Забравен витамин предотвратява рака

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Vitamin K

Този витамин е пренебрегван от десетилетия. Дотолкова, че са го нарекли „забравения витамин”. Но сега лекарите най-накрая осъзнават, че това хранително вещество има невероятни свойства за здравето—от изграждането на здрави кости до предпазването от рак. Той дори спира атеросклерозата!

Въпреки това, при много хора нивата на този особено важен витамин са недостатъчни.
И така кое е това мистериозно хранително вещество? Витамин К.* Ако ви е непознат, не сте единствени. Той не получава шумното отразяване в медиите, на което се радва витамин D, но въпреки това смятам, че той е също толкова важен.

Това мощно хранително вещество е липсващото звено в предотвратяването на отлагането на калций в артериите. Изследвания показват, че витамин К извлича калция от кръвта, така че той да може да бъде използван за изграждането на костите и зъбите. Но когато в кръвта не циркулира достатъчно витамин К, калцият се усвоява от меките тъкани в цялото тяло.

Това е особено рисковано, когато се случва в деликатната ендотелна тъкан, покриваща стените на артериите. Тъканта може да се калцира, причинявайки запушване на артериите. Това в голяма степен усилва риска от атеросклероза и инфаркт.
Скорошно изследване с участието на 564 жени в менопауза показва, че биологично активният витамин К2 (менаквинон) спира натрупването на смъртоносна плака. А по-ранно изследване на повече от 4800 мъже и жени потвърждава, че получаването на достатъчно витамин К предотвратява калцирането на аортата и коронарна болест на сърцето.

Но витамин К е полезен не само за артериите.

Ниският прием на витамин К пречи на нормалното развитие на костите. Той също така повишава риска от счупване на кост и от остеопороза. Както холандски, така и японски учени използват по 45 мг витамин К дневно за лечението и успешното спиране на остеопорозата при жените.

Витамин К също така снижава загубата на костна маса, причинена от кортизон, лекарствата за разреждане на кръвта, менопауза и диабет.

Изследователите също така упорито изследват доказателствата, сочещи че витамин К предпазва и дори лекува някои видове рак. Всъщност, това хранително вещество кара клетките на левкемията да се самоунищожават в процес, известен като апоптоза.

Витамин К се оказва също така ефикасен в понижаването на риска от рак на черния дроб. В изследване, публикувано в списанието Journal of the American Medical Association, хората с висок риск от рак на черния дроб получавали хранителна добавка с витамин К и са сравнявани с група, на която не давали хранителното вещество. По-малко от 10% от хората получавали витамин К развили рак на черния дроб в сравнение с развиването на опустошителното заболяване от страна на 47% от контролите.

След като много от нас не си доставяме достатъчно витамин К от храната, която ядем, мисля че е важно всеки да пие такава хранителна добавка. Но хранителните добавки с витамин К не са еднакви.

Има две основни форми на витамин К:

  • K1 – филоквинон, също известен фитонадион, и
  • K2 – менаквинон-7

Повечето от изследванията за ползите от витамин К откриват, че именно витамин К2, а не К1, предоставя силни терапевтични свойства. Ето защо витамин К2 е изборът ми за моите пациенти, нуждаещи се от това жизненоважно хранително вещество.

За превенция, взимайте по 45 до 100 мкг витамин K2 веднъж на ден. Ако сте в повишен риск от артериално заболяване, препоръчвам по 500 мкг дневно. За спиране на остеопороза можете да пиете по 1000 мкг витамин К2 в комбинация с калций, магнезий и витамин D3.

Просто знайте, че ако пиете лекарството за разреждане на кръвта Coumadin, е важно да питате лекаря си да ви предпише антикоагулант, който не си взаимодейства с витамин K2.

Ако това не може да бъде направено, попитайте дали е безопасно да взимате ниска доза от по 45 мкг витамин K2 под формата на хранителна добавка.

=======

* Витамин К можете да си набавите от зелените листни зеленчуци и от соеви продукти като натто. Прочетете също статията:

Витамин К предпазва от сърдечни болести, рак и стареене

=======

Източник:

http://www.advancednaturalmedicine.com/cancer/one-nutrient-to-help-prevent-cancer.html

Снимка:

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно

Настоящата статия е информативна и не е предназначена да диагнозира, лекува или предотвратява което и да било заболяване. Тази информация не може да замени съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение. Не се самолекувайте на база на информацията, дадена по-горе и непременно се консултирайте със своя лекар – той най-добре познава здравословното ви състояние, както и кое е полезно и кое не за вас.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

2 thoughts on “Забравен витамин предотвратява рака

  1. Това реклама на хранителни добавки ли е ? Защо не се споменава в коя храна ,в кои продукти се съдържа вит К . ???

  2. Г-жо Георгиева, благодарим за обърнатото внимание! Ще допишем храните, но по-важното е, че в днешно време е съвсем съмнително дали тези храни наистина съдържат достатъчно от съответните витамини, ето защо наистина е важно, при необходимост, да се пият добри хранителни добавки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *