Kак времето влияе на здравето ни

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

23 март е международният ден на метеорологията – сравнително ‘нова’ наука неизмеримо полезна за живота на съвременното общество.

yellow tulips cfb_102248

Но как да се справяме със самите метеорологични условия?

Чувствате се уморени или изтощени? Страдате от главоболие? Защо не обвините времето за това? Милиони твърдят, че времето буквално им действа на нервите – и са съвсем прави. Без значение дали ни харесва или не, ние сме част от природата. Не сме роботи, а биологични същества, развивали се милиони години. Въпреки големите усилия на технологиите да ни отдалечат от природата, ни все още сме й подвластни, включително и на метеорологичните условия. Само защото все още има недостатъчно доказателства, че чувствителността към атмосферното време съществува, това не означава, че грешите и не означава, че лекарите трябва да отхвърлят че страдате от психическо разстройство. Очевидният брой на страдащите в световен мащаб няма да бъде пренебрегван повече и науката постепенно влиза в час.

Човек, който е чувствителен към времто реагира в различна степен на промените в атмосферните условия като налягане на въздуха, температура и влажност. Тези промени могат да засегнат доброто физическо състояние на човек и могат да влошат симптомите на съществуващи заболявания, и най-вече болката. Някои от последиците са: повишена раздразнителност и агресивност, тревожност, депресия, равнодушие, умора, липса на концентрация, смущения в съня, главоболие и мигрена, проблеми със сърцето и циркулацията, гадене, замаяност, болки в белезите от наранявания и операции или болки фантоми и ревматични болки.

Симптомите са различни при различните хора, а силата им като цяло се усилва с възрастта, при влошено здравословно състояние и при отслабване на тялото поради заболяване. Разбира се те също така могат да маскират или да са резултат от скрито заболяване, което изобщо не е свързано с атмосферните условия. Ето защо, ако не сте сигурни за причината, посетете лекаря си.

Когато ревматизмът в коляното на дядо ми ‘се обажда’, знаем че ще вали. Много хора вярват на болките в бедрото и коляното си и предсказват какво време ни очаква почти толкова точно, колкото метеоролозите с техните суперкомпютри. Но защо някои хора се влияят от времето, а други, не?

Бързите и чести промени във метеорологичните условия изглежда са основните виновници. Чувствителните към времето хора проявяват раздразнителност ден-два преди промяната и често се чувстват зле когато промяната е факт. Промяната в метеорологичните условия предизвиква раждания, така че повече бебета за първи път виждат родителите си при влошаване на времето. Случаите на самоубийства, инфаркти, кървящи язви, главоболия и мигрени се увеличават. Хората с ревматизъм  се страхуват от идването на студено и влажно време, а студеното и сухо време влошава симптомите на астмата. Разширяването на въздуха в изолирани кухини на тялото може да обясни някои от симптомите на чувствителност към амосферните условия. Изглежда, метеорологичните фронтове носят по нещо за всеки.

Някои учени имат различен подход при търсенето на решение на пъзела. Те вярват, че електромагнитите импулси влияят на физическото ни състояние. Естественият електромагнетизъм, който е достатъчно силен, за да причини чувствителност към времето, присъства в причинените от светкавиците атмосферни смущения и в заредените частици (йоните).

Какво можете да направите за чувствителността си към времето? Вероятно ние всички имаме полза от честото стимулиране, на което ни подлагат променящите се метеорологични условия. Модерният начин на живот с климатици, системи за овлажняване на въздуха, печки, електрически камини и прочие обаче притъпяват ‘шоковете’ от промените. С други думи, телата ни вече не са в състояние да се справят с метеорологичния стрес, защото са максимално предпазени от него. Ето защо най-добрият съвет е да закалявате сетивата си като ги излагате на природните сили. Прекарвайте повече време на открито във всякакви атмосферни условия. Европейските лекари отиват дори по-далеч и препоръчват по-силни стимуланти, като сауните или редуването на горещ и студен душ.

от Манфред Кайзер

Източник: healingwell.com, How the weather affects your health

Снимка: www.bodas.com.mx

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *