Най-полезните за здравето 23 употреби на корена от валериан, странични ефекти

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Valerian-bloom

Корен от валериан

С родина Европа, това дългогодишно растение расте в дивата природа в тревисти места, но се използва и за да краси градината. То расте на височина до около 60 см и има изправено стебло с оформени като чадър корони и тъмни листа.

Коренът на валериана се изстисква на пресен сок или се прави на прах за лечебни цели. Този екстракт се предлага в няколко форми като капсули, таблетки и чай. Той се използва основно като сънотворно и за стимулиране на усещането за спокойствие.

Валерианът е с много дълга история на употреба; пие се за лечението на безсъние, нервни болести като тревожност и безпокойство още от втори век, а в Европа той е преоткрит през 17 век.

Макар че към всички билкови лекове трябва да се отнасяме с известна степен предпазливост, в Германия валериана е одобрен като леко седативно средство и се приема за безопасно от Агенцията за храните и лекарствата на Съединените щати.

Мъж яде по 2 с.л. кокосово масло два пъти на ден за 60 дни и ето какво се случва с мозъка му!

Кои са ползите за здравето и употребите на корена от валериан?

Валерианът е известен със своите анксиолитични, седативни, антиконвулсивни, антибактериални, антидиуретични, антисептични, антиспазмолитични и противовъзпалителни свойства. Той се използва за естествено лечение на тревожност, нарушения на съня, високо кръвно налягане, симптоми на менопауза, спазми при менструация, главоболия и болки в ставите. Тази билка се използва при синдром на хроничната умора, епилепсия, разстройство с дефицит на внимание и хиперактивност, разстроен стомах и други заболявания. Необходими са още доказателства за ефикасността на билката при тези употреби.

Подсилете умствените си способности с непретенциозни билки

Ползи за здравето от корена от валериан

1. Лекува ишиас

Коренът от валериан помага за снижаване на болка и поддържа отпускането на мускулите. Валерианът също така е ефикасен в лечението на болката при ишиас, свързвана с мускулните спазми. Това се дължи на факта, че коренът от валериан съдържа летливо масло, което помага за отпускането на мускулите и снижава напрежението. Освен това, той е отличен лек за пациенти, страдащи от безсъние.

Можете да пиете чай от валериан, за да се справите с това заболяване. За да направите този чай добавете 1 с.л. сушен корен от валериан в 1 чаена чаша вряла вода. Захлупете и запарете чая 10 минути. Изпивайте по няколко чаени чаши от този чай на седмица в продължение на няколко седмици. Или можете също така да пиете хранителна добавка след като се консултирате с лекар.

Лесен трик действа по-ефикасно от лекарствата срещу артрит, ишиас и болки в гърба!

2. В лечението на разстройството с дефицит на внимание и хиперактивност

Валерианът действа в синхрон с мозъка, за да забавя причинители, които биха могли да доведат до хиперактивност и да спомагат концентрацията. Възрастните могат да пият по около 300 до 1000 мг. Не забравяйте да се консултирате с лекар преди да давате тази билка на деца.

Завинаги премахнете болката в гръбначния стълб, гърба и краката с този лесен естествен лек! 

3. Снижава вероятността от епилепсия

Коренът от валериан спомага снижаването на честотата на припадъците, проявяващи се при пациенти с епилепсия, защото той упражнява седативно действие върху нервната система. Употребата на валериана като анти-епилептично средство се подкрепя от няколко изследвания.

Нова тактика при епилепсия: победете възпалението

4. Лечение на хипертироидизъм

Тази билка е прочута с това, че отпуска мускулите и има спомагащо съня действие. Както знаете, безсънието е заболяване при много пациенти с хипертироидизъм. Когато щитовидната жлеза е свръхактивна, не е чудно човек да страда от безсъние като нормален резултат от заболяването. Това не само отслабва здравето ви, но то също така отнема силата ви при изпълнението на ежедневните ви дейности. Коренът от валериан помага за повишаването на нивото на гама-аминобутирова (аминомаслена) киселина в тялото, която е невротрансмитер или здравословно химическо вещество, използвано от нервната система за насочване на съобщения към мозъка и по този начин успокояващо нервите.

Една чаена лъжичка за цял живот

5. Подобрява паметта

Тинктурата от сушен корен от валериан може да подобри паметта и някои умения за решаване на задачи, както при децата, така и при възрастните. Според изследване с възрастни мишки, валериановата (или пантенова) киселина в тази билка има мощно действие върху функцията на паметта.

Пикногенол: Кората от бор подобрява функцията на мозъка

6. Изличава симптомите при менопауза

Според изследване на Фармацевтичния факултет на Университета по медицински науки Шахид Бехещи, тази билка може да е ефикасна в лечението на топлите вълни при менопауза. В това изследване 68 жени в менопауза пиели валериан на капсули като приемали по 255 мг от корена по 3 пъти на ден в продължение на 8 седмици. Резултатите показват значително подобрение на състоянието и снижаване на топлите вълни след 8 седмици. На тази база можете да опитате с прием на капсули от по 255 мг по 3 пъти на ден, за да снижите броя и сериозността на топлите вълни, свързвани с менопаузата.

7. Лекува нарушения на съня

Коренът от валериан се използва по различни начини като седативно средство и сънотворно. Валерианът действа като повишава нивото на гама-аминобутировата (аминомаслена) киселина, която ви помага да регулирате нервните си клетки и предоставя успокояваш ефект. Благодарение на успокоителното му действие валерианът широко се използва и като лек при тревожност. Следователно, коренът на валериана е също така натурален лек при нарушения на съня. Можете да пиете по чаша от този чай с натурален мед или да го взимате на капсули.

Бърз масаж регулира кръвообръщението и метаболизма за следващия ден

8. Спира треперенето на ръцете

Валерианът успокоява и релаксира нервите и предоставя отморяващ сън. За тази цел смелете корен от валериан добре и го смесете с вода. Изчакайте около 5 минути и го изпийте. Тази билка е също така ефикасно се справя с треперенето на ръцете. Освен това и чаят от лавандула или лайка също са чудесни за треперенето на ръцете.

9. Домашен лек за вертиго

Можете да опитате валериан винаги когато имате пристъп на вертиго. Билката се справя с тревожността и безсънието, а те са причините за вертиго. Освен това, трябва да следвате прецизно  следните подробности за бързо облекчаване на пристъпите на вертиго:

Лек от корен от валериан за вертиго

Съставки:

Сушен корен от валериан – 1 чаена лъжица

Вода – 1 чаена чаша

Указания:

  1. Първо, сипете сушения корен в чаена чаша с вода.
  2. Оставете чая да се запарва около 5 до 10 минути.
  3. След това прецедете чая.
  4. Накрая, изпийте чая бавно.
  5. Трябва да пиете чая до три пъти на ден поне 2 седмици.

Въпреки това, има и по-лесен начин за бързото лечение на вертиго. Взимайте по 1 чаена лъжица тинктура от валериан един или два пъти на ден всеки ден. Спазвайте приема на този лек две или три седмици. Освен това, трябва да се консултирате с лекар преди да приемате тинктура от валериан.

Най-добрите натурални лекове за вертиго

10. Болки при лечението на шинирани крайници

Използването на този корен помага за отпускането на мускулите. Ето защо бързо ще почувствате по-малко болка в пищялите си. Освен това, коренът от валериан е успокоително средство. Той ви кара да се чувствате по-малко засегнати от болката и по-спокойни. Можете редовно да пиете чай от корен от валериан за по-добри резултати.

valerian-root-500x500

11. Домашен лек за сърцебиене

Когато сте тревожни и усещате силно сърцебиене, опитайте валериан, защото билката може да ви успокои и да възстанови сърдечния ви ритъм. Освен това, тя стимулира съня ви. Можете да използвате чай от валериан или да пиете хранителна добавка след консултация с лекар. Обаче, бременните трябва да избягват този метод.

Опитайте тази комбинация веднага и повече няма да спрете да я използвате

12. Сърдечно здраве

Валерианът спомага за поддържане здравето на сърцето. Той укрепва кръвоносните съдове и подобрява гъвкавостта им. Валерианът помага и за нормализирането на кръвното налягане. Като се вземе предвид, че една от най-честите причини за смърт във Великобритания са сърдечносъдовите заболявания, тази билка може да е очевидният избор за много хора.

13. Домашни лекове за тревожност

Ако сте предразположени към тревожност, навярно сте запознати с ужасното й действие и несъмнено вече сте опитали множество лекове. Ако вече не знаете какво да правите и се чувствате сякаш нищо не ви помага, тогава валерианът може да ви предостави натурално решение.

Много експерти препоръчват корена от валериан като алтернативно лечение за тревожност заради способността му да повишава нивата на GABA в мозъка. Има някои научни факти, подкрепящи употребата му при тревожност, но що се отнася до безсънието, резултатите са далеч от  убедителни.

Изследване, публикувано през 2006 година оценява действието на валериана в комбинация с маточина при тревожност. То заключи, че комбинацията от тези билки има анксиолитично действие и че си струва да се проведат още изследвания в бъдеще.

Химическите вещества в мозъка и модерния начин на живот

14. Лекува фибромиалгия

Коренът от валериан има силно въздействие в лечението на разстройства на съня и миалгия или напрежение в мускулите. Коренът от валериан е познат като седативна билка, която подобрява качеството на съня при хора, страдащи от фибромиалгия. Освен това, тази билка има способността да повишава концентрацията и вниманието. Следователно, тя помага в облекчаването на замъгляване на мозъка при страдащите от фибромиалгия.

Още един забранен витамин: В-15

15. Лекува синдрома на неспокойните крака

Хората, страдащи от синдром на неспокойните крака често не се радват на отморяващ сън, както и се чувстват уморени през деня. Коренът от валериан помага в отпускането на мускулите на краката и съдейства за по-бързото заспиване. Релаксацията на мускулите е особено важна при синдрома на неспокойните крака и коренът от валериан определено е известен с това, че лекува това заболяване. Пийте по около 250 до 900 мг корен от валериан. Помнете да се консултирате с лекар преди да използвате валериан.

16. Облекчава мигрена и главоболие

Страдащите от мигрена изпитват силна пулсираща болка и гадене. Много хора, които страдат от мигрени непрестанно търсят ефикасното лекарство, ето защо, след като преживях първата си мигрена наскоро, аз се изненадах като открих, че коренът от валериан може да е ефикасно натурално лечение.

Трябва да подчертая, че няма изследвания, които да доказват ефикасността му при мигрени и че валерианът е одобрен само като лечение на безсънието, но уебсайтовете, пишещи за мигрените го препоръчват особено за лечението на причинителите на главоболията, като тревожност и стрес. След като валериана така добре се понася, няма да ви навреди да го опитате.

Мигновено стимулиране на вагусовия нерв облекчава възпаление, депресия, мигрени…

17. Снижава кръвното налягане

След като вече знаем, че коренът от валериан е така успокояващ за ума и тялото, вероятно не е изненадващо да чуем, че той също така помага за снижаването на кръвното налягане, подобрявайки здравето на сърцето. Същите активни съставки, които правят корена от валериан толкова ефикасен за контролирането на стреса и тревожността, те могат също така да помогнат на тялото да регулира правилно кръвното си налягане.

Високото кръвно налягане е нещо, което човек със сигурност иска да избягва, след като то повишава вероятността от инсулт и инфаркт. Коренът от валериан под формата на хранителни добавки помага за естественото снижаване на кръвното налягане, поддържайки го на здравословно ниво, което има пряко положително въздействие върху здравето на сърцето.

Необикновена точка незабавно сваля кръвното и елиминира всяка болка!

18. Облекчава болките в коляното

За облекчаване на болката, опитайте корен от валериан. Тази билка се използва от векове, като помага на хората да снижават безпокойството, стреса, напрежението, раздразнителността и безсънието. Можете да използвате чай от валериан за облекчаване на болките в коленете.

19. Лекува болките в кръста

Лекуването на болки в кръста е още една от ползите за здравето от приема на корен от валериан, които трябва да знаете. За идеално облекчаване на болките в кръста, опитайте да пиете по 1 чаена чаша чай от валериан на ден.

Оставете болките в ставите, краката и гръбначния си стълб в миналото с това противовъзпалително смути!

20. Лекува болки (спазми) при менструация и предменструален синдром 

Антиспазмолитичните, облекчаващи, успокоителни и противовъзпалителни действия на корена от валериан помагат за облекчаването на дискомфорта, причиняван от менструалните крампи и предменструалният синдром. В зависимост от силата на крампите, започнете да пиете по 1 чаена чаша чай от валериан по 1 или 2 пъти на ден 3 дни преди да закъсате.

Сироп регулира кръвното, чисти вените, спира болка, главоболие, хемороиди, язви, умора и тревожност…

21. Чудесен е при храносмилателни проблеми

Има малко или никакви изследвания относно използването на валериан за храносмилателни оплаквания, но той традиционно се използва за лечението на множество стомашни неразположение. Той се използва като антиспазмолитик, особено при спазми, причинени от нерви и менструални крампи.

Някои от оплакванията, при които се счита, че коренът от валериан помага, включват спазми в червата, колики, подуване на корема и диария. Той може да се използва също и да помага при мигрени и ревматични болки, но това не е доказано научно.

Пикногенол: Кората от бор подобрява функцията на мозъка

22. При обсесивно компулсивно разстройство

Това разстройство е относително често срещано заболяване, характеризиращо се с необходимостта нещата да се проверяват отново и отново и необходимост от рутинни действия. Макар че не звучи особено сериозно, то може да има сериозно въздействие върху качеството на живота и страдащите от него често търсят медицинска помощ, за да облекчат състоянието си.

След като билковите лекове са по-предпочитани и по-безопасни за лечението от фармацевтичните лекарства, през 2011 година бе публикувано изследване за действието на валериана при обсесивно компулсивно разстройство. Изследването продължило 8 седмици откри, че валерианът има известно въздействие в лечението на компулсивност и обсесия и че билката се понася добре от участниците.

Магическите одеала с тежести при безсъние, тревожност и какво ли още не

23. Подобрява контролирането на стреса

Като снижава тревожността и подобрява продължителността и качеството на съня, коренът от валериан значително помага в ежедневното контролиране на стреса. Хроничният стрес може да ви кара да се чувствате тревожни, но тревожността може да ви накара да се чувствате по-стресирани.

Като подобрява нивата на GABA (гама-аминобутирова киселина), валерианът по-лесно успокоява, както ума, така и тялото. След като отпускането (релаксацията) е антитезата на стреса, коренът от валериан е отличен натурален лек, който поддържа стреса под контрол и подобрява качеството ви на живот.

Освен това, коренът от валериан доказано потиска, както физическия, така и физиологичния стрес според изследване в списанието BMC Complementary and Alternative Medicine.

Чудодейна комбинация от мед и орехи: Естествени лекове за множество болести!

Странични ефекти на корена от валериан

Коренът от валериан е безопасен за повечето хора, ако се използва в лечебни дози за кратко време. Клинични изследвания доказват безопасната употреба на тази билка за лечебни цели при повече от 12000 души в изпитания, продължили 28 дни. Обаче, безопасността от продължителна употреба все още не е доказана. Има информация, която също така показва, че коренът от валериан вероятно е безопасен за деца, ако се използва от 4 до 8 седмици.

Коренът от валериан може да причини сериозни странични ефекти като лесна възбудимост, тревога, главоболие и безсъние при някои хора. Някои хора се усещат мудни сутрин, когато пият корен от валериан, особено в по-големи дози. По-добре е да не шофирате и да не работите с опасни машини когато приемате тази билка. За да избягвате страничните ефекти при спирането й след дълготрайна употреба, бавно снижавайте дозата в продължение на една или две седмици, преди напълно да спрете приема на корен от валериан.

Тревога и тревожните разстройства

Предупреждения:

Операция: коренът от валериан забавя централната нервна система. Освен това, анестезията и другите лекарства, използвани при операция също въздействат на централната нервна система. Тези комбинирани ефекти могат да са вредни. Избягвайте да взимате корен от валериан поне 2 седмици преди операция.

Бременност и кърмене: макар че няма достатъчно доказателства за безопасността от използването на корен от валериан по време на бременност и кърмене, по-добре е да се избягва употребата на билката в тези случаи.

Защо канабисът е бъдещето на медицината

Къде и как да купуваме корен от валериан

Можете лесно да откриете корен от валериан в много магазини за здравословни храни или онлайн. Той се предлага под формата на чай, прах, масло, капсули, тинктура и хапчета. Коренът се продава пресен или сушен като в някои билкови магазини или магазини за здравословни храни може да се открие и сок от валериан. Когато купувате капсули, взимайте такива от 400 до 600 милиграма екстракт от корен от валериан и валерианова киселина. Дръжте продуктите, съдържащи валериан на тъмно, защото изложени дълго на светлина, те губят ефикасността си.

Още по темата: Пийте чай от валериан срещу безсъние

Източник:

https://healthycures.org/valerian-root-benefits

Снимки: underthesunseeds.com; indiamart.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *