Как вагусовият нерв въздейства на здравето на костите

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

vagus-nerv-data

Нервната система е централният портал към всички системи в тялото, включително към костите. Процесът на премоделиране на костите не може да протече, освен ако не бъдат изпращани подходящите сигнали по нервите, които да регулират процеса.

Като част от автономната нервна система, вагусовият нерв е „експертният шеф” на  неволните биологични процеси. Той стимулира и изпраща обратна връзка от органите в абдоминалната кухина, и регулира неволните действие като настроение, храносмилане, отговор при стрес и така нататък. Вагусовият нерв също така е в голяма степен отговорен за активиране производството на кортизол, стрес хормонът, който уврежда костите когато нивата му са хронично високи.

Признаци за киселинност на тялото и как бързо да се справяме с проблема

За да стимулираме вагусовия нерв и „да оправим нещата” отново, можем да използваме хитър ход, наречен метода Валсалва, който се извършва лесно навсякъде и по всяко време. Той е толкова ефективен, че се използва в медицинската практика в лечението на депресия.

И така, нека погледнем този, наричан още „блуждаещ” нерв, как той въздейства на здравето и костите, защо методът Валсалва действа и как да го правим. Как да използваме метода Валсалва ще откриете тук.

Най-важното вещество за мозъка, което вероятно пренебрегвате в храната си!

Накратко за вагусовия нерв

Думата „вагусов” е извлечена от латинската дума vagary и означава „скитам се”. От нея произтичат и други думи в английския като vagrant (скитник) и vagabond (вагабонтин). Думата означава и виеща се пътека, която няма определена посока за разлика от нервите в гръбначния мозък. Но макар че изглежда сякаш този нерв блуждае, посоката, в която се движи той не е случайна.

Вагусовият нерв тръгва от основата на мозъка – той всъщност е десетият краниален нерв – и се движи нагоре към очите и надолу през гърдите и стомашната кухина. Той се разклонява на редица места по пътя си и стимулира клепачите, хранопровода, белите дробове, храносмилателните органи, пикочния мехур, бъбреците, половите органи и още много. Той е най-дългият краниален нерв в тялото, а също така е и един от най-важните.

Мигновено стимулиране на вагусовия нерв облекчава възпаление, депресия, мигрени…

Всъщност, вагусовият нерв е най-жизненият елемент на парасимпатиковата нервна система, който действа в противовес на – а също и в съгласие със – симпатичната нервна система.

Парасимпатиковата нервна система е отговорна за поддържането на хомеостазата в редица различни системи в тялото. Добър начин да мислим за парасимпатиковата нервна система е като за нервната система, свързана с „почивката и храносмилането”. Тя снижава сърдечния ритъм, свива бронхиалните тръби, отпуска мускулите и повишава секретирането на храносмилателните сокове и слюнката.

Симпатичната нервна система контролира начина, по който тялото реагира на силен стрес (например такъв, предизвикващ автоматичния отговор „бий се или бягай”). Тя стяга мускулите, разширява бронхиалните тръби, освобождава адреналин, преобразува гликогена в глюкоза за бързо предоставяне на енергия в мускулите и повишава сърдечния ритъм.

Спрете болката в костите, ставите, при артрит… с този изпитан лек!

Като главен „шеф” на периферната нервна система, вагусовият нерв успокоява тялото след задействания от симпатичната нервна система отговор, наричан бий се или бягай. След като стресът отмине, вагусовият нерв връща тялото в състояние на психични и физически баланс и спокойствие.

Вагусовият нерв прави всичко това и още много.

Седем начина на въздействие на вагусовия нерв върху здравето ще откриете тук.

Седем начина на действие на вагусовия нерв, методът Валсалва

Източник:

https://saveourbones.com/everything-you-wanted-to-know-about-the-vagus-nerve-and-how-it-affects-your-bone-health/
Снимка: Eiriu Eolas

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *