Цикли в земните недра променят климата!

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

earth cycles

Циклите в земните недра водят до дългосрочни промени в климата и до покачване на морското равнище, откриха учени

18 март 2013 — Покачването на морското равнище в древността и глобалното затопляне се приписват отчасти на цикличната дейност под повърхността на Земята, заключиха изследователи от Ню Йоркския университет и от университета Карлтън в Отава в анализ на геоложки проучвания.

Обаче, авторите на статията, Майкъл Рампино от Ню Йоркския университет и Андреас Прокоф от университета Карлтън, посочиха, че промените, задействани в дълбините на Земята са постепенни, и се случват в периоди  от 60 до 140 милиона години – далеч по-бавно от онези, причинени от човешка дейност.

Техният анализ се появи в Eos, вестник, публикуван от Американския геофизичен съюз.

Анализът на Рампино и Прокоф разглежда дългосрочните колебания в глобалния климат, разнообразието на морските организми, и промените в морското равнище, в стремеж да определи обединяваща причина за тези промени. Докато доста научни изследвания се фокусират върху феномени над земната кора, по-малко внимание в исторически план се заделя на промените, настъпващи дълбоко в недрата на нашата планета.

В последните години, обаче, изследователите изучават издигането на потоци в мантията – издигането на горещи скали от мантията на земята, които достигат до повърхността на Земята. Тези потоци имат забележимо влияние върху едно геоложко явление: изригването на големи вулканични области, които представляват огромни натрупвания на скали, формирани от втвърдена лава.

В своя анализ на скорошните научни заключение, Рампино и Прокоф отбелязват, че потоците в мантията съвпадат с цикличните промени на повърхността, което предполага, че самите потоци може би са циклични по природа. Например, предишните изследвания на Прокоф показаха, че много геоложки промени са в цикли от по 60 и 140 милиона години и показват, че цикличното издигане на тези потоци формира горещи точки – места на земната повърхност, където вулканичната дейност е непрекъсната.

В по-широк смисъл, изследователите пишат, че потоците в мантията се издигат нагоре към кората на Земята, пренасяйки вода към континентите, и по този начин предизвикват вдигането на морското равнище и ускоряват вулканичната дейност, като по този начин се отделя допълнителен въглероден двуокис, което води до затопляне на климата.

„Потоците в мантията изглежда се случват в редовни цикли”, обяснява Рампино. Забележителното е, че има силна индикация за връзка между промените на повърхността на Земята – като вулканична дейност и покачването на морското равнище – и случващото се дълбоко в недрата на Земята. Това показва впечатляващо и мощно единство между подземните геоложки явления и промените в нашия климат”.

Източник: Science Daily, Earth’s Interior Cycles Contribute to Long-Term Sea-Level and Climate Change, 18 March 2013

Снимка: www.youtube.com

 

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *