Ненаситен апетит? Лептинът е виновен

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

leptin

Имате ли проблеми със спазването на диети?

Изпитвате ли ненаситен глад?

С наднормено тегло ли сте?

Похапва ли ви се между храненията и особено нощем?

Всички тези са показателни, че може да имате някои проблеми с лептина. Лептинът е главният хормон в тялото, който контролира глада и усещането за ситост. Лептинът се секретира от адипозната (мастна) тъкан, така че колкото по-наднормено е теглото на човек, обикновено, толкова по-високи са нивата му на лептин.

Според сайта Mark”s Daily Apple: „Лептинът е бдящият хормон – пазачът на мастния метаболизъм, следящ колко енергия влиза в даден организъм. Той наблюдава и поддържа енергийния баланс в тялото и регулира глада посредством три начина:

 • Като противодейства на въздействието на невропептида Y, мощен стимулант на храненето, секретиран от хипоталамуса и от определени стомашни клетки.
 • Като противодейства на въздействието на анандамида, друг стимулант на храненето.
 • Като насърчава производството на a-MSH, вещество, потискащо апетита”. 

Лептинът също така е пряко свързан с нивата на инсулина. Много хора днес са резистентни към лептина и този проблем е свързан с много здравословни проблеми. Високите нива на лептин се свързват с високо кръвно налягане, затлъстяване, сърдечни заболявания и удар, както и с проблеми, свързани с кръвната захар.

Високите нива на лептин и съпътстващата ги лептинова резистентност могат да снижат плодовитостта, да накарат тялото да старее по-бързо и да допринесат за затлъстяването му. Ако се опитвате да отслабнете или да излекувате здравословен проблем, вероятно имате лептинова резистентност. Ако не можете да се видите здрави, вероятно имате лептинова резистентност.

С други думи, ако искате да постигнете трайно подобрение на здравето си или да отслабнете и да не качите килограмите отново, вие трябва да се погрижите за решите проблема с лептина в тялото си. Добрата новина е, че ако не сте успели с диети или с подобряване на здравето си досега, това вероятно се дължи на факта, че не сте успели да регулирате нивата си на лептин и ако го направите, това може най-накрая да ви помогне да постигнете траен успех. Лептиновата резистентност и свързаните с нея проблеми са комплексен проблем, включващ ендокринната система, а справянето с тях изисква повече от просто да ограничите калориите или да покажете сила на волята.

Низходящата спирала

Лептин е хормонът на ситостта, произвеждан от мастни клетки, така че би изглеждало логично хората с повече мастни клетки да произвеждат повече лептин, което би сигнализирало на тялото да яде по-малко храна и теглото би се нормализирало. Тази прекалено опростена идея е чудесна на теория, но не се получава винаги, особено при хората с увреден метаболизъм или с ендокринни проблеми (което включва повечето хора с наднормено тегло).

Според следната статия: „Проблемът не е в производството на лептин, а по-скоро изследванията показват, че повечето хора с наднормено тегло, които се затрудняват с отслабването, имат лептинова резистентност, при което лептинът не успява да изпълнява нормалните си функции за стимулиране свалянето на килограми. Тази лептинова резистентност се усеща като силно чувство на глад, в резултат на което се активират множество механизми с цел повишаване на запасите на мазнини, вместо изгарянето на излишните запаси от мазнини. Лептиновата резистентност също така стимулира формирането на обратния T3 и това блокира въздействието на този щитовиден хормон върху метаболизма (виж по-долу)”.

Така че човек яде повече храна от необходимата му, но тялото мисли, че умира от глад и казва на човек да яде още. Не е трудно да се види как този цикъл допринася за качването на килограми!

Фактори, допринасящи за лептинова резистентност

Както всички останали хормонални проблеми, лептиновата резистентност е сложен проблем, за който не е отговорна само една причина, а по-скоро има много фактори, които влияят негативно върху нивата на лептина, както следва:

 • Консумацията на фруктоза (особено под формата на високо фруктозен царевичен сироп и други подобни)
 • Високите нива на стрес
 • Консумацията на много прости въглехидрати
 • Липсата на сън
 • Високите нива на инсулина (порочен кръг)
 • Преяждането
 • Правенето на прекалено много физически упражнения, особено, ако хормоните ви са вече увредени
 • Консумацията на зърнени храни и лектин.

Как да се справим с лептиновата резистентност:

Накратко (неоспоримите) фактори, които ще помогнат за подобряване на лептиновата функция са:

 • Яденето на малко или никакви прости нишестета, рафинирани храни, захари и фруктоза
 • Консумирането на големи количества протеини и здравословни мазнини в самото начало на деня колкото се може по-скоро след събуждане. Това подсилва усещането за ситост и дава на тялото градивните елементи, необходими за правенето на хормоните. Аз започвам деня си с изпържването в кокосово масло на 2-3 яйца, в които слагам зеленчуци и месо, останало от предишната вечер
 • Лягайте си преди десет часа (всяка вечер без никакви извинения) и оптимално подобрете съня си!
 • Излизайте през деня, за предпочитане боси по обед на слънце, което да достига до кожата ви. Има много причини, поради които това е полезно
 • НЕ ЯЖТЕ МЕЖДУ ХРАНЕНИЯТА!!! Когато непрекъснато ядете, дори и малки количества, през целия деня това кара черния ви дроб да работи и не дава никаква почивка на хормоните. Опитайте се да фиксирате храненията си на поне 4 часа едно от друго и не яжте поне 4 часа преди сън. Това се отнася за напитките, съдържащи калории, но можете да пиете билкови чайове, вода, кафе или чай.
 • Като преминете на тази програма, в началото не правете упражнения. Ако наистина имате лептинова резистентност, това ще е допълнителен стрес за тялото. Оставете тялото си първо малко да се съвземе, след това включете упражненията.
 • Когато включите упражнения, правете само спринтове и упражнения с уреди за вдигане и натоварване. Ходете или плувайте, ако искате, но не правете кардио упражнения само от уважение към тях. Това само ще стресира тялото ви.  Много интензивните упражнения и вдигането на тежести от друга страна са полезни за хормоните с раздвижването без стреса от прекомерните кардио упражнения и са чудесни след първите няколко седмици. Също така, правете упражненията вечер, не сутрин, за да поддържате нивата на хормоните.
 • Премахнете токсините от живота си, защото те представляват стрес за тялото ви. Спрете да консумирате обработени храни, да използвате продаваните в търговската мрежа дезодоранти (правете си дезодоранти сами) и сапуни (използвайте микрофибри)  и така ще постигнете много в тази насока!
 • Яжте (или пийте хранителни добавки съдържащи) повече омега-3 мастни киселини (риба, меса от екологично отглеждани животни, чия семена) и снижете до минимум консумацията си на омега-6 мастни киселини (растителни олиа, конвенционални меса, зърнени храни и т.н.), за да ограничите възпалението и да поддържате здравословни нива на лептин.

Кейти, Уелнес Мама

Източник: Cravings? Fix Your Leptin!

Хормонален дисбаланс, 9 вероятни признака

9 съвета за балансиране на хормоните

Правете това, за да се предпазвате от възпаления

Мазнини горят мазнини – Как?

Поредната, последна статия от тази серия очаквайте другия петък

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

По отношение на диетите, препоръчваме преди да се подложите на каквато и да било диета, първо да се консултирате с личния си лекар и по възможност с диетолог за избягване на непоносимост към храни или режим на хранене. По този начин ще извлечете максималното от диетата, без да застрашавате здравословното си състояние.

При предприемане на каквито и да било промени в храненете, препоръчваме първо да се консултирате с личния си лекар за избягване на непоносимост към храни и/или вредни последствия поради пиенето на лекарства. По този начин ще извлечете максималното от храните без да застрашавате здравословното си състояние.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *