Розмаринът убива >90% от раковите клетки!

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Розмаринът има противораково действие!

Розмаринът убива >90% от раковите клетки ин витро при рак на маточната шийка и на черния дроб!

blue_lagoon_rosemary_3

Добрите новини за розмарина, квалифициращи го като чудна лечебна билка продължават да валят! Само преди няколко седмици се появиха съобщенията за това, че розмаринът има удивителен положителен ефект върху паметта (Очаквайте статия по въпроса – Здрави всеки ден). Сега научаваме, че учените са открили още доказателства за силата на розмарина – този път като растение, противодействащо на рака.

Синтетичните лекарства често се приемат за единствената възможност за химиотерапия при рак. Обаче, проблемът с някои от тези субстанции е липсата на селективност от тяхна страна. Лекарствата против рак често са „лечебни терминатори, които стрелят наред” и имат силно токсични странични ефекти, макар че основната цел е убиването на рака с надеждата да не се убие и пациента в същото време! Лечебните растения предоставят плодородна почва за разработването на нови, противоракови вещества като за някои от тях лабораторните изследвания откриват, че те действат селективно срещу раковите клетки без да атакуват здравите клетки.

Няколко изследвания през миналите години показват, че розмаринът вероятно играе полезна роля в намаляването на риска от рак. Рецензия от 2011 (публикувана в уважаваното рецензирано списание Critical Reviews in Food Science and Nutrition) на база на всички проведени до онзи момент изследвания заключава, че компонентите в розмарина потискат развитието на туморите в няколко органи, включително в дебелото черво, гърдите, черния дроб, стомаха, както и туморните клетки при меланома и левкемия. Екстрактът от розмарин, както и молекулярните компоненти карнозол, карнозна киселина, урсолиева киселина и розмаринова киселина се оказва, че имат противораково действие.

Чисто ново изследване (от 27 януари 2014 г), публикувано в списанието International Journal of Oncology съобщава, че карнозолът, активно вещество в розмарина, значително снижава жизнеността на раковите (HCT116) клетки на дебелото черво при хората по начин, зависещ от концентрацията и от времето.

Изследване от 2012 година показа, че етеричното масло от розмарин в концентрация от 1% има много силно противораково действие (>90%) върху две клетъчни линии на рак на яйчниците и върху една клетъчна линия при рак на черния дроб. Този ефект беше по-голям, от действието на три от основните съставки на розмарина 1,8-цинеол (27.23%), α-пинен (19.43%) и β-пинен (6.71%). Обърнете внимание, че етеричните масла не трябва да се приемат вътрешно – етеричните масла са много-много концентрирани и това може да е много опасно: Просто яденето на прясната или сушена кулинарна билка по обичайния начин предоставя малко, разредено количество от етеричното масло на тялото „по начина, по който ние еволюционно сме замислени да метаболизираме”.

Етеричните масла често може да съдържат над 100 различни молекулни компоненти. Трудно е да се изолират основните най-активни между – и макар че медицинската индустрия търси продукти, които може да патентова, това може да не е най-добрият път за следване. За пореден път виждаме как съвременната наука започва да обръгва на идеята, че екстрактите от цели растения действат синергично в тялото: Изследването от 2012 година отбелязва:

„Много е трудно да се припишат биологичните действия на цялото етерично масло на едно или няколко от важните активни вещества в него, защото етеричните масла винаги съдържат комбинация от различни химични съединения. В допълнение към основните съединения, по-незначителни съединения също могат са допринасят сериозно за действието на маслото. От горните резултати можем да заключим, че противораковите действия на етеричното масло от Rosmarinus officinalis L. представляват съвместните резултати от техните компоненти”.

Най-добрият начин за консумиране на кулинарните билки е в суров вид от градината. Една клонка или няколко иглички, добавени 10 минути преди махането от огъня на супи или яхнии ще им придаде чудесен вкус. Розмаринът също така лесно се суши, ако имате късмета да притежавате храст от билката (която и лесно се отглежда при това!) Откъснете няколко клонки и ги оставете на топло сухо място върху хартия. Слънчев перваз на прозорец ще свърши работа. След няколко дни просто отделете игличките от стеблото с ръка и ги сложете в буркан за бъдещо ползване. Научните изследвания показват, че включването на малки количества розмарин в хранителния ви режим може да има способността да намалява рисковете от рак. Ние разбира се не можем да считаме това за доказано все още, но това е допълнителна подкрепа на идеята, че кулинарните билки имат огромни ползи за здравето като.

Големи благодарности още веднъж на сайта The Eden Prescription, че представиха на нашето внимание това откритие.

Източник: Rosemary Kills 90% of Cervical Cancer & Liver Cancer Cells In Vitro! 27 January 2014

http://www.herbs-info.com/blog/rosemary-kills-over-90-percent-of-cervical-and-liver-cancer-cells-in-vitro/

Снимка: www.bmseedlingfarm.com.au

Още за розмарина:

10 супер подправки, непосредствена защита на тялото

Билката, която пази зрението

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *