Смяната на времето може да ви струва повече в пари и здраве

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

spring-forward-a0c1f1a6-6495-4b9c-9358-47a7644bec77

Другият уикенд сменяме времето. Ето някои факти и съвети по този повод :

Ето че отново наближава онова време от годината—момента, в който местим часовниците един час напред като в процеса губим един ценен час сън. За много хора, смяната на времето, свързана с лятното часово време означава също, че в продължение на няколко дни или дори седмици те ще се чувстват не на себе си или направо разнебитени.

Както се съобщава в сайта Prevent Disease:

„Изследване, публикувано през 2007 година… съчетава анкетите на 55000 души от централна Европа с данните за моделите на сън и будно състояние на 50 човека в продължение на осем седмици около времето на смяната към и от лятното часово време.

Изследователите откриват, че хората изобщо не успяват напълно да приспособят циркадните си ритми спрямо смяната на времето, свързвана с лятното часово време.

Скачането с един час напред, обаче, било най-трудно за нощните птици – хората които са предразположени да се будят късно и да си лягат късно.

Полемиката за това дали лятното часово време трябва да се премахне се разразява на редовни интервали и то съвсем основателно.

Лятното часово време се прави с цел удължаване на светлите часове от деня, като по този начин се спестяват разходи за енергия и се насърчават здравословни занимания на открито и вече почти един век страни в целия свят местят часовниците напред през пролетта и назад през есента.

Но струва ли си това наистина? Изглежда няма нито една добра причина за това коригиране в съвременния свят, а редица страни и дори райони в някои страни избраха да не спазват лятното часово време.

Областите, в които не се прилага лятно часово време включват: северната част на Бразилия, Саскачуан (Канада), големи части от Австралия, Пуерто Рико, Вирджинските острови, Хавайските острови, Американска Самоа, Гуам, Северните Мариански острови и щата Аризона.

Лятното часово време е лошо за здравето

Изследването съвсем ясно показва последиците за здравето от тази неуместна намеса в хода на времето. Накратко, то не е полезно за вас и рязкото повишаване на случаите, както на инфаркти, така и на самоубийства в дните след смяната на времето, доказва непоколебимата реалност на тези заключения.

Неблагоприятните последици за здравето от това, че губим един час сън при преместването на часовника напред—и вълнообразния ефект, който това причинява в продължение на дни и седмици след това—са значителни и наистина подчертават важността на съня за умственото и физическо функциониране на тялото.

От известно време се наблюдава „Понеделнишкия сърдечен феномен”. Повече сърдечни удари се случват в понеделник, отколкото през който и да било друг ден от седмицата, а промените в съня, свързвани с преминаването от края на седмицата към работната седмица играят важна роля.

Когато към този микс се прибави и лятното часово време, рискът става дори още по-ясно изразен. Изследване от 2012 година откри, че сърдечните удари се увеличават с 10% в понеделник и вторник след смяната на времето към лятно часово време. Сърдечните удари намаляват с 10 процента в първите понеделник и вторник след връщането на часовниците с един час назад през есента.

Според автора на изследването, д-р Мартин Янг:

„Хората, лишени от сън тежат повече и са в повишен риск от развиване на диабет или сърдечно заболяване. Лишаването от сън може също така да промени и други процеси в тялото, включително реакцията към възпаление, което може да доведе до сърдечен удар”.  

По-раншно изследване откри пет процентно увеличение на инфарктите през първите три седмици след смяната на времето през пролетта. Рискът спада след нагласянето на часовниците към стандартното време през есента.

Казахстан забрани лятното часово време през 2005 година, позовавайки се на здравни усложнения като причина за решението. През 2011 година руският президент Дмитри Медведев също премахна лятното часово време поради „стреса и заболяванията”, които то причинява на биологическите часовници на хората.

Продуктивността пада и катастрофите се увеличават след преминаването към лятно часово време

Изследванията също така показват, че лятното часово време кара цялата страна да поеме икономически удар причинен от загубата на продуктивност. Като се вземе предвид, че това се случва веднъж всяка година, кумулативният ефект върху продуктивността вероятно ще е много значим.

Според Тил Рьонеберг, немски хронобиолог, циркадният часовник на тялото (който е настроен спрямо дневната светлина и тъмнината през нощта) така и изобщо не се приспособява към печеленето на „допълнителен” час слънчева светлина в края на дните през периода на лятното часово време. Така че човек може всъщност да остане донякъде „не в час” през целия период на лятното часово време.

„Последицата от това е, че повечето от населението има  драстично снижена продуктивност, понижено качество на живот, повишена податливост на заболявания и е направо уморено”, казва Рьонеберг.

Данни от Националния институт на САЩ за трудова безопасност и здраве също така показват повишение на броя и на сериозността на трудовите злополуки в понеделника след смяната на времето към лятно часово време.

Според изследване от 2009 година, злополуките и нараняванията на работното място се повишават с почти шест процента, а приблизително още 68 процента работни дни се губят в резултат на наранявания след преминаването към лятното часово време.

Същото се отнася и за катастрофите с автомобили, които се повишават с около осем процента в понеделника след смяната на времето през пролетта. Фаталните, свързани с алкохол пътни катастрофи се повишават през цялата първа седмица след преместването на часовниците напред.

Пестенето от слънчева светлина наистина ли пести енергия?

Корените на лятното часово време са в идеята, че то пести ценни ресурси. Бен Франклин изглежда е първият човек, предложил идеята, след като една сутрин се събудил в Париж, осъзнавайки, че слънцето отдавна вече било изгряло.

Ето защо той решил, че ставането по-рано и лягането по-рано, водещо след себе си използването на по-малко газ за осветление, би могло да спести доста. По време на Втората световна война, САЩ въвеждат лятното часово време като начин за пестене на военновременни ресурси.

Уви, времената са се променили. В най-добрия случай, лятното часово време може да ви спести шепа пари от сметката ви за електричество всяка година. В най-лошия, в крайна сметка се оказва, че плащаме далеч повече. Според Майкъл Даунинг, преподавател в Университета Тафтс и автор на книгата Пролетно напред: Ежегодната лудост на лятното часово време:

„Лятното часово време е благодатно за доставчиците на скари за барбекю, спортни и за свободното време екипировки, както и за петролната промишленост, понеже потреблението на нефт се увеличава всеки път когато удължаваме деня през пролетта”.

Как да се предпазваме по време на пролетното преместване на часовниците напред

Има много малко добри неща за казване за смяната на времето към лятно часово време. Изследванията показват дълъг списък неблагоприятни последици, които включват увеличаване на катастрофите, загуба на продуктивност в работата, повишена вероятност от разболяване и дори по-висок брой самоубийства. Има също така малко доказателства в подкрепа на твърдението, че лятното часово време намалява ползването на енергия, какъвто бе първоначалния замисъл.

Но освен силно препоръчаното увеличаване на часовете на сън до 8-9 часа на постоянна база, има и някои други неща, които можете да направите за да смекчите последиците от смяната на времето—поне докато съответните власти решат да се отърват от него завинаги. Доцентът от Университета на Алабама Мартин Янг посочва използването на следните естествени стратегии за ресинхронизиране на тялото след смяната на времето:

 • Будете се 30 минути по-рано в събота и неделя, за да сведете до минимум въздействието от ставането по-рано в понеделник сутрин
 • Излизайте навън на слънчева светлина рано сутринта
 • Правете упражнения през сутрините от уикенда, които отговарят на общото ви здравословно ниво и на това в каква форма сте
 • Обмислете преместването на часовниците напред в петък вечер, което ще ви даде допълнителен ден за приспособяване през уикенда

Аз в общи линии съм съгласен с тези предложения, към които бих добавил следните:

 • Използвайте особено разумно електроника в дните преди смяната на времето. Изследвания с тийнейджъри показват, че използването на електронни устройства в продължение на четири часа през деня може да повиши с почти 50 процента риска ви от това да се нуждаете от повече от един час, за да заспите. Използването на каквото и да било устройство за повече от два часа на ден повишава с 20 процента  вероятността да се нуждаете от повече от един час, за да заспите. Така че ако някога ви е минавала през ум идеята да се „изключите” за ден-два, уикенда на смяната на времето е идеалният момент да изключите всички уреди или да намалите употребата си на електроника до минимум, за да оптимизирате съня си.
 • Обръщайте внимание на храната, като непременно наблегнете на много и пресни пълноценни храни, за предпочитане органични, и на минимално количество обработени бързи храни; поддържайте много ниска консумация на захар, особено, на фруктоза.
 • Практикувайте добра хигиена на сън, включваща спане в пълна тъмнина, проверка на спалнята за електромагнитни полета и поддържане на температурата в спанята на не повече от 21 градуса по Целзий (70 по Фаренхайт); още прочетете за съня тук и тук.
 • Оптимизирайте нивата си на витамин D.
 • Контролирайте стреса с техниките за елиминиране на стреса които са ефикасни за вас. Сверете часовника си за справяне със стреса тук.
 • Обмислете прием на мелатонин като хранителна добавка ако имате проблеми със съня.
 • Ако имате фитнес тракер, който е настроен да измерва продължителността на съня ви, започнете да го използвате. Ако нямате, можете да си закупите. През лятното часово време е възможно най-важно да си осигурите достатъчно сън. Един от ключовете за оптимизиране на съня е да си лягате достатъчно рано, защото ако ви се налага да станете в 6:30 сутринта, вие просто няма да си набавите достатъчно сън, ако си легнете след полунощ. Най-вероятно ще спите поне 30 минути по-малко отколкото мислите, понеже повечето хора не заспиват веднага щом помиришат възглавницата.

Д-р Меркола

Източник:

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2015/03/04/health-effects-daylight-savings-time.aspx?e_cid=20150304Z2_DNL_NB_art_1&utm_source=dnl&utm_medium=email&utm_content=art1&utm_campaign=20150304Z2_DNL_NB&et_cid=DM70838&et_rid=863399555

Снимка: plus.google.com

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *