Мигновено стимулиране на вагусовия нерв облекчава възпаление, депресия, мигрени…

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Има част в човешкото тяло, която е жизненоважна за поддържането на здравето и за справяне с възпалението и произтичащите от него автоимунни заболявания, както и за справяне със стрес, депресия, мигрена, сърдечно-съдови заболявания, хипертония… С две думи вагусовият нерв е важен за здравето на множество системи в тялото.

vagus-nerv

Какво представлява вагусовият нерв?

Първо, вагусовият нерв, наричан още блуждаещ нерв, е най-дългият нерв в тялото, който започва от продълговатия мозък като десети черепномозъчен нерв, спуска се надолу от двете страни на врата и след това инервира ларинкса, трахеята, храносмилателната система, черния дроб, далака, панкреаса, сърцето и белите дробове, бъбреците, щитовидната жлеза и други органи. Този нерв е основен играч в парасимпатичната нервна система или частта от нервната система, която се занимава с функциите „почивка и храносмилане” в тялото (за разлика от симпатичната нервна система, която се занимава с реакциите „бий се или бягай”).

Вагусов тонус

Тонусът на вагусовия нерв е особено важен за активирането на парасимпатичната нервна система. Вагусовият тонус се измерва като се проследява сърдечната честота наред с честотата на дишането. Честотата на биене на сърцето се ускорява леко когато вдишате и се забавя леко когато издишате. Колкото по-голяма е разликата между сърдената честота при вдишане и при издишане, толкова по-висок е вагусовият тонус. По-високият вагусов тонус означава, че тялото ви може да се отпуска по-бързо след стрес.

С какво се свързва високият вагусов тонус?

Високият вагусов тонус подобрява функцията на много системи в тялото като води до: по-добро регулиране на кръвната захар, снижава риска от удар и сърдечно-съдови заболявания, снижава кръвното налягане, подобрява храносмилането посредством по-доброто производство на основни стомашни и храносмилателни ензими и намалява мигрените. По-високият вагусов тонус също така се свързва с по-добро настроение, снижаване на депресията, по-малко безпокойство и по-голяма издръжливост на стрес. Една от най-интересните роли на вагусовия нерв е че той в основни линии следи микробиома (стомашно-чревната микрофлора) и задейства отговор за модулиране на възпалението на база на това дали или не засича патогенни спрямо непатогенни организми. По този начин стомашният микробиом може да въздейства положително на настроението, нивата на стрес и да снижава цялостното възпаление, а оттам и болката, причинена от него.

Прочетете още за възпалението: Откритието на един лекар – път към спасяването ни от възпалението

С какво се свързва ниският вагусов тонус?

Ниският вагусов тонус се свързва със сърдечно-съдови заболявания и удари, депресия, диабет, синдром на хроничната умора, влошаване на познавателната функция, и с много по-високи проценти на въвзпалителни заболявания. Възпалителните заболявания включват всички автоимунни заболявания (ревматоиден артрит, възпалително заболяване на червата, ендометриоза, автоимунни тироидни заболявания, лупус и така нататък).

Как да повишим вагусовия тонус?

Повишаването на вагусовия тонус може да чрез стимулирането на вагусовия нерв, но е необходимо това да се прави наистина редовно. В известна степен човек е генетично предразположен към променливи нива на вагусовия тонус, но това все пак не означава, че не можете да го променяте.

Ето няколко начина да регулирате тонуса на вагусовия нерв:

Бавно, ритмично дишане с диафрагмата.

Като дишате с диафрагмата, а не плитко от върха на белите дробове, това стимулира и тонизира вагусовия нерв. Важно е да се поемат дълги и дълбоки вдишвания.

Още за дишането: Невероятно лесен трик алкализира pH баланса в тялото

Тананикане.

Понеже вагусовият нерв е свързан с гласните струни, механичното тананикане го стимулира. Можете да си тананикате песен или дори още по-добре да повтаряте звука „ОМ”.

Говорене

По същия начин, говоренето е полезно за вагусовия тонус поради свъзаността му с гласните струни. Така че хората, които говорят повече е по-вероятно да имат по-добър вагусов тонус.

Миене на лицето със студена вода.

Тук полезният механизъм е неизвестен, но е факт че наплискването на лицето със студена вода стимулира вагусовия нерв.

Йога.

Изследвания показват, че йога упражненията, наред с дихателните практики в значителна степен повишават вагусовия тонус на организма.

Медитация.

Медитацията, особено изпълнената с любов и доброта медитация подсилва чувството за доброжелателство към самия вас и към другите. Изследване от 2010 година на Барбара Фредриксон и Бетани Кик откри, че повишаването на позитивните емоции води до повишена социална близост и до подобрен вагусов тонус. Според същото изследване, хората които редовно медитират и мислят по-позитивно имат по-добър вагусов тонус.

Още за силата на медитацията: Медитацията, не подценявайте този стожер на изцелението

Балансиране на стомашно-чревния микробиом.

Безбройните ползи от повишаването на здравословните бактерии в стомашно-чревния тракт за безспорен факт. Изненадващото е, че наличието на здравословни бактерии в стомашно-чревния тракт създава положително въздействи по протежение на целия вагусов нерв, а това повишава вагусовия тонус. Пробиотиците са добър източник на здравословни бактерии.

Въздействието на тези лесни и основни практики върху цялостното ви здраве и особено върху възпалението е голямо и има важни и трайни последици. Ако страдате от възпалително заболяване, разстроена храносмилателна система, високо кръвно налягане или депресия, обстойното изследване на вагусовия тонус е силно препоръчително. От години знаем, че дихателните упражнения и медитацията помагат на здравето, но научаването на механизма, по който те работят е наистина пленително. Надяваме се тази статия да ви вдъхнови да се борите с възпалението и заболяванията посредством дадените в нея съвети и практики.

Тези съвети са лесни за спазване, така че включете ги в деня си и ще видите колко по-добре ще се почувствате след относително кратък период от време.

 

Източник:

http://healthycures.org/6-ways-to-instantly-stimulate-your-vagus-nerve-to-relieve-inflammation-depression-migraines-and-more/

Снимка: www.healthyfoodplace.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *