Нова причина да обичаме броколи

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

broccoli 20084793-glasses-of-vegetable-juice-on-bamboo-mat-on-green-background

Яжте тази суперхрана, предпазате се от рак

Замърсителите във въздуха, който дишаме могат да повишат риска от рак на белите дробове и от сърдечно заболяване. Но клинично изследване в Китай показва, че можем да помогнем на тялото си да изхвърля тези обичайни замърсители чрез мощна суперхрана.

Изследването показва, че пиенето на смути, в което има кълнове от броколи помага на тялото да изхвърля токсините във въздуха като бензол (канцероген) и акролеин  (съединение, възпаляващо белите дробове).

Ето подробности от изследването, което е финансирано от Националния здравен институт за здраве, от Джонс Хопкинс:

Хранителните режими, богати на кръстоцветни зеленчуци като броколи снижават риска от хронични дегенеративни заболявания, включително и от рак. Кълновете от броколи са източник на глюкорафанин, съединение, което генерира сулфорафан при дъвчене на растението или при пиене на сок/смути от него. Сулфорафанът повишава ензимите, които усилват способността на тялото да изхвърля този вид замърсители.

Изследването включвало 291 жители на селскостопански район в провинция Жиансу на около 80 км северно от Шанхай, един от по-силно индустриализираните райони в Китай. Контролната група пиела сок от стерилизирана вода с ананас и лайм, докато в половин чашата сок, който основната група пиела ежедневно, разтваряли изсушени и стрити на прах кълнове от броколи…

При участниците, в чиято напитка имало кълнове от броколи, изхвърлянето на бензол се повишило с 61 процента, започвайки от първия ден и продължавайки през цялия период на изследването от 12 седмици. Изхвърлянето на акролеин бързо и устойчиво се повишило с 23 процента.

Изследователите казват, че са необходимо още изпитания, които се планират в момента. Междувременно, нека се възползваме от добрата новина и да подпалим сокоизтисквачката като погледнем на броколи с нова признателност, макар специфичния вкус на този зеленчук.

Кълновете от броколи съдържат 20-50 пъти повече от мощното противораково съединение сулфорафан от растението броколи. Кълновете по принцип съдържат огромни количества минерали, хранителни вещества и ензими. Ензимите осигуряват енергия на тялото, която стимулира имунната система и предразполага към детоксикация. За още по-силен ефект можете да добавите целина или листа от глухарче, както и лимон за омекотяване на вкуса.

„Замърсяването на въздуха е сложен и широко разпростанен проблем за общественото здраве”, казва изследователят Джон Групман от Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health. „За пълното решение на този проблем, освен намирането на решения за снижаване на местните емисии на замърсители, е необходимо да превърнем науката в стратегии за предпазване на хората от това излагане. Изследването подкрепя разработването на основаващи се на храната стратегии като част от този предимно превантивен подход”.                                                                  „Това изследване показва икономичен, лесен и безопасен начин, който може да бъде възприет от хората и да намали някои от дългосрочните рискове за здравето, свързани със замърсяването на въздуха”, добавя изследователят Томас Кенслер.

А сега още една полезна рецепта за смути:

Смути с банан и броколи

Продукти

  • 1 цял банан
  • 1 ч.ч. броколи
  • 1/4 ч.ч. бадеми
  • Бадемово мляко
  • Капка екстракт от ванилия
  • 3 къбчета лед

Указания

Сложете всичко в блендера и разбийте на пюре.

Източник:

http://www.thefiscaltimes.com/Articles/2014/06/18/New-Reason-Love-Broccoli

http://jonathonsfitness.com/2012/02/02/vegetable-smoothie/

Снимка: www.123rf.com 

Още по темата:

НОВОТО СТАРО ЧУДО: СУЛФОРАФАН

100 пъти по-силни от броколи

Броколи побеждава рака само ако го ядеш правилно

Броколи – силно оръжие срещу остеоартрит и рак

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *