Изследване: Статините НЕ снижават холестерола, но ПОВИШАВАТ риска от рак и загуба на паметта

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

statins-cancer-memory-loss

Атеросклерозата е една от водещите причини за смъртност в Съединените щати, като приблизително 610000 американци умират от такова заболяване всяка година! Теорията, че високите нива на холестерол могат да имат негативно въздействие върху здравето на сърцето е много популярна, така че много хора посягат към статините (лекарствата за снижаване на холестерола), за да намаляват риска си от това сърдечно заболяване.

Оказва се, обаче, че едни от най-популярните лекарства за снижаването на холестерола, така наречените статини, са не само неефикасни в снижаването на риска от сърдечен удар в някои сегменти от населението, но и че те, също така причиняват редица неприятни странични ефекти и дори биват свързвани с причиняването на рак.

Лекарствата за снижаване на холестерола са сигурна рецепта за заболяване

Холестерола и тялото

Холестерола се класифицира като стерол, което е комбинация от стероид и алкохол и технически не е мазнина. Цари голямо объркване когато хората говорят за „нивата на холестерола” и е важно да разберем, че хората всъщност нямат холестерол в кръвта си. С цел холестерола да бъде пренасян в тялото в кръвта и кръвоносните ни съдове, той трябва да се пренася от конкретни малки протеини, наречени липопротеини, които се произвеждат в черния дроб. Има различни видове липопротеини, които се класифицират според плътността им. Може би вече знаете за двата най-важни липопротеина по отношение на сърдечносъдовите заболявания – липопротеинът с ниска плътност (LDL) и липопротеинът с висока плътност (HDL).

Крис Кресър използва чудесна аналогия с коли по магистрала, за да обясни ясно как липопротеините въздействат на здравето на сърцето. Ако си представите, че кръвотокът ви е магистрала, то липопротеините са таксита, които пренасят холестерол, триглицериди, мастно разтворими витамини и антиоксиданти из тялото ви до клетките и тъканите. Така че можете да приемете холестерола и мазнините за пътници в такситата.

Бързо обобщение:

Кръв = магистрала

Липопротеинови частици (LDL // HDL) = такси

Холестерол + мазнини = пътници

Измама: Лекарствата за снижаване на холестерола причиняват бързо остаряване, увреждане на мозъка и диабет

Учените някога смятаха, че броят на пътниците в таксито (т.е. концентрацията на холестерола в LDL частица) е водещият фактор в развитието на атеросклероза. Днес вече знаем от по-скорошни изследвания, че именно броят на такситата на пътя (т.е. LDL частиците) са най-важните.

Всяко такси има ограничен брой пътници, така че когато броят на триглицеридите в тялото се повиши, те започват да заемат повече място в таксито, като оставят по-малко място за холестеролните пътници, принуждавайки черния дроб да произвежда повече   LDL частици, за да пренасят определено количество холестерол из тялото. Повечето таксита, движещи се по едно и също време на пътя води до по-голямо задръстване и до по-голяма вероятност някои от тях да „се блъснат” в нежната лигавица на артериите, водейки до възпаление и образуване на плаки.

Използването на статини и на други лекарства първоначално стана популярно основно поради старата теория, че броят на пътниците в таксито (концентрацията на холестерол) трябва да се снижи вместо да се изважда таксито (LDL) от пътя. Онова което статините правят всъщност е да снижават производството на холестерол в тялото, и по този начин снижават броя на пътниците.

Лекарствата за снижаване на холестерола ни тровят на клетъчно ниво

Какво са статините?

Статините са широко предписвани лекарства, които се използват за снижаване производството на холестерол.

Ясно е че статините са ефикасни в снижаването на сърдечните удари и смъртността при хора с предшестващо сърдечно заболяване, обаче, няма достатъчно доказателства за хората, които нямат предшестващо сърдечно заболяване.

В 5-годишно изследване, проведено от д-р Дейвид Нюмън, лекар изследовател и водещ експерт по здравни доказателства бе анализирано действието на статините, давани на хора, които нямат атеросклероза в продължение на 5 години и бе открито следното:

На никого от тях не е помогнато (не е спасен животът им)

10% (1 на 10) претърпяват увреждане на мускулите

1.6% (1 на 60) изпитват полза чрез препятстване на сърдечен удар

0.4% (1 на 268) изпитват полза чрез препятстване на инсулт

1.5% (1 на 67) са с нанесена вреда като са развили диабет

Други негативни странични ефекти на статините включват:

 • обрив
 • запек
 • диария
 • сънливост
 • загуба на паметта
 • висока кръвна захар
 • повишен риск от развиване на диабет тип 2

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Статините крадат зрението!

Статините също така се свързват с още сериозни странични ефекти като миозит и рабдомиолиза, които са заболявания, причиняващи възпаление на мускулите и които могат да доведат до сериозно увреждане на мускулите. Рабдомиолизата може също така да причини увреждане на бъбреците, което може да доведе до бъбречна недостатъчност или дори смърт.

Няколко изследвания също така свързват пиенето на статини с по-висок риск от рак. Изследване, публикувано в списанието Current Oncology разкри, че статините повишават риска от рак при по-възрастните хора и при хората, страдащи от рак на простатата или на гърдата. Изследователите също така откриха, че статините причиняват нарастване на туморите при хората с рак на пикочния мехур.

Връзката между статините и рака се казва, че произлиза от начина, по който статините въздействат на имунната система на тялото. Изследователите смятат, че след като статините повишават производството на Т клетки (белите кръвни телца, които отблъскват инфекциите) в тялото, това отслабва други имунни отговори в тялото и го прави по-податливо на развиването на рак.

След бета блокерите идват статините или основни принципи за оптимално здраве

За предпазване от атеросклероза избягвайте храни с ниска масленост и вместо това избирайте храни с много противовъзпалителни свойства. Тези включват източници на омега-3 мастни киселини, естествени наситени мазнини и избягване на източници на причиняващите възпаление трансмазнини.

Храните, които са богати на премахващи възпалението свойства, включват:

 • масло от ленено семе
 • орехи
 • свободно хваната сьомга
 • едамаме
 • яйца
 • пекани (американски орехи)

Непременно яжте всички споменати по-горе храни, като от друга страна избягвайте следните причиняващи възпаление храни:

 • храни, пържени във фритюрник
 • кората на пайовете
 • маргарин
 • захарните глазури на тортите
 • сметана за кафето
 • крекери

Плод, ефикасен колкото статините

Освен това изследванията показват, че ниацинът (наричан също витамин B-3) е ефикасен в снижаването на вредния LDL холестерол и за повишаването на полезния HDL холестерол. Много лекари редовно предписват витамин В3 заедно със статините, но нараства интересът в използването на този витамин сам по себе си като снижаващо липидите „лекарство”. Ако се интересувате от пиенето на витамин В3 с лечебна цел за здравето на сърцето ви, говорете със своя лекар за съставяне на план за прием с дози благоприятни за тялото ви.

За избягването на причиняващите възпаление трансмазнини непременно не яжте пържени или силно обработени храни. Тези храни не само причиняват възпаление, но те също така подсилват и нивата на вредния холестерол, което води до комбинация, която със сигурност причинява атеросклероза.

Забранената храна, която парира рака

В крайна сметка атеросклерозата е сложен и включващ много фактори процес. Вероятността да получите сърдечен удар зависи от множество фактори, включително от генетиката, начина на хранене, начина на живот и средата, в която живеете. Важно е да работите със своя лекар, за да определите дали статините са правилният избор за вас и да вземете нещата в собствените си ръце що се отнася до подобряването на начина ви на хранене и начина ви на живот.

Благодарим ви, че отделихте време да прочетете тази статия. Ако намирате информацията за полезна, молим ви споделете я с приятелите и семейството си. Високо оценяваме подкрепата от ваша страна на усилията ни да споделяме безплатна информация.

Източник:

https://healthycures.org/statins-cancer-cholesterol
Снимка: alaskapublic.org

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *