Нова тактика при епилепсия: победете възпалението

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Neural network

Има светлина в тунела: потушете възпалението, справете се с припадъците

През ноември 2008 година, когато Уилям Молар е едва 6 годишен, той получава първия си епилептичен припадък по време на час по четене в училище. За около 20 секунди той просто замръзва на място все едно някой е натиснал бутон „пауза”. Той не може да отговаря на учителя.

Това състояние е известно като липсващ припадък (изразяващ се в застиване) и през следващата година, Уилям, сега вече на 10 години, който живее със семейството си в Бруклин, от един или два припадъка на ден вече има постоянни припадъци. Не всички от тях са пти мал; има и страховити тонични и клонични спазми, известни също като гранд мал, по време на които той губи съзнание и е в конвулсии.

Припадъците често се случват докато той се храни. С вдървяването на тялото му, Уилям изпуска храната си и очите му се обръщат назад в очните ябълки. Ако получи припадък докато е прав, той изведнъж се свлича на земята—в коридор, на улицата на стълбите.

„Това е най-страшното нещо майката да чуе глухия звук от падането, и всеки път той си удряше главата и нещата ставаха все по-зле”, казва майка му Елиза Молар, детска медицинска сестра.

Уилям е сред една-третата от страдащите от епилепсия, които не се повлияват или се повлияват само слабо от антиепилептичните лекарства. Сега той и други страдащи от  трудно лечима епилепсия имат полза от лечение, което се цели във възпалението, в резултат от нови изследвания за това как епилепсията уврежда мозъка.

„Много от нас теоретизират, че двете са свързани— възпалението причинява припадъци, а припадъците причиняват възпаление”, казва Орин Девински, директор на Центъра по епилепсия в Медицинския център Лангън на Ню йоркския университет и лекар на Уилям. „С течение на времето те се подхранват едно друго”.

Около 50 милиона души в световен мащаб, включително 2.7 милиона в Съединените щати, се борят с някоя от формите на епилепсията. Половината от всички пациенти са деца. Епилепсията може да доведе до увреждане на мозъка, но в повечето случаи причината не е известна и може да е генетична. Рефракторната епилепсия, нейната неподдаваща се на лечение форма и лекарствата, с които лекарите се опитват да я лекуват могат да причинят проблеми за цял живот с ученето, паметта и поведението.

Епилептичните припадъци се появяват когато голяма група неврони в мозъка започнат да действа неконтролируемо, разрушавайки равновесието на електрическата дейност и причиняват промени в мозъчната функция, моторната функция и поведението. Не се знае какво задейства припадъците, но напоследък учени като д-р Девински, събират доказателства, че възпалението, или реакцията на имунната система спрямо травмите или чуждите организми, играе основна роля.

Учените още от петдесетте години на миналия век знаят, че възпалението участва в особено страшното разстройство на мозъка, наречено енцефалит на Размусен, което задейства припадъци и обикновено засяга деца. Възпалението нанася такова тежко увреждане на мозъка, че стандартното лечение за болестта е хемисферектомия — оперативно премахване на едно от полукълбата на мозъка. Някои изследователи също подозират връзка на възпалението с друга форма на епилепсията – спазмите при бебетата, защото децата със заболяването реагират на АСТН, хормон, произвеждан в хипофизната жлеза със силни противовъзпалителни свойства.

Елеонора Ароника, невропатолог в Амстердамския университет откри признаци на възпаление при спесимени от аутопсия и хирургически ресекции от пациенти, страдащи от много различни видове епилепсии. Анамария Вецани, невролог в Института Марио Негри за фармакологични изследвания в Милано, предизвиква епилепсия при мишки и плъхове като инжектира каинова киселина в мозъка им и наблюдава активизирането на клетъчна пътека, свързана с възпалението преди и по време на припадъците.

Те открива също, че силата на възпалението в мозъка съответства на честотата на припадъците. „Това е новаторско заключение”, казва д-р Вецани в интервю. „Не се знаеше, че възпалението е често срещана характеристика при различните видове епилепсия”.

Нормалната мозъчна функция се регулира от глиалните клетки, които предпазват невроните и причиняват възпалителна реакция, ако мозъкът е травмиран. Но тази реакция може също да допринесе за припадъци, считат някои експерти, било то защото компоненти на имунната система стимулират невроните или защото способността на глиалните клетки да регулират мозъка е „разсеяна” поради травма. Както отбелязва д-р Девински, припадъците от своя страна могат да предизвикат допълнително възпаление, превръщайки цикъла в безкраен.

Сега д-р Вецани и колегите й изследват молекула, наречена VX-765, спираща процеса на възпалението, който тя откри. В едно изследване, високите дози от лекарството снижиха броя на припадъците с около две трети при мишки с резистентна на лечение епилепсия.

Шейсет пациента, включени в последващо изследване не показват статистически значимо подобрение след вземането на VX-765 в продължение на шест седмици, но те наистина започват да имат по-малко на брой припадъци в края на изследването.

Лекарството сега е във Фаза 2 на изследване с участието на 400 пациенти. „Противовъзпалителните терапии могат поне да допълват, и може би да заменят, лекарствата противодействащи на конвулсиите”, казва д-р Жаклин Френч, невролог в Центъра по епилепсия на Ню йоркския университет, която ръководи новото изследване.

Заместването на антиконвулсивните лекарства не е самоцел. Макар че те осигуряват на много епилептици живот с по-добро качество, тези лекарства не въздействат върху хода на заболяването, а само на симптомите. Изследователите се надяват, че противовъзпалителните средства могат ще помогнат за облекчаването на основните причини за епилепсията. „Давайки лекарство, което може да лекува епилепсията, вместо лекуването на припадъците, би било нещо абсолютно ново”, казва д-р Френч.

Но този подход крие опасности. Стероидите — мощни противовъзпалителни средства, които някои лекари използват в експериментални лечение — могат да доведат до вредни странични ефекти в дългосрочен план*. И остава неясно дали възпалението би могло да е в основата на всички форми на епилепсия, както и кои пациенти биха имали полза от лечение с противовъзпалителни лекарства.

„Като всяка нова област, в изследванията има много ентусиазъм и дори се усеща почти  религиозна нотка”, казва д-р Тали З. Баръм, експерт по епилепсия я Калифорнийския университет, Ървин. „Предизвикателството за следващите няколко години е да се открият ограниченията, границите, истинските механизми”.

Все пак, каквато и да е ролята на възпалението при епилепсията, Елиза Молар казва, че противовъзпалителните лекарства са били чудодейна интервенция за сина й. В най-критичния момент за Уилям, нощ през юли 2010 година, той припада всеки път щом заспи, преживявайки 23 гранд мал пристъпа между полунощ и шест часа сутринта.

Д-р Девински предписва седмични дози от стероида преднизон, и в отчаянието си г-жа Молар решава да даде мега доза.

„Поемах живота му в свои ръце, зная”, казва тя. „Но както виждах нещата, той щеше да умре така или иначе”,

От тази нощ насетне Уилям не е имал повече припадъци. Той продължава да пие стероидите и също така спазва кетогенна диета, с високо съдържание на мазнини и ниско на въглехидрати, която се е оказала полезна за много хора с  неподатлива на лечение епилепсия.

Стероидите са „единственото нещо, от което отказвам да го лиша”, казва г-жа Молар. „Изминалата година беше най-хубавата в живота му”.

Алистър Джий

Бележка на Здрави всеки ден: Обръщаме внимание, че стероидите са опасни лекарства и продължителната им употреба може да доведе до сериозни, увреждащи здравето последици за организма. Има други естествени начини за противодействие на възпалението в комбинация с храненето – прочетете статиите в категория Възпаление на сайта. И непременно се консултирайте с лекаря си преди да започнете да се самолекувате или да лекувате свой близък със стероиди или с каквото и да било.  

Източник: New Epilepsy Tactic: Fight Inflammation, 4 June 2012

http://www.nytimes.com/2012/06/05/health/research/new-epilepsy-tactic-fight-inflammation.html?pagewanted=1&_r=0

Снимка: helivac.co.za

Прочетете още по темата:

Епилепсия и храна: естествен подход към сериозен проблем

Лобелия, една от най-мощните и полезни билки

Диета доказано убива рака!

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *