Норовирус, няколко лесни предпазни мерки

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

norovirus

През последните няколко дни ми се обаждат пациенти да ме питат какво да правят, за да се предпазят от норовирус. Напоследък в новините непрекъснато се съобщава за епидемия от норовирус в няколко щатa. Този път обаче, той се е променил в различен по-устойчив щам, наречен Сидни (идва от Австралия). В допълнение към лошияt грип, който вилнее из страната, това е още един сигнал относно здравето, от който трябва да се пазим. Позволете ми да споделя с вас онова, което казвам и на пациентите си относно снижаването на риска от заразяване с норовирус. Първо, нека ви дам малко информация за този вирус.

Какво представлява норовирусът?

Може да сте чували за норовируса като за болест по време на круиз, защото той обикновено се разразява на круизните кораби. Норовируса често се бърка с „хранително отравяне”, защото може да се пипне от яденето на храна, заразена с вируси.  Обаче, норовирусът също се появява и на сушата и инфектира около 20 милиона души годишно.

Норовирусът може да е особено неприятна болест, която трае 2-4 дни с повръщане и диария, водещи до дехидратация. Той може дори да наподобява на грипа, защото двете имат няколко сходни симптома и са вирусни заболявания. Те се причиняват от напълно различни вируси и се държат по различен начин. За разлика от грипа, обаче, все още няма ваксина, която може да предотвратява норовируса и няма лечение като тамифлу, което да облекчава симптомите му.

Как да разберете дали сте болни от грип или от норовирус? Грипът (макар че има сходни симптоми с норовируса като гадене/повръщане, ниска температура, мускулни болки, умора) е вирусна респираторна болест, придружена от характерната, издаваща я кашлица. Норовирусът е вирус в храносмилателната система, обикновено свързан със следните симптоми:

  • Бързо възникване на спазми в стомаха, гадене/повръщане/диария
  • Може да доведе до тежко обезводняване с усложнения

Макар че норовирусът обикновено не е сериозен при повечето хора, той може да стане такъв при много малките деца и при възрастните хора поради обезводняването им. Това е усложнение на вируса от изгубването на течности при повръщането и диарията.

Важно е – ако пипнете норовирус – да положите всички усилия да наваксате изгубените течности като пиете вода на малки глътки или хапвате по няколко супени лъжици пилешка супа (или всяка супа, която обичате, защото солта помага за задържането на влагата в тялото), което ще спомогне за задържането на течностите в тялото ви.

Обезводняването може да има ефекта на доминото с други усложнения като нередовен сърдечен ритъм от електролитен дисбаланс. Може да доведе и до припадане. Може ни си спомняте случая когато Държавният секретар Хилъри Клинтън припадна и си удари главата. Това беше вследствие на норовирус прекаран от нея предишната седмица.  Обезводняването може да ви отведе в спешното отделение за венозно вливане на течности. Симптомите на дехидратирането включват:

  • Сухота в устата и гърлото
  • Замаяност, загуба на равновесие в изправено положение
  • По-малко уриниране с по-тъмна от обичайната урина

Как да снижим риска си от норовирус

Норовирусът се разпространява бързо в многолюдните обществени места. Той е водещата причина за болести, причинени от заразени храни. Особено уязвими са обществените салатени барове, шведските маси, предлагащи листни зеленчуци, пресни плодове и стриди, миди и скариди, на които до храната се докосват много хора. Мийте ръцете си (и под ноктите) поне по 30 секунди с гореща вода и сапун. Дезинфектантите за ръце имат малък ефект върху норовируса, но убиват грипния вирус.

Норовирус можете да пипнете и от плодовете и зеленчуците пипани от много хора в супермаркета. Непременно мийте добре плодовете и зеленчуците като се приберете и дома. Норовирусът често се разпространява от пипането на заразени храни и след това докосването с ръка на устата, носа, очите откъдето вирусът може да влезе в тялото.  Хората пипат лицето си по няколко стотин пъти на ден неволно. Опитайте се да не го правите, поне не и преди да си измиете ръцете преди това.

Хората заразени с норовирус може да са заразни от момента в който вируса е в тях и да останат заразни няколко дни след това. Можете да намалите риска си да се заразите докато се грижите за болен от норовирус като носите ръкавици при боравенето със заразеното им пране. Перете прането на най-високата температура. Използвайте почистващ препарат с белина за почистване на повърхности в случай на повръщане и/или диария.

Можете да подсилите собствената си имунна система по следните начини:

1.  Оптимални нива на витамин D.  Непременно се уверете, че нивата ви на витамин D са над 30 ng/dL (за това ще трябва да си направите изследване на кръвта). Вземайте по 500 мг витамин D3 дневно по време на грипния сезон.

2.  Оптимални нива на витамин C. 500-1000 мг витамин C, разделени на дози през деня помагат за предпазване от вирусни инфекции.

3.  Оптимална питателна храна. Непременно си осигурете достатъчно антиоксиданти, омега-3 мазнини, противовирусни билки като чесън, лук, джинджифил в храната.  Също така взимайте добър мултивитамин, допълнително витамин D3 и по 1-2000 мг омега-3 мастни киселини на ден.

(Здрави всеки ден: За да знаете какъв витамин D да приемате, непременно прочетете статията: Пазете се от измамата, свързана с витамин D)

Не е необходимо да се разболявате от норовирус. Следвайки най-основните предпазни мерки като простото миене на ръцете и избягването на докосване на лицето, наред с оптимизирането на храната така че да подсилите имунната си система ще направи чудеса за поддържането на здравето ви и за предпазване от вирусите през цялата зима.

Бъдете здрави,

Д-р Марк Розенберг

Източник: Natural Health News, A Few Simple Things To Help Decrease Your Risk Of The Norovirus, 31 January 2013

Снимка: www.wardelab.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно

Ако имате нужда да подсилите имунната си система, непременно първо се консултирайте със своя лекар, който най-добре познава здравословното ви състояние и ще може да определи точните дози за вас. Не предприемайте самолечение. Тази статия е с цел информиране, а не за да послужи за самодиагнозиране и/или самолечение.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *