Следвай повика на глада, предпази се от болести

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

hungry-apple-2

Гладни сте? Изяжте една ябълка! Не ви се яде ябълка? Тогава вероятно не сте гладни!

Става дума чисто и просто за проява на здрав разум.

Ако не сте гладни, не яжте. Когато тялото ви сигнализира, че е гладно, яжте. Но повечето от нас не го правим…

Наскоро ми попадна статия за изследване на потреблението, в която открих следното ново прозрение: „Днешните потребители са склонни да се хранят когато не са гладни и това може да е по-малко благоприятно за здравето, отколкото ако ядат когато са гладни”.

Истинко откритие, няма що! Ако не ме познавате добре, това е сарказъм.

Разбира се, че ако ядете когато не сте гладни, това не е полезно за вас. В основни линии, това се равнява с преяждане. Защото вие вероятно ще ядете и в редовно определените часове за хранене или когато наистина огладнеете по-късно. Мисля че хобитите наричат тези хранения втора вечеря, трета вечеря и т.н.

Освен това, храната която ядете когато не сте гладни е възможно най-вредната храна.

Правила съм го… а вие? Но знаете ли какво? Вината не е изцяло ваша. А разбирането защо го правим е особено важно за спирането на това самоунищожително поведение.

Още за побеждаването на апетита: Убий апетита с този вид фибри

Наскоро прочетох книга на моя приятел и колега д-р Майкъл Кътлър. В нея той показва кристално ясно защо много хора падат в този капан. Позволете ми да споделя с вас следния откъс:

Силно преработените храни като закуски и десерти, спагети, зърнени храни, пушени, консервирани, сушени и пресовани меса като хапки, хот дог, кренвирши, наденици и много бургери са направени така, че да въздействат на центровете на удоволствие в мозъка.

За компаниите работят цели екипи учени които изследват начини да придават добър вкус на зърнените храни, които човек никога не би ял в естествената им форма. Те добавят овкусители, които е присъщно на човек много да харесва в истинската храна… правяйки ги мазни, солени и сладки.

Когато започнете да ядете тези подправени храни, които въздействат на ума ви, вие наистина не можете да се удържите. Захарта, мазнините, соленото, хрупкавостта и дори начинът, по който усещате тези храни в устата си са внимателно насочени от учените по храните да ги правят неустоими — и пристрастяващи.

Някога нещата които водеха до пристрастяване бяха съвсем очевидни… алкохол… наркотици… цигари. Но точно като Биг тобако, гигантите, произвеждащи храни видяха потенциал за правене на пари в зарибяването ни с техните продукти. И сега, човек трудно „може да им се насити”.

Още по темата: Децата зарибявани от хранителните компании да затлъстяват

Картофеният чипс беше моя слабост преди няколко години. Не мисля, че изобщо бях гладна когато ги ядех, но просто не можех да се спра. Най-вече си падах по чипса със сол и оцет. Това разбира се беше преди да избера палео начина на хранене, който промени живота ми.

Тогава май тежах най-много—и Америка не изоставаше много в това отношение. Сега сме изправени пред епидемия от затлъстяване с безпрецедентни пропорции. И това води до заболявания…

Чипсът който ядях в такива големи количества, дори и когато изобщо не бях гладна, носи огромна заплаха от рак. Тези солени, хрупкави, вкусни лакомства съдържат акриламид — химикал без вкус, който е обичаен в производството на храни.

И ето важното: Международната агенция за изследване на рака смята акриламида за „вероятен канцероген за човека”.

Прочетете още: 20 причини за прочистване от химикали & тежки метали

Малки количества акриламид се съдържат в много храни, приготвяни на температура по-висока от 120 градуса по Целзий. Но относително високи нива се съдържат в пържените картофи и в картофения чипс.

Диабетът също е по-разпространен от всякога днес. И заболяването се характеризира с това, че човек да яде когато не е гладен.

Статията за изследването на потреблението, която споменах по-рано — която направи „шашкащото” разкритие, че да ядете когато не сте гладни е вредно за вас — се основава на изследване, което откри, че нивата на глюкоза се покачват повече след ядене когато не сте гладни, отколкото ако ядете същата храна когато изпитвате умерен глад.

Участниците в изследването били студенти, които първо били помолени да оценяват нивото си на глад и след това да ядат храна богата на въглехидрати. За да измерят как храната въздейства на здравето им, нивата на глюкозата в кръвта им били измервани на редовни интервали след като те се нахранели. Нивата на кръвната захар се повишават след хранене, в което има въглехидрати и в общи линии е по-здравословно, ако нивата на кръвната захар се покачват относително малко.

Но не това се случва когато ядете просто, за да ядете, вместо да изчакате сигнала на тялото. Кръвната ви захар скача бързо по-високо от нормалното, и това уврежда клетките ви.

Но ако ядете истинска, пълноценна храна, която е богата на здравословни мазнини, протеини и хранителни вещества, вие ще се засищате с изяденото и ще прибягвате към по-малко похапвания между храненията. Това засищане е цялата помощ, от която се нуждаете, за да се борите с пристрастяването към вредните храни и за да се върнете отново към ядене когато наистина сте гладни.

И ако все още ви се хапва нещо мъничко между храненията, опитайте с бадеми, кашу или макадамия. Ако следвате този съвет през по-голямата част от времето, то от време на време може да се наслаждавате на вредни храни като чипс, стига да не прекалявате. Така няма да треперите непрестанно за здравето си, което също е полезно за него.

Маргарет Кантуел

 

Източник:

http://easyhealthoptions.com/listen-disease-preventing-hunger-pangs/

Снимка: wallis86.rssing.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *