждам отвъд цифрите. Виждал съм как „нормални” общи прагове на холестерола падат от 300… до 200… а сега и до 150—наред със съответстващи спадове на праговете на LDL (по общото мнение  „нездравословен” холестерол).
Особено се обезпокоих когато този показател достигна дъното при стойност от 70 mg/dL. Понеже, въпреки онова, в което традиционната разумна представа може да ви кара да вярвате, това е област, в която по-ниските стойности не винаги са по-добри.

Всъщност те могат да ви убият. А ако ви трябва доказателство, просто продължете да четете…

БЕКОНЪТ ли е лекът за артрит, който чакахте открай време?

Ниските стойностти на LDL повече от удвояват риска от инсулт

Наскоро проведено изследване (статията е от началото на август 2019) с почти 100000 участника предостави дори още доказателства, свързващи ниския (вреден) LDL холестерол с интракраниален церебрален кръвоизлив (ИЦК)—с други думи инсулт, причинен от кръвоизлив в мозъка.
И тук не става дума за някаква си там слаба свързаност. Резултатите от това изследване показват, че участниците със стойностти на LDL под 70 mg/dL имало 65 процента по-висока вероятност да получат интракраниален церебрален кръвоизлив в рамките на девет години.
А хората с LDL под 50 mg/dL? При тях рискът е 169 процента по-висок в сравнение с хората с нива на LDL между 70 и 99 mg/dL.

Как естествено да снижим холестерола си… в 28 лесни (!) стъпки

Знаете ли какво значи това? Всички тези статини могат повече от това да удвоят риска ви от инсулт, в зависимост от това колко ниски иска вашият лекар да поддържа нивата ви на LDL холестерола.
И вижте следното: Няма никаква значима разлика в риска сред хората с нива на LDL от 70 до 99 mg/dL, както и на онези с нива на LDL от 100 или по-високи. Така че тези най-ниски цели не са само опасни… те са напълно ненужни.
Разбира се, в изследването има и участници с нива на холестерола, които са естествено толкова ниски от самото начало. И наистина плашещата част е, че резултатите не се променят значително когато изследователите изключват пациентите, които пият статини или разредители на кръвта.
Което означава, че ниският (вреден) LDL холестерол представлява независим риск за здравето независимо от това как стигате до тези ниски стойности.

Експертите разкриват най-вкусния „лек за холестерола” от черен шоколад и бадеми

Дори „вредният” холестерол е полезен за тялото

А ако това не е отрезвяващ факт както за кардиолозите, така и за пациентите, той би следвало да е.
Кажете ми: Колко пъти лекарят ви е казвал, че трябва да докарате LDL холестерола си под 70 mg/dL, или дори до 70 mg/dL? Повече пъти отколкото можете да преброите, сигурен съм. И така вече знаете: Спазването на този съвет сериозно ще повиши риска ви от кръвоизлив в мозъка—най-лошият вид инсулт, който можете да получите.
На този етап може би се чудите, защо? Е простият отговор е че независимо от усилията на традиционната медицина да го очерни, телата ни се нуждаят от холестерол, за да функционират. Не просто защото най-малкото той играе ключова роля в структурното формиране на клетъчните мембрани—а защото той буквално държи тялото ви цяло.
Снижете го твърде много и разбира се ще си навлечете сериозни проблеми. Това е просто здрав разум.

Изследване: Статините НЕ снижават холестерола, но ПОВИШАВАТ риска от рак и загуба на паметта

Но хората, които са негативно настроени вече пищят относно този последен резултат—настоявайки, че лекарствата за снижаване на вредния LDL холестерол все пак са необходими за предпазване от по-често срещаните исхемични инсулти. (Тоест, на вида, произтичащ от блокажи).
Истината по въпроса е, че медицинската общност би следвало да приемат тази възможност за снижаване на холестеролните цели в полза на по-голямата картина, в която се засяга здравето на сърцето.
Но за жалост, че това няма да се случи. Изглежда те по-скоро биха позволили на пациентите да кървят до смърт, докато Биг фарма продължава да им взима парите.

С 50 години закъснение СЗО обявява война на трансмазнините

Това наистина е срамно. Понеже превенцията на исхемичния инсулт не е ядрена физика. Просто се хранете правилно, бъдете физически активни и правете упражнения, и дръжте кръвното си налягане под. Или пък, можете да пиете статини и да се абонирате за смъртоносните кръвоизливи в мозъка… както и за други неприятни последици.
Незнам за вас, но зная какво избирам самият аз всеки ден.

До следващия път,

Д-р Фред Пескаторе

Прочетете също така за холестерола:

Забранената храна, която парира рака

Пречистете всички кръвоносни съдове и сърцето си с тази натурална напитка!

Холестеролът е най-полезната храна за мозъка

Лекарствата за снижаване на холестерола са сигурна рецепта за заболяване

Снижете риска си от диабет с 50% и подобрете сърдечното си здраве като избягвате това лекарство

Древен немски лек отпушва артериите, предпазва от инфекции, снижава холестерола и стимулира имунната система

Източник:

“Low LDL Means Higher Hemorrhagic Stroke Risk.” Medscape Medical News, 07/08/2019. (medscape.com/viewarticle/915359)

Снимка: depositphotos.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *