Висок холестерол? Снижете го с по едно зелено смути на ден

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Тази чудесна зелена напитка е нещото, което трябва да пиете всеки ден. Има чудесен вкус (наистина!) и ще ви липсва, както ми липсва на мен когато не нося блендера си на почивка!

Аз съм голям защитник на хранителния режим на „привличане”, вместо на „избягване”. Какво имам предвид? Става дума за това на какво наблягаме. Вместо да се фокусираме върху избягването на дадена субстанция, нека се съсредоточим върху онова, което е необходимо на тялото ни всеки ден.

spinach smoothie 16785381_hzlgm

С години ни повтарят да избягваме наситените мазнини и червените меса и т.н. за да снижаваме холестерола. Макар че това по принцип е добър съвет, този вид хранене чрез „избягване” на теория може въпреки това да бъде съпътстван от много нездравословен режим на хранене.

Какво да правим тогава? Непременно яжте плодове и зеленчуци всеки ден. Редовно. Не като отношението „това би било чудесно нещо, което да спазвам”, а чрез действие и мислене като „Никакви изключения – съвестно си ям зеленчуците”. И колкото повече сурови плодове и зеленчуци ядете, толкова по-добре. И разбира се можете да наблягате на „най-полезните” плодове и зеленчуци – на онези, които се свързват с намаляване вероятността от сърдечни заболявание, рак и т.н.

Причините да ядете плодове и зеленчуци сигурна съм знаете, че са много. Изброявам някои от най-неустоимите причини по-долу, свързани със сърдечни заболявания и със значително снижаване на холестерола, в което лично се убедих пиейки зелени смутита всеки ден през последните 6 месеца. В резултат на това изпитах втори спад на общия си холестерол с почти 100 пункта (от 267 на 170 mg/dl или от 6.9 на 4.4 mmol/L). Първият спад (от 352 на 267) постигнах основно с яденето на овесени ядки всеки ден, което започнах, когато бях вдигнала холестерола до най-високото за мен ниво от 352 md/dl (9.1mmol/L).

И все пак леко се затруднявате все да ядете плодове и зеленчуци, нали? Зная, и на мен ми беше трудно да го правя и то години наред! Исках да ям плодове и зеленчуци, но не можех да намеря начин да го правя много лесно – особено да си набавям достатъчно  сурови плодове и зеленчуци. Много се затруднявах, докато тази пролет не открих зеленото смути – истинска находка и вкусна смес от полезности, която убийствено лесно можете да включите в деня си без дори да го забелязвате!

И така ето рецептата, която ще промени живота ви стъпка по стъпка: 

Смути номер 1 за здраво сърце и снижаване на холестерола

 • Доза: 1
 • Време: 5 минути
 • Трудност: лесно 

Просто метнете дадените по-долу съставки в блендера си в следния ред:

 • 2 ч.ч. спанак или къдраво зеле „кейл” (често ги редувам – ако използвате кейл, използвайте само листата без жилката. Ако използвате спанак, слагайте целите листа в блендера. Слагайте листата на дъното преди останалите съставки, за да се превърнат в чудесна гладка смес.)
 • 1 ябълка (без шупела и семките)
 • 1/2 авокадо (срежете на две и с лъжица отделете месото на плода от кората и го сложете в блендера)
 • Кокосова вода (или обикновена вода) да покрие плодовете и зеленчуците (забележка – не става дума за кокосово мляко – а за бистрата „вода” от сърцевината на кокосовия орех)

Разбийте за 1 минута до пълното смесване, така че да не останат по-едри парчета).

Изпийте. Повтаряйте упражнението всеки предиобед.

Аз го пия веднага щом стана преди душа. Понеже имам висок холестерол, след душа, аз непременно закусвам с овесени ядки, които понякога си нося в пластмасов контейнер в работата за закуска в десет и половина сутринта. Ако сутрин не сте много адекватни като мен, то нарязвайте ябълките на парчета и измивайте спанак/кейл в събота или неделя, та да имате под ръка каквото ви трябва когато ви трябва.

Друг вариант: След като си изградите навика, можете да добавяте и други суперхрани и здравословни добавки, за да направите смутито още по-полезно:

 • Семена от чия (1 с.л.)
 • Малко пресен джинджифил (нарязвайте по парче с дебелината на пръст и добавяйте в блендера)
 • Спирулина на прах (1 ч.л.)
 • и т.н.

Добре, защо плодовете и зеленчуците са толкова важни?. Причините са толкова много, че всъщност ще посоча нищожна частица от тях. Тук се фокусирам върху полезността им за сърцето, но разбира се всеки се нуждае от това смути, за да поддържа здравето си и да зарежда тялото си с необходимите му вещества.

Плодовете и зеленчуците предпазват тялото от циркулиращите в него мазнини със съдържанието си на антиоксиданти (скалата ORAC)

Именно приемът на плодове и зеленчуци с тяхното висоно ниво на антиоксиданти предпазва циркулиращите мазнини от окисляване, като диетолозите и учените днес считат, че този прием е по-свързан със здравето на сърцето от високия прием на наситени мазнини. Прочетете изречението отново! Цялото това избягване на наситените мазнини ни караше да се фокусираме върху избягването на мазнините, когато всъщност пропускахме по-важното – а именно силно да увеличим приема си на плодове и зеленчуци. Не ви предлагам да се тъпчете с огромни количества бекон, но аз съм жив пример за това, че все пак можете да ядете бекон и други червени меса умерено, ако промените навиците си от това да ги избягвате към това да си осигурявате голямо количество плодове и зеленчуци. Холестеролът ви ще падне, ако се храните така.

Излседване от университета Харвард с участието на 126000 души показа, че при хората с най-висок прием на плодове и зеленчуци рискът от сърдечен удар през следващото десетилетие е 20% по-нисък, и че всяка допълнителна порция плодове и зеленчуци снижава риска от коронарна болест на сърцето с 4%. Така че изяждането на една допълнителна всъщност прави нещо осезаемо за вас! 

ЗНАЧЕНИЕТО НА СКАЛАТА ORAC

Можете да оценявате антиоксидантния потенциал в плодовете и зеленчуците по скалата ORAC (способността за усвояване на кислородни радикали). Учените изчисляват, че обикновеният човек консумира около 5700 ORAC единици на ден, обаче оптималното ниво, ако имате висок холестерол, е 20000 единици на ден. (А хората с висок холестерол първо на първо са стабилен процент от населението и броят им расте.)

И въпреки че повечето хора се изправяме пред предизвикателства по отношение на здравето си, ние си набавяме мъничко над 1/4 от плодовете и зеленчуците, които са ни необходими, за да подържаме здравето си. Шокиращо! Мисля че това е много обезпокоителен факт, който подчертава ключова причина за възникването на много заболявания, включително на сърдечните заболявания.

Стойностите по скалата ORAC на съставките в рецептата за зелено смути днес са:

Стойности за 100 г (3.5 унции) по скалата ORAC:

 • Ябълка: 2828
 • Спанак: 2640
 • Авокадо: 1933

Така че за горната рецепта,

 • Ябълка: Една средно голяма ябълка тежи 154 грама или 5.5 унции. ORAC: 4444
 • Спанак: 150 грама (5 унции) спанак в 2те ч.ч.: 3771
 • Авокадо: 1/2 средно голямо авокадо тежи около 75 г. ORAC: 1450 
 • ОБЩО ПО СКАЛАТА ORAC ОТ СУТРЕШНОТО СМУТИ: 9665 единици 

И така, какво означава това? Доказано е, че човек се нуждае от поне 7000 ORAC единици, за да е здрав, и от 20000, за да е в оптимално здраве, ако се бори със заболявания (или с висок холестерол, например). Само с по едно смути като горното на ден човек вече си набавя почти половината от необходимата му дневна доза за „оптимално здраве” и това моментално ви поставя в по-добра позиция от по-голямата част от населението, което си набавя само средно по 5700 единици / ден. Пийте своите ORAC единици и го правете още в началото на деня.

Придържайте се към основното, което е много важно когато се опитвате да направите промени в начина си на хранене. След като изграждате горния навик в рамките на 21 ден, вие можете да експериментирате като добавяте други съставки, които също съдържат високи стойности по ORAC (Очаквайте списък със стойностите на различни плодове и зеленчуци по скалата ORAC.) Червеното цвекло например е още един чудесен зеленчук високо в скалата ORAC, който да добавяте в горното смути.

Но за момента започнете така! Закупете продуктите, измийте ги, нарежете ги. После опитайте смутито, за да видите дали ви харесва. В началото можете да регулирате количествата ако предпочите различен вкус. Опитайте с други, по-сладки плодове като папая или манго в допълнение към ябълката ако предпочитате. Но просто започнете. Артериите ви ще са ви благодарни.

Източник:

http://curiousgiraffe.co.uk/2012/12/02/eat-this-daily-reduce-cholesterol-with-easy-green-smoothie/

Вижте още идеи за смутитата:

Нова причина да обичаме броколи

Магданоз и кориандър, рецепти за детоксикация

Прочистване на бъбреците

Снимка: pormenoresblog.wordpress.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.
Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.
zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.
Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *