Шест мощни начина да използваме лавандула през сезона на настинките и грипа

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

lavanda

В приятния аромат на лавандулата е скрит мощен натурален лек и огромен защитник  от болести. Използвана от древността, лавандулата в значителна степен пази от някои от най-смъртоносните инфекциозни заболявания на всички времена – голямата епидемия от чума помела Европа през средните векове та чак до 17 век. Защитните аспекти на растението са открити когато кожари, които използвали маслото в производството си и хора, които се грижели за лавандуловите полета изглежда имали имунитет към заболяването. Въпреки че по онова време това не е било известно, лавандулата е изключителен бактерицид и също така стимулира производството на бели кръвни телца, с което създава мощна защита срещу вредни, нахлуващи патогени.

Отблъсквайте инфекциозните заболявания с лавандула

Днес при заплахата от свински грип (H1N1) и супер устойчивите на антибиотици бактерии, пропускането на опасни ваканции и насочването към спасителния остров на лавандулата вместо това е мъдър избор. Ето шест метода за използването на маслото, които могат да ви помогнат да сте здрави по време на грипния сезон и след него.

Дезинфектант за ръце

Предлага удобна и преносима защита. В малка, добре затваряща се бутилка смесете 1 супена лъжица гел от алое вера, 3 супени лъжици житен алкохол и 10 капки етерично масло от лавандула. Разтръсквайте силно и използвайте обилно през целия ден.

Пряка употреба

Терапевтичното лавандулово масло може да се окаже най-добрият ви приятел през есента и зимата. Като капвате по няколко капки от етеричното масло върху кожата по няколко пъти на ден имунната ви система ще е в най-добрата си форма и готова да се справи с причинителите на настинки и вирусите на грипа.

Антисептичен сапун

Мийте ръцете си често и се наслаждавайте на един от най-добрите начини за спиране на болестите. И дори още по-добре, използвайте натурален противомикробен сапун. В бутилка капнете по 20 капки етерично лавандулово масло на всеки 240 мл неутрален течен сапун (като кастилски, например). Разтръсквайте добре, за да се смесят съставките.  Пресипете в диспенсър за течен сапун и използвайте често.

Дезинфектант

Използването на етерично лавандулово масло като дезинфектиращ спрей ще поддържа заобикалящата ви среда свободна от патогени. Добавете 40 капки от маслото в средно голяма бутилка спрей и долейте 2 чаши вода. Разтръсквайте добре преди всяка употреба и обилно пръскайте плотове, тоалетни седалки, дръжки, наред с телефоните и другите много използвани повърхности.

Пречистване на въздуха

Това е лесно и снижава до минимум инфекциозните заболявания в дома и офиса. Капнете няколко капки етерично лавандулово масло в съд с вряща вода или използвайте пулверизатор. Разпръсвайте в продължение на 30 минути. С този метод въздухът се пречиства естествено и имунната система е подсилена.

Освен това, следното е адаптация на смес, която се казва, че е била използвана от мародери по време на чумата в средата на 14 век. Тя има значителни антисептични, антибактериални, противовирусни и противоинфекциозни свойства. Това масло стимулира имунната, и респираторната системи и кръвообръщението и предлага мощна защита срещу възпалено гърло, инфлуенца, настинка, пневмония и бронхит.

Смесете следните в бутилка от тъмно стъкло:

– 45 капки етерично масло от карамфил

– 35 капки лимонено етерично масло

– 25 капки евкалиптово етерично масло

– 20 капки канелено етерично масло

– 15 капки лавандулово етерично масло

– 10 капки розмариново етерично масло

За максимална сила и безопасност използвайте само органични етерични масла. Мазилото трябва да се разрежда преди употреба – шест до осем капки на всеки 30 мл масло-основа като бадемово, от кайсиеви ядки, зехтин или жожоба. Разреденото масло може да се масажира в стъпала и стегнати мускули или леко да се намазва върху кожата по няколко пъти на ден за поддържане на имунитета и за предпазване от болести.

Карълан Райт

 

Източник:

http://www.undergroundhealth.com/six-powerful-ways-to-use-lavender-during-the-cold-and-flu-season/

Снимка: gardenistass.blogspot.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *