Как да пренастроим щитовидната си жлеза да гори мазнини и да активира метаболизма

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Когато възрастен господин дойде за първи път в кабинета на д-р Ерика Шварц, MD, за да се посъветва за здравето си, тя хвърли поглед на остарелите му лекарства и на съответстващите им симптоми и поиска да говори с кардиолога му за радикална промяна на лечебния му режим. Мъжът беше с наднормено тегло и муден, страдаше от ниски нива на щитовидната жлеза и тестостерона и бе развил тежка екзема, последвана от проблеми със съня, защото по цяла нощ се чешеше.

thyroid-metabolism

След три седмици в опити да се свърже с кардиолога, д-р Шварц най-накрая го чу по телефона. Тя предложи пациентът да спре да взима някои от лекарствата, които в комбинация допринасяха за екземата му.

„Колегата ми каза, не мога да говоря с вас. Вие не сте учен”, спомня си д-р Шварц, както и че му напомнила, че и двамата имат една и съща медицинска степен. „И той ми затвори”!

След като тя обсъжда идеите си с въпросния пациент, мъжът решава да се откаже от кардиолога си и да опита плана на д-р Шварц. Тя му назначава лечение, което включва подсилване нивата на щитовидните му хормони и спира лекарството му за холестерол. Първоначално мъжът мислел, че това ще му навлече инфаркт; обаче, д-р Шварц днес казва, че подобряването на хормоните му по естествен път поддържало холестерола му нисък и човекът не получил инфаркт.

Съвсем естествено е, че щитовидните хормони се произвеждат от щитовидната жлеза – ендокринна жлеза с формата на пеперуда, която се намира в долната предна част на шията. Двата щитовидни хормона – трийодотиронин и тироксин – най-често се наричат Т3 и Т4, респективно. Т4 бива преобразуван в активен Т3 вътре в клетките и се движи благодарение на кръвотока до различните органи в тялото. Макар че щитовидната жлеза очевидно е отговорна за регулирането на метаболизма и енергията, тези хормони въздействат върху всички области на тялото от мозъка до сърцето, черния дроб и така нататък, помагайки на всички органи да поддържат оптималната си функция.

Най-често срещаният проблем, свързван с щитовидната жлеза е хипотироидизмът – понижена функция на щитовидната жлеза, при която щитовидната жлеза не произвежда достатъчно хормони за регулиране на необходимите функции в тялото. Хипотироидизма може да е в резултат на различни вътрешни и външни фактори, сред които болестта на Хашимото, автоимунно заболяване, при което имунната система атакува щитовидната жлеза.

Вижте 10те най-полезни интервенции при болестта на Хашимото

Хората с хипотироидизъм могат да имат различни симптоми: умора, напълняване, косопад, суха кожа, чупливи нокти, промени в температурата на тялото и усещане за студ, резки промени в настроението и депресия, замъгляване на мозъка, лоши рефлекси и така нататък. Симптомите на хипотироидизъм често се припокриват с други заболявания, но много лекари бързат да дадат рецепта преди дори да помислят за дисбаланс на щитовидните хормони.

„Хората отиват на лекар с висок холестерол или депресия и получават рецепти за лекарства за снижаване на холестерола и антидепресанти”, казва Мери Шомон, експерт по щитовидна жлеза и автор на множество книги по въпроса. „И никой никога не проверява дали в основата на проблема не е щитовидната жлеза”.

Още по темата: Факт или мит: Може ли хипотироидизма да се лекува естествено?

От името на онези лекари, които наистина смятат щитовидната жлеза за основна причина, Шомон обяснява, че страндартното изследване за определяне дали пациентът наистина има хипотироидизъм е опасно неточно. Това изследване, наречено изследване на тироидеа-стимулиращия хормон или изследване на TSH измерва количеството на хипофизния хормон – TSH – в кръвта. Този произвеждан от хипофизната жлеза хормон казва на щитовидната жлеза да прави и освобождава щитовидните хормони, но изследването на TSH всъщност не измерва количеството Т3 или Т4, което в момента циркулира в кръвта.

Това води до проблеми, защото много пациенти страдащи от горните симптоми ще имат нормален TSH резултат – и ако просто продължат да пият лекарство по рецепта за маскирането на тези симптоми, те могат да открият, че страничните ефекти са по-лоши от първоначалното заболяване.

„В крайна сметка ние страдаме, защото лекуваме отделни симптоми, а не обръщаме внимание на тялото – на човека – като цяло”, казва д-р Шварц, експерт в областите на терапиите с биоидентични хормони, уелнес и предотвратяване на заболяванията. „Изследването на TSH върши лоша услуга на всеки, който иска да се грижи за себе си или на хората, които наистина искат да се грижат за пациента”.

По-добър тест? Индивидуално измерване на количеството Т4 и Т3 в кръвта. Еднакво важно е да се подсигури преобразуването на Т4 в активен Т3 и че Т3 може да достига в клетките където е необходим за да регулира органите ни.

Д-р Шварц казва, че тя възприема холистичен подход спрямо пациентите си – които са от 16 до 94 годишни – като взема предвид всичко от хормони до хранителен режим, упражнения, стрес, хранителни добавки. Тя е открила, че изследването на цялото тяло, а не само на отделните симптоми, помага за оздравяването на пациентите й.

„Открих още, че като преди всичко давам на щитовидната жлеза на тези хора хормона Т3, който е активният щитовиден хормон – това е всъщност най-бързият начин да накарам хората да се чувстват по-добре”, казва тя, отбелязвайки, че често е трудно хората да поддържат здравословни практики, ако не се чувстват добре. А щом се почувстват по-добре, те с лекота променят начина си на хранене, упражненията и начина си на живот”.

Помогнете на щитовидната си жлеза: Прочутото тибетско упражнение за лечение на щитовидната жлеза

Шомон е съгласна, че познаването на това как щитовидните хормони въздействат на останалата част на тялото е особено важна част от лечебния процес. „Метаболизмът ни разчита в голяма степен на способността на щитовидната жлеза да функционира правилно. Ако не предоставяме достатъчно кислород или енергия на клетките, необходими им за храносмилането, функцията на панкреаса, мозъчната функция и за всичките останали процеси на производство на хормони и за жлезите, които ги произвеждат, тогава всичко ще се забавя и няма да работи както трябва”, обяснява тя. „В основата си метаболизмът е педалът на газта за всичко, протичащо е тялото”.

Както вече споменахме, има както вътрешни, така и външни фактори, свързани със заболяванията на щитовидната жлеза – и много от грешките, които пациентите правят са просто резултат от това, че те (или техните лекари!) не разбират връзката между хормоните, начина на хранене, околната среда, имунитета и другите фактори.

„Живеем в много токсичен свят – и начинът ни на живот се е променил твърде много”, казва Грег Емерсон MD, основател на центъра Emerson Health & Wellness Center в Куинсланд, Австралия. „И е особено важно да осъзнаваме това по отношение на начина си на хранене и на ежедневните си навици. Трябва да въведем някои стратегии, за да компенсираме факта, че сме се отдалечили толкова много от естественото развитие на предците си”.

За справяне с този проблем: Токсини унищожават щитовидната ви жлеза! Решението? Чудодейна домашна напитка

На първо място в списъка на токсини на д-р Емерсън са мухълът и микотоксините, произвеждани от някои видове гъбички.

„Има огромно количество научни данни за това, че отровите, които мухълът произвежда са ужасни за щитовидната жлеза. А другият проблем е, че консумираме храни, които също съдържат големи количества микотоксини. Или че консумираме храни с високо съдържание на захар, която кара мухъла да расте в тялото. И също така не консумираме храни, които ни предпазват от тези микотоксини”, казва той. „Не мисля, че ме е посещавал пациент с болестта на Грейвс – свръхактивна щитовидна жлеза – който да не е имал проблем с мухъл, а след това и с микотоксини”.

Свръхактивната щитовидна жлеза – или хипертироидизъм – попада в противоположния край на спектъра. Докато хипотироидизмът показва, че в кръвотока не циркулират достатъчно щитовидни хормони, хипертироидизмът показва, че в кръвта има твърде много от тях. И така, вместо да се чувства уморен и да напълнява, пациентът може да изпитва аритмия и внезапно отслабване в резултат на ускорения си метаболизъм.

Поемайки активна роля в собственото си здраве, вие можете, както да идентифицирате потенциалните проблеми, така и да върнете хормоните си в баланс. Първо, изградете основата. Спазвайте хранителен режим богат на храни, които са възможно най-натурални; намерете форма на движение или упражнения, които са ви приятни и не пропускайте да ги правите; насърчавайте здравословните взаимоотношения; намерете добър баланс между работата и забавленията.

Д-р Емерсон обича да казва, че ако разберете основните неща правилно, доброто здраве ще последва. Той препоръчва поредица от въпроси, които да си зададете: „Ям ли правилните храни? Пия ли подходящата вода? Излагам ли се достатъчно на слънце? Спя ли достатъчно? Извършвам ли достатъчно физическа активност? Ям ли лечеби храни?”

Д-р Шварц подкрепя тези мисли: „Слушайте какво казва тялото ви. Ако нощем не можете да спите, защо не спите през нощта? Пихте ли твърде много и затова се събудихте посред нощ? Ядете ли прекалено късно? Ядете ли неправилните храни? Твърде късно ли правите упражненията си? Държите ли купища електронни джаджи около себе си? Спите ли докато телевизорът работи?”

Справяйки се с тези проблеми преди да отидете на лекар може да ви помогне да определите точно източника на симптомите ви – които могат съвсем резонно да се коренят в щитовидната жлеза – и ще направи по-лесно естественото решаване на тези проблеми.

„Има милиони причини да не спите през нощта”, казва д-р Шварц. „И трябва да ги разпознаете и да  поемете отговорност за елиминирането им”.

Д-р Джоузеф Меркола – който определено е един от най-известните алтернативни лекари в САЩ – казва, че е трудно да се даде само една препоръка на хората, стремящи се да подобрят здравето си. Той обаче е съгласен с логиката на д-р Шварц. Има много аспекти на доброто здраве, казва д-р Меркола, но най-важното е че хората могат да поемат контрол над собственото си добро физическо и психическо състояние като сами правят проучвания и намират качествени ресурси – а след това се консултират с експерти, лекари и опитни професионалисти.

Съвети на д-р Меркола за оптимално здраве ще намерите тук: След бета блокерите идват статините или основни принципи за оптимално здраве

И така, кой е най-добрият му съвет? „Вероятно това е нагласата, че всеки сам е отговорен за здраве си”, казва той.

от Ерика Тасто

 

Източник:

http://healthycures.org/how-to-reset-your-thyroid !!!

Снимка: morningreporttgh.blogspot.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *