ПРИТХИВИ МУДРА – Мудра на земята

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

prithivi-mudra

Притхиви мудра е една от важните лечебни мудри. Притхиви мудра е много полезна за повишаване на елемента земя и за намаляване на елемента огън в тялото. Тази мудра се нарича също Притхиви вардхак мудра или Агни-шаамак мудра. Тази мудра е много ефикасна за качване на тегло и за укрепване на тялото.

Най-общо казано Притхиви мудра засилва обонянието, действа добре на нокти, кожа, коса, кости. Стимулира телесната температура, функциите на черния дроб и стомаха. Възстановява равновесието. Разгражда стреса. Осигурява хармония между тялото, емоциите и ума.

Тя се използва при влошено психическо и физическо състояние, несигурност, потиснатост, стрес. Дава вътрешна стабилност и самоувереност. Защищава от негативни въздействия; засилва енергийния потенциал. Дарява всичко, което е необходимо за един смислен живот. Активизира Първа чакра.

Въздействие на Притхиви мудра върху здравето:

Тази мудра е много ефикасна за повишаването на елемента земя и за намаляването на елемента огън в тялото.

Земята е основният компонент в костите, хрущялите, кожата, косата, ноктите, плътта, мускулите, сухожилията, вътрешните органи и т.н. и практикуването на Притхиви мудра укрепва тези тъкани. Притхиви мудра сваля температурата на тялото и укрепва тялото.

Лечебни свойства и ползи от Притхиви мудра:

Притхиви мудра има лечебна сила за лечението на следните болести:

 • Притхиви мудра е полезна в лечението на хронична умора.
 • Тази мудра ще ви помогне да превъзмогнете слабост, инвалидност, липса на издръжливост или липса на сила и енергия, полезна е при губене на тегло.
 • Притхиви мудра също така е полезна в лечението на атрофия, остеопороза, фрактури, дегенерация на ставните хрущяли, слабост, атрофия на мускулите.

Други заболявания, които могат да бъдат излекувани с практикуването на Притхиви мудра са: миопатии, пареза, полиомиелит, суха, напукана и пареща кожа, чупливи нокти, косопад, преждевременно побеляване на косата, парене в очите, киселинност, парещо усещане при уриниране, парене в ануса, парене по ръцете, стъпалата и главата,  афти и афтозни язви в устата и стомаха, възпалителни заболявания, жълтеница, температура, хипертироидизъм.

Още ползи за здравето от изпълняването на Притхиви мудра:

 • Притхиви мудра задейства кореновата чакра, която държи жизнената ни енергия или първичната ни сила. Тя ви кара да се чувствате физически и психологически силни и да реализирате както физическите, така и метафизическите си цели. Използвайте я когато се нуждаете от вътрешна стабилност и самоувереност.
 • Тя е по-ефикасна от тониците и витамините, които се продават на пазара.
 • Тя се нарича истински приятел на търсещия (садхака), защото променя вътрешната същност на човека и води до духовност.
 • Притхиви мудра прави човек вътрешно щастлив, щедър, грижовен и добросърдечен.
 • В хиромантията, количеството слънце развива последващите сила на паметта и интелигентност.
 • Притхиви мудра се препоръчва за хора, които страдат от недостиг на минерали и витамини и за онези със слабост в тялото.
 • Тя усилва обонянието.
 • Ефикасна е за костите, косата, ноктите и косата.
 • Тесногръдието и предразсъдъците значително отслабват с практикуването на тази мудра.
 • Тази мудра хармонизира всички органи на познанието.
 • Тази мудра помага за повишаване на толерантността и търпението.
 • Подобрява духовните сили, вътрешното спокойствие и вълнение, способността за визуализиране.
 • От съществено значение е за живот изпълнен с удовлетворение и реализация.

Как да изпълняваме Притхиви мудра:

Притхиви мудра се прави много лесно: просто докоснете върховете на безименния пръст и палеца и упражнявайте лек натиск. Останалите пръсти са изправени.

Можете да практикувате Притхиви мудра докато пътувате или гледате телевизия или където и да сте по всяко време.

Тридесет минути са достатъчни за извличането на най-добри резултати и както казахме можете да я правите навсякъде и по всяко време, но най-добри резултати ще получите, ако я правите сутрин или по време на медитация. Ако искате да извлечете резултат бързо, практикувайте Притхиви мудра редовно. Спазването на здравословен начин на хранене също помага.

Други варианти са да изпълнявате мудрата са при спешна необходимост или 3 пъти дневно по 15 минути. Можете да изпълнявате Притхиви мудра и наведнъж – 45 минути.

Хора с капа недостиг могат да изпълняват мудрата дори още по-дълго.

Идеалното време за по-добри резултати от изпълняването на Притхиви мудра е във всеки един момент между 6 часа сутринта и 10 часа вечерта.

Ако сте Капа доша, вие трябва да изпълнявате Притхиви мудра умерено.

 

Източници:

http://bg.convdocs.org/docs/index-96628.html

https://www.completenaturecure.com/prithvi-mudra/

http://happinesseverymoment.com/index.php/prithvi-mudra.html

http://www.completehealthinfo.com/prithvi-mudra-benefits/

Снимка: buenasiembra1.rssing.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно

Изпълняването на мудри не замества назначеното ви лечение.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *