Вижте защо и как да не използвате Tylenol и парацетамол

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

holy-basil

Няма доза Tylenol, която да облекчи артритната ви болка — независимо какво казва лекарят ви.

И екип учени от Университета на Берн е Швейцария току-що (статията е от 13 април 2016 г.) доказа това.

Изследователите събраха данни от 74 рандомизирани изпитания, включващи 58500 пациенти. Онова което те откриха бе, че ацетаминофенът  продаван като Tylenol в Америка и като парацетамол в Европа, Австралия и на други места — няма изобщо никакво въздействие върху остеоартритната болка, независимо от дозата.

Tylenol също така поставя страдащите от артрит в риск от сериозни странични ефекти  ако се приема във високи дози и за дълги периоди.

Във Великобритания, държавният медицински надзорен орган, следящ за безопасността на лекарствата вече е уведомил лекарите да спрат да предписват тези таблетки за дългосрочно лечение на артрит. И е предупредил за последици върху здравето като проблеми със сърцето, бъбреците и червата.

Но тук в САЩ лекарите все още лансират тези опасни лекарства все едно става дума за бонбони.

Помагам на пациенти да се предпазват от, лекуват и побеждават артрита от години без тези болкоуспокояващи. Правя го с помощта на промени в начина им на хранене, включващи едно изключително, борещо се с артрита хранително вещество, за което ще ви кажа след минута.

Остеоартритът, най-често срещаната форма на заболяване на ставите, е водеща причина за болка сред пациентите ми над 50 годишна възраст и то засяга повече жени, отколкото мъже.

Но както е с много от днешните хронични здравословни проблеми, остеоартритът е възпалително заболяване — в този случай на засегнатите стави — причинено от разграждането на хрущяла. В тежки случаи се стига до кост, търкаща се в друга кост.

Съвременният, причиняващ възпаление начин на хранене, генетичните фактори и физическите наранявания играят роля за развиването на заболяването. Токсините и замърсителите в околната среда също задействат възпалението и допринасят за заболяването.

Ето защо аз лекувам артрита като помагам на пациентите си да охладят възпалението с хранителен режим и хранителни вещества — като витамин K2.

Аз също така препоръчвам специална билка, наречена Ocimum sanctum linn, по-широко известна като тулси или свещен босилек. Тази билка е така важна, че съм й отделил цяла глава в новата си книга, Healing Herbs of Paradise.

Босилекът съдържа десетки снижаващи възпалението хранителни вещества, сред които едно, наречено урсолова киселина. Това хранително вещество спира възпалителния COX-2 ензим, но без неприятните странични ефекти на фармацевтичните лекарства.

То също така спира 5-lox ензима, който трансформира араходоновата киселина в тялото в силно възпалителни и разрушаващи хрущяла ензими, наречени левкотриени.

Свещеният босилек от древни времена се използва за лечението на артрит от практикуващите Аюрведа, най-старата здравна система в света. Множество днешни клинични изследвания също потвърждават силата на свещения босилек да облекчава болката и да снижава възпалението.

Можете да си купите свещен босилек в повечето магазини за здравословни храни или по Интернет. За да си направите чай са ви необходими само няколко листа свещен босилек, сушени или свежи.

  1. Загрейте 1.14 л вода.
  2. Сложете в нея 3 препълнени чаени лъжици листа.
  3. Оставете ги да се запарят за около 5 минути.
  4. Прецедете в чаша.

Можете да си набавите и свещен босилек на капсули – но се уверете, че купувате такива с поне 2.5% урсолова киселина, за да си осигурите противовъзпалителното му действие. Аз препоръчвам по 150 мг по три пъти на ден.

Също така препоръчвам витамин K2 като ефикасен за лечението на остеоартрит — и на ревматоиден артрит.

Този забравен витамин не само помага за снижаването на възпалението, но и помага на костите да усвояват калций за поддържането на силни стави.

Още за витамин К:

Забравен витамин предотвратява рака

Витамин К предпазва от сърдечни болести, рак и стареене

Не са ви нужни големи количества витамин К2, за да извличате ползите му. В изследване пациентите с остеоартрит получавали по 45 мг на ден в продължение на 24 месеца. Изследователите открили, че витамин К ефикасно предпазва от фрактури и помага ла поддържането на минералната плътност на лумбалните кости.

За жалост съвременната храна не съдържа достатъчно витамин К2. Но можете да си набавяте много К2 като ядете традиционни основни храни, както са правели предците ни.

vitamin-k-cheeses

Ето няколко начина да се уверите, че си набавяте достатъчно витамин К.

  • Дреболии от хранени на паша животни – Ако си падате по дреболиите, черният дроб е отличен източник на К2. Лично аз обожавам черен дроб с лук. Но непременно си набавяйте дреболии от хранени на паша животни. Животните, които пасат преобразуват витамин К1 от тревата в К2. Ако са хранени със зърнени храни, те не си набавят суровините, за да правят тази трансформация.
  • Жълтъци – Казвам на пациентите си от години, че яйцата не са наш враг. Те ви зареждат с добра доза К2, както и много други витамини и хранителни вещества. Когато ви е възможно, купувайте яйца от хранени свободно кокошки.
  • Сурово и пълномаслено прясно мляко от хранени на паша животни – Подобно на дреболиите, прясното мляко от хранени на паша животни е богато на витамин К2. Трябва да използвате пълномаслено мялко и ако е възможно, бих препоръчал дори сурово мляко. В много щати има кооперативи, които го продават. Но проверете местните закони, защото в някои щати суровото прясно мляко е незаконно.
  • Традиционно приготвяното сирене – Сирената с най-високо съдържание на К2 са гауда и бри. Всяко от тях съдържа по около 75 мкг на 30 г (1 унция). Други добри варианти са едамер (едам), ементал и ярлсберг.

Можете също така да пиете и хранителна добавка с витамин К2. Просто помнете, че К2 не е същото като К1. Витамин K1 помага при съсирването на кръвта, но не и на здравето на костите и ставите.

Витамин K2 има няколко различни форми, наречени менаквинони. Търсете хранителна добавка с формата MK-7. Тя е много по-биоактивна (лесно усвояема) от MK-4 и има половин живот от три дни, така че има време да се натрупва в кръвта.

Препоръчвам да започнете с 45 мкг витамин K2 на ден и постепенно да увеличавате дозата до 90 мкг. Той е мастно разтворим, така че го приемайте с храната за по-добро усвояване.

Бъдете здрави,

Ал Сиърс, MD, CNS

 

Източници:

1. Da Costa BR, Reichenbach S, Keller N, et al. Effectiveness of non-steroidal anti-inflammatory drugs for the treatment of pain in knee and hip osteoarthritis: a network meta-analysis. The Lancet. Published online March 17 2016.
2. Ringbom T, et al. “Ursolicacid from Plantago major, a selective inhibitor of cyclooxygenase-2 catalyzed prostaglandin biosynthesis.” J Nat Prod. 1998; 61:1212-15.
3. Godshani S, et al. “Ocimum sanctum: an experimental study evaluating its anti-inflammatory, analgesic and antipyretic activity in animals.” J Ethnopharmacol. 1987;21:153-63.
4. Marc Maurice Cohen. Tulsi – Ocimum sanctum: A herb for all reasons. J Ayurveda Integr Med. 2014 Oct-Dec; 5(4): 251–259.
5. Shiraki M, Shiraki Y, Aoki C, Mirra M. Vitamin K2 (menatetrenone) effectively prevents fractures and sustains lumbar bone mineral density in osteoporosis. J Bone Miner Res. 2000 Marl 15(3):515-21.

Снимки: ww.scoop.it; www.theurban.kitchen

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *