Най-сериозните 9 странични ефекти на стевията

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Стевията е популярна билка, която се използва като подсладител от векове. Ботаническото й име е Stevia rebaudiana. Родината й е Парагвай, но днес стевия се отглежда в целия свят.

stevia-contract-farming-500x500

Листата на тази билка са сладки на вкус, и усещането за този вкус се запазва по-дълго от вкуса на обикновената захар. Стевията се използва основно в козметичната, фармацевтична и хранителна промишлености. Стевията е несъдържаща калории и не причиняваща напълняване билка с ниско съдържание на въглехидрати.

Стевията е дар за хората, страдащи от диабет и затлъстяване. Когато ви се налага да намалите захарта, но не можете да контролирате силното си желание да ядете сладко, можете да прибегнете към стевия. Но употребата на стевия не е лишена от странични ефекти.

Стевията, наричана още сладък лист или меден лист, се извлича от растението Stevia rebaudiana в Южна Америка. Този подсладител е популярен, защото не повишава кръвната захар и не съдържа калории като повечето традиционни подсладители на пазара. Независимо от тези ползи, както вече споменахме, има няколко странични ефекти, с които трябва да сте запознати, ако редовно използвате стевия.

Какви предпазни мерки трябва да предприемете, за да избегнете тези странични ефекти?

Какво представлява стевията?

Изкуствен подсладител

Продуктът стевия (Stevia) е екстракт от растението Stevia rebaudiana, пречистен до ребаудиозид А. Този екстракт обикновено се приема от Агенцията за храните и лекарствата за безопасен за използване като подсладител на напитки и храни. Когато се рафинира за включване в хранителни препарати, стевията действа подобно на нехранителните подсладители, които са идеални за хората, стремящи се да отслабнат. Тези екстракти обаче не спомагат за свалянето на килограми в сравнение с други подсладители и съществува риск от леки странични ефекти като човек да се чувства преял и да му се гади.

Следват основните странични ефекти на стевията, за които трябва да знаете, преди да решите да я включите в храната си:

Алергични реакции:

Анафилаксията, изключително тежка алергична реакция, се наблюдава при ползването на стевия. Макар че анафилаксията се среща много рядко, тя може да е опасна. Хората, които вече имат алергия към растения от семейство Сложноцветни като хризантеми, амброзия, невен или маргарити са по-предразположени към тази алергия. Ако сте алергични към стевия можете да изпитате симптоми като обриви, гадене, виене на свят, обща слабост в тялото, хриптене и т.н. Ето защо хората с такива алергии трябва да избягват употребата на продукти за които се знае, че съдържат Stevia подсладители.

2. Храносмилателни проблеми:

Понеже е с ниско съдържание на захар и въглехидрати и не води до напълняване, стевията е популярна в индустрията на продукти за отслабване. Консумирането на рафинирана стевия води до фалшиво усещане за ситост, което може да доведе до усложнения в дългосрочен план. Стевиозидите, основните компоненти в стевията, могат да раздразнят стомаха и това да доведе до подуване, снижен апетит и метеоризъм. Тези реакции обикновено са леки, но трябва да се свържете с лекаря си, ако симптомите не затихнат или се влошат.

Големи дози стевия могат да причинят промени в метаболизма. Експерименти с животни показват, че поглъщането на големи дози стевиозид може да повлияе на начина по който тялото усвоява въглехидрати. Това може да ограничи способността на тялото да превръща храната в енергия.

3. Взаимодействия с лекарства:

При пиене на хранителни добавки и заместители винаги има вероятност за взаимодействие с лекарствата, които човек пие. Ако провеждате лечение на диабет, не пийте стевия преди да се консултирате с лекаря, назначил лечението. Стевията може да доведе дори до повишаване на кръвното налягане.

Литият се знае, че не взаимодейства добре със стевията. Стевията действа като диуретик, а това може да попречи на тялото да се освободи от лития, което може да доведе до опасни странични ефекти. Ако пиете продукт съдържащ литий, говорете с лекаря си относно безопасната употреба на литий.

Лекарствата за диабет също могат отрицателно да взаимодействат със стевията понеже и двете се използват за снижаване на кръвната захар. Ако кръвната захар падне твърде много това може да е опасно, така че хората с диабет трябва внимателно да следят състоянието си когато използват стевия.

Лекарствата за високо кръвно налягане се знае, че взаимодействат лошо със стевията поради подобни причини. И двата продукта снижават кръвното налягане, което може да доведе до падането му до опасни нива. Хората, които взимат лекарства за лекуване на високо кръвно налягане не трябва да използват стевия.

4. Мускулни болки:

Това е още един страничен ефект, който се наблюдава при консумацията на стевия. Мускулните болки, причинени от неясни причини и продължаващи дълги часове водят до дискомфорт. Макар че тези случаи не са чести, болките в мускулите са един от най-сериозните странични ефекти при използването на стевия.

5. Вкочененост:

И докато мускулните болки причиняват дискомфорт, противоположният ефект – вкоченеността, също е един от страничните ефекти от употребата на стевия. Човек изпитва скованост след продължителна употреба на продукта. Други редки симптоми при консумацията на продукти, съдържащи стевия освен сковаността включват виенето на свят и болки в тялото. Виенето на свят може да засегне способността ви да вървите както трябва или да стоите изправени без помощ. Ако тези видове симптоми не отшумят, трябва да говорите с лекаря си, за да сте сигурни, че не са необходими допълнителни медицински изследвания за решаването на проблемите.

6. Безплодие:

Безплодието е един от по-сериозните странични ефекти на стевията. То може да се дължи на хормонален дисбаланс, водещ до пряко въздействие върху процеса на зачеване.

7. Рак на яйчниците:

Ракът на яйчниците е причина за тревога и е доказано, че стевията може да го причини. Употребата на изкуствения подсладител може да доведе до формирането на злокачествени тумори в яйчниците. Стевиола успешно се преобразува в мутагенно съединение, което може да стимулира появата на рак като причини генна мутация на в ДНК-то на клетките. Уловката? Учените още не знаят дали това ще се пренесе в човешките клетки.

8. Виене на свят:

Виенето на свят може да е инвалидизиращо! А стевията може да доведе до сериозни случаи на виене на свят. Ако консумирате стевия и получите виене на свят, помнете, че не трябва да шофирате! Виенето на свят може да засегне способността ви да вървите както трябва или да стоите изправени без помощ. Както вече споменахме по-горе, ако тези видове симптоми не отшумят, трябва да говорите с лекаря си, за да сте сигурни, че не е необходимо да си направите допълнителни медицински изследвания за решаването на проблемите.

9. Хормонален дисбаланс:

Хормоналния дисбаланс се счита за основната причина зад другите странични ефекти от употребата на стевия. Хормоналният дисбаланс разстройва метаболизма, което от своя страна води до колебания в теглото, настроенията и емоциите като цяло. Ако са засегнати хормоните на растежа, човек може също така да забележи забавяне на растежа или анормално развитие. Освен това, прекомерното производство на клетки може да доведе до формирането на тумори, което да доведе до рак. Помнете че правилният хормонален баланс е важен за идеалното функциониране на тялото и на органите, а стевията може да го разстрои!

Това са някои от страничните ефекти на стевията. Като изключим тези странични ефекти, стевията е здравословна алтернатива на бялата захар. Консултирайте се с лекаря си и обсъдете с него ползите от и страничните ефекти на стевията преди да я прибавите към храната си. Именно лекарят ви е човекът с когото трябва да разговаряте за поддържането на здравето си, защото той най-добре познава състоянието ви, нивата на хормоните ви и другите важни данни за състоянието на тялото ви като цяло. Освен това, ако пиете лекарства и други хранителни добавки, непременно информирайте своя лекар преди да започнете да пиете стевия.

Източници:

http://www.stylecraze.com/articles/side-effects-of-stevia/?ref=end

http://www.newhealthguide.org/Stevia-Side-Effects.html

Снимка:

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *