Правете това, за да се предпазвате от възпаления

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Мазнините са абсолютно необходими за поддържането на доброто здраве. При съществуващата съвременна култура на консумиране на ‘не-мазни’ хранителни продукти, ние непременно трябва да помним този факт. Адипонектинът е един от основните фактори, спомагащи правилното функциониране на вашия метаболизъм. Адипонектинът се секретира от мастните клетки и помага за метаболизма на глюкозата и на мастните киселини, както и играе роля за имунните отговори.

Когато нивото на адипонектин в кръвта ви е ниско, вие повишавате риска си да развиете инсулинова резистентност, диабет тип 2, затлъстяване и атеросклероза. Това се дължи на факта, че адипонектинът влияе на начина, по който тялото ви реагира на инсулина. Адипонектинът също така има противовъзпалитено действие върху клетките, покриващи стените на кръвоносните ви съдове.

Но има и една друга субстанция, произвеждана от мастните ви клетки, която е също толкова важна: лептин. Този хормон участва в регулирането на телесните мазнини. Лептинът взаимодейства с участъците на мозъка ви, които контролират глада и поведението ви при хранене. В резултат на това лептинът сигнализира на тялото ви, че то е погълнало достатъчно храна.

Наред с тази благоприятна роля, лептинът може също така да причини възпаление, ако нивата му са високи.

В ново изследване, учените от Медицинския колеж на университета на Охайо (Ohio State University College of Medicine) изследват нивата на адипонектин и лептин при група жени. Целта им е да изследват как йога упражненията влияят на нивата на тези две вещества. Те сравняват данните за адипонектина и лептина при добре балансирано съотношение на начинаещи и напреднали йогистки и забелязват, че лептинът има провъзпалителна роля, докато адипонектинът има обратното действие и играе противовъзпалителна роля.

Петдесет здрави жени между 30 и 40 години били разделени в две групи по йога: 25 начинаещи и 25 напреднали. Всички участници дали кръвни проби на гладно по време на три отделни посещения. Учените открили, че лептинът бил 36% по-висок сред начинаещите в сравнение с напредналите. Анализът на адипонектина от друга страна показал, че нивата при напредналите йогистки били с 28% по-високи от тези при начинаещите и при трите посещения.

Дотук добре: йога упражненията снижават нивата на лептин, който причинява възпаления и повишават адипонектина, който е противовъзпалителен. Изследователите съобщават също, че съотношението на адипонектина към лептина при напредналите йогистки било два пъти по-високо от това при начинаещите. Честотата на правене на йога упражнения показва значително снижаване на лептина; повечето седмици йогийска практика през последната година, повечето йога курсове през живота като цяло и повечето йога занимания, всички били силно свързани с по-нисък лептин, както и с подобни заключения относно съотношението адипонектин – лептин.

Учените заключават, че повишеният риск от диабет тип 2, високо кръвно налягане и сърдечносъдови заболявания в Северна Америка ясно показва ролята на адипонектина при модулирането на възпалението. Те отбелязват също, че данните им са показателни за повишената възможност по-дългосрочните и/или по-интензивни йога занимания да имат благотворно влияние за здравето като държат лептина под контрол и спомагат за произвеждането на повече адипонектин.

Източник: Doctors Health Press e-Bulletin, Protect Yourself from Inflammation by Doing This, 2 May 2012

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчват да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави

Цялото съдържание на този уебсайт е защитено от ЗАКОНА ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО И СРОДНИТЕ МУ ПРАВА с всички запазени права и законови последици.

Вие НЯМАТЕ ПРАВО да възпроизвеждате, да предавате, да използвате статиите и материалите или да използвате за каквато и да е публична или търговска цел този сайт без да упоменете, че съответната информация е взета от нас – Здрави всеки ден – и да посочите линк, водещ към нас, примерно, zdravivsekiden.com, или без да имате предварителното писмено разрешение от собственика на сайта.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *