Лобелия, една от най-мощните и полезни билки

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

(NaturalNews) Традиционните билкари считат лобелията за една от най-мощните и полезни билки на планетата и я използват в разнообразни билкови формули. Лобелията е адаптоген или „мислеща” билка, което означава, че тя отнася полезните фитохимикали от другите билки със себе си до местата в тялото, които се нуждаят от лечение.

Lobelia-cardinalis-Cardinal-Flower-flower

Лобелията е една от най-полезните билки за премахване на конгестия, било то в респираторния тракт или в централната нервна система. Тя също е ефикасна билка за детоксикация на тялото.

Американската Агенция за храните и лекарствата (FDA) счита лобелията и по-точно lobelia inflata за отровно растение със отбелязани 166 референции за токсичността му. Обаче, на практика всяка билка в инвентара на билкарите е регистрирана като отровно растение. Няма нито обяснение, нито досиета, които да обяснят защо FDA счита тези билки за отровни.
Лобелия наистина причинява повръщане, ако се пие в големи дози, но не са забелязани други негативни последици.

Лобелията е толкова ефикасна, колкото е предписвания с рецепта антибиотик ципрофлуксацин

Макар че FDA се опита да забрани лобелията през осемдесетте години на миналия век, заради растителните алкалоиди в нея, именно същите тези алкалоиди днес се считат за ценни противовирусни и противовъзпалителни вещества.

През 2011 година алманахът Archives of Pharmacal [sic] Research съобщи, че са открити 46 съединения в един сорт лобелия (lobelia chinensis), които имат както противовирусни, така и противовъзпалителни свойства. По-конкретно, растителният изолат скопорон в значителна степен спира свободните радикали, превръщайки лобелията в ефикасен естествен антиоксидант.
Чайове и тинктури от шест различни билки са сравнени за тяхното антибактериално въздействие върху няколко щама на бактерии, причиняващи диария. Флуороквинолонът, антибактериален ципрофлуксацин, е използван като контролен стандарт.
Най-силното антимикробно действие е открито, както в чая от листа на лобелия, така и в алкохолната тинктура. Лобелията в комбинация с билката, наречена пустинна фурма е доказано ефикасна дори срещу бактериите Staphylococcus aureus.

Дали лобелията е лекът за епилепсията?

Лобелията привлича вниманието на учените като антимикробно и антиконвулсивно средство при епилепсия

Учените в момента са много развълнувани от свойствата на лобелията по отношение на епилепсията. През юли 2012 година списанието Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine публикува електронно клинично изследване с лобелия, използвана при епилептични мишки. Отбелязва се, че лобелията спира конвулсиите и припадъците като подсилва механизма за освобождаване на гама-аминомаслена киселина (GABA) в мозъка. Лобелията също така поддържа мишките в изпитателната група живи.
Макар че трябва да се проведат още изследвания и изпитания с хора, лобелията изглежда много обещаваща като лечение за епилепсията.

Ще помогне ли лобелията на хората да спрат да пушат?

Ненаучни сведения подкрепят идеята, че лобелия, по прякор индиански тютюн, може да помага на хората да спрат пушенето. Това се дължи на растителното вещество лобелин в лобелията, което е подобно на никотина по химическа структура и може да се използва като никотинова добавка.
Освен това, лобелията се счита, че освобождава допамин, невротрансмитерът, който влияе на настроението и стимулира центъра на удоволствието в мозъка. Пушенето на цигари произвежда подобен ефект.
Обаче, изследователска група към Кралският фонд за ракови изследвания, Катедрата по първична здравна помощ в Оксфордския университет и Института за здравни науки казва, че лобелията не е ефикасна като средство за отказване на цигарите.
Позицията на тази изследователска група се основава върху данни от библиотеката Кокрин, най-традиционният източник за проверка на научни факти в света.

Брад Чейс
Източник: NaturalNews, Lobelia gets scientists’ attention as an antimicrobial and anti-convulsive for epilepsy, 31 October  2012
http://www.naturalnews.com/037763_lobelia_anti-convulsive_epilepsy.html
Снимка: kazurt.com

При желание за използване на лобелия, първо се консултирайте с опитен натуропат или билкар и не предприемайте никакви самолечения, особено с билки и особено, ако взимате други лекарства! – Здрави всеки ден

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *