Балансирайте хормоните си с по един суров морков на ден!

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

diet-with-carrots-pic

Урок по хранене, научен от Мерилин Монро

Оказва се, че можем да научим повече от няколко съвета от заредената с хранителни вещества диета на Мерилин Монро (хм, като изключим приема й на наркотици и алкохол). Тя отбягвала хляба и сладкишите и много обичала черен дроб, най-богатата на хранителни вещества храна на планетата.

Дали това не е още една тайна за това как е поддържала фигурата си? Става дума за ежедневното ядене на пресни моркови, на които тя много се наслаждавала и ядяла с вечерята си.

Онова което Мерилин Монро не е знаела е че ежедневните й сурови моркови съдържат уникално свойство, спомагащо детоксикацията и хормоналния баланс! И то не е свързано с витамин А, понеже морковите всъщност не предоставят витамин А.

По морков на ден детоксикира естрогена

Суровите моркови съдържат уникални фибри, които абсорбират излишния естроген и помагат за изхвърлянето му от тялото. Защо това е толкова важно?

Нашето западно общество е подложено на яростното господство на естрогена, защото сме изложени на все повече и повече стрес. Стресът, било то физически или емоционален, повишава производството на естроген. Освен това, много пестициди и химикали са ксеноестрогени – химикали, които тялото възприема като естроген.

Освен това, хранителните компоненти драстично разстройват естрогена. Соята съдържа фитоестрогени, които имитират естрогена в тялото. Съвременното лудване по соята има опустошително въздействие върху хормоналния баланс при мъжете, жените и най-вече при децата. Нездравословните „ултрамодерни” мазнини, които включват зеленчуковите олиа (царевично, соево, шафраново, канола (рапично), слънчогледово и т.н.) причиняват възпаление и повишават естрогенния товар.

Господството на естрогена е скритата (основна) причина за ПМС, симптоми при менопауза, хормонално акне, безплодие и разстройства, свързани с настроенията. То не засяга само жените: мъжете и особено момчетата преди пубертета, са изправени пред заплахата от господството на естрогена. Липсата на мускулен тонус, еректилната дисфункция и „мъжките цици” всички са отчасти свързани с господството на естрогена.

Като помага за прочистването на част от излишния естроген, яденето по един суров морков на ден играе важна роля за хормоналния баланс, както на мъжете, така и на жените.

Д-р Рей Пийт, като споделя противоречиви и новаторски изследвания за храненето, въвежда практиката на ядене на по „морков на ден”:

Тъй като самата аз открих, че яденето по един суров морков на ден предотвратява мигрените ми, аз предположих, че фибрите в морковите имат, както защитаващо червата, така и антиестрогенно действие. На няколко жени, които страдаха от предменструален синдром, включващ мигрени, бе измерен серумния естроген преди и след провеждане на „морковената диета” и бе открито, че морковите снижават естрогена в рамките на няколко дни, като облекчават симптомите им.

Салатата с моркови подобрява съотношението прогестерон – естроген и кортизол, така че тя е подходяща при епилепсия, както и при предменструален синдром, безсъние или артрит.

Никакви „бейби” моркови: Пазете се от ЛПЗ!

Купувайте цели моркови със среден размер (за предпочитане органични) от магазините или пазара. Не използвайте предварително обелените бейби моркови, понеже повърхностния слой е този, който предпазва от появата на грам отрицателни бактерии, според д-р Том О’Браян. Тази информация беше нова за мен, и макар че на мен тя ми се струва логична (защото повърхносният слой на морковите ги предпазват докато те растат в почвата), ще я приема с резерва, защото не мога да намеря други източници, посочващи тази информация. Според д-р Том, след като морковите биват остъргани и оставени в хладилника за няколко дни, това позволява на грам отрицателните бактерии да процъфтяват. Проблемът е че защитният слой върху тази бактерия съдържа ендотоксин – токсичната съставка, наречена липополизахариди (ЛПЗ).

Знаем че ЛПЗ-те предизивикват мощна имунна реакция в хората и животните. Когато ядем източник на ЛПЗ, ние повишаваме възпалението. Изследванията показват, че ЛПЗ могат да доведат до пропускливи черва и да допринесат за разстройства на настроението, включително до депресия.

Д-р Рей Пийт също така препоръчва яденето по един средно голям морков на ден, така че изглежда това е безопасният подход.

Как да ядем по морков на ден

  • Морковът трябва да е суров, а не варен.
  • Можете да ядете моркова остърган или добре измит без да е остърган.
  • В идеалния случай, яжте моркова си за деня между храненията, а не с тях.
  • Яжте го цял или си правете Детоксикиращата морковена салата: по рецепта от сайта Mama Natural. Настъргвате моркова на едро и добавяте зехтин, ябълков оцет и хималайска сол. Салатата е любимият ми начин да се наслаждавам на правилото за яденето по един суров морков на ден – много е вкусна!

Лорен

 

Източник:

http://empoweredsustenance.com/raw-carrot-a-day/

Снимка: clipimediet.atspace.co.uk

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *