Шоколадът, номер едно храната за дълголетие в света

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

chocolate

Прочетете статията, за да разберете какви са ползите за здравето от шоколада и защо той се счита за „храна номер едно в света що се отнася до дълголетието”.

Знаехте ли, че най-невероятно сладката, декадентска и питателна храна в света всъщност е полезна за вас? Някога считан за „лошото момче” в света на храните, шоколадът се превърна в национален феномен за здравословна храна.

Шоколадът се прави от суровите какаови зърна от плодовете на какаовото дърво (теоброма какао). Какаовите дървета са екзотични – растат естествено в сянката на тропическите  гори в Южна Америка и Антилските острови.

Според изследователите, „Суровите какаови зърна са една от най-фантастичните суперхрани в природата, поради съдържащите се в тях минерали и заради многото им уникални свойства”.

Не е за чудене, че експерти като диетологът Дейвид Улф, автор на Naked Chocolate, възхваляват преимуществата на най-популярната, предоставяща удоволствие храна в света.

Ползите за здравето от шоколада са огромни

Шоколадът е полезен за страдащите от астма, защото съдържа антиастматичните съединения теобромин и теиофилин.

Какаото, съставка на шоколада, съдържа флавонели – антиоксиданти, които засилват кръвотока в мозъка.

Какаото също така съдържа високи нива сяра и магнезий, които засилват съсредоточеността и вниманието.

Шоколадът всъщност ви прави по-щастливи за по-дълго време. Това е така, защото какаото удължава времето, през което причиняващото щастие съединение анандамид остава в тялото.

Шоколадът намалява безпокойството и нивата на стрес. Клинично изпитание показа, че черният шоколад намалява производството на хормоните на стреса само след две седмици!

Шоколадът е полезен за зъбите; съединението теобромин, съдържащо се в шоколада убива причиняващите кариеси бактерии.

Шоколадът съдържа цинк, основен минерал, който допринася за здравето на имунната система, черния дроб, панкреаса и кожата.

Шоколадът осигурява поддържането на здравето на кръвта, тъй като съдържа особено важния минерал мед.

Шоколадът се счита от много диетолози за най-полезната храна за сърцето. Изследване, проведено от Германския институт за човешкото хранене откри, че консумацията на шоколад снижава риска от сърдечносъдови заболявания, отчасти поради способността на шоколада да сваля кръвното налягане.

Освен това, в изследване продължило 15 години, в което участват мъже на 65 години и по-възрастни, учените изследват навиците на хранене и физическа активност на 470 мъже като проследяват и приема им на шоколад. Резултатите?

„Мъжете в групата, консумирали най-малко какао било два пъти по-вероятно да умрат от инфаркт, за разлика от мъжете в групата, консумирала най-много какао”. Освен това, „Мъжете в изследването, които консумирали най-много какао било най-малко вероятно да умрат поради каквато и да било причина”.

Само защото ползите за здравето от шоколада са много, не значи, че човек трябва да се тъпче с мазните, калорични, прекалено сладки шоколади, които се продават навсякъде. Много от блокчетата шоколад на пазара съдържат съставки като рафинирана захар или нездравословни подсладители, транс-мазнини и изкуствени овкусители.

Ключът към извличането на най-много ползи за здравето от шоколада е да се уверим, че той е…

  • Органичен
  • Черен (а не млечен)
  • Суров
  • От зърна, смлени в мелници и/или студено обработени… с минимални добавки, които биха могли да премахнат ползите за здравето на шоколада.

Такива шоколади има в магазините за сурови и здравословни храни или от онлайн доставчици като Sacred Chocolate.

Даника Колинс

Източник:

http://undergroundhealthreporter.com/health-benefits-of-chocolate/#axzz3AX4r8KQX

Снимка: www.listal.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *