Седем прости тайни за здравословно стареене

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Във всяко здравно списание пише за последния „лек против стареенето” или за някоя или друга „суперхрана”. Но аз не препоръчвам да ги опитвате. Всъщност, ви препоръчвам да се пазите от тези фалшиви, краткотрайни измислици по отношение на здрвословния начин на остаряване. И след малко ще ви разкажа за три сестри, които и трите живеят повече от 100 години и за техните седем лесни тайни относто здравословния начин на стареене. Но първо нека дадем заден ход…

Family Walking on a BeachСкорошно изследване откри, че способността да се изпълняват лесни физически задачи отлично предсказва дълголетието. Например, колко добре ставате от стол? Или колко ефективна е походката ви (качеството на походката ви)? И двете са много важни за това колко дълго ще живеете. В тези заключения няма нищо сложно като от друга страна те са много смислени. Тези лесни дейности от ежедневието задават сложни задачи на мозъка, скелета и мускулите. Те изискват също така добро сетивно възприятие и координация.

Освен това, чистата наука показва, че две обикновени естествени растения—глухарчето и ройбоса (южноафрикански червен храст)—могат забележително да подобрят походката само за два до три месеца.  Когато става въпрос за жизненост, дълголетие и здравословно стареене, именно такива неща трябва да търсим.

Разбира се, една от най-основните „тайни” за дълъг живот е просто да имате волята, интереса и мотивацията да продължите. Важно е също така ежедневно да сие определяте конкретни цели. Тази стратегия на живот е важна на всяка възраст. Но е от основно значенние с напредването на възрастта.

Ето два чудесни примера потвърждаващи това, което току-що казах…

Първият е за забележителен ветеран от Втората световна война, участвал в десанта в Нормандия. Той цял живот мечтаел да се върне на това място. Искал „стъпалата му да се отпечатат в пясъка” на същото място на плажа Омаха, където се бил приземил с хиляди други американски, британски и канадски войници през 1944 година. Върнал се там през 2014 година на 94-годишна възраст.

Другата история е за три сестри, които не се били виждали много години. Те споделяли обща цел – да са здрави, за да могат да се видят отново. Когато наистина се събрали – на възраст 101, 104 и 110 – те си спомнили за телефонът, който висял в хола с „дериват” за три домакинства. Помнели как семейството спряло да се вози на кабриолет с кон, защото си купили форд модел Т. Обсъждали как ходели на немите филми с Рудолф Валентино. Той изпълнявал ролята на шаха в филма Шахът (1921 г.) и на сина на шаха в Синът на шаха (1926 г.).

Шансовете човек да доживее 110 години са едно към седем милиона. Как три сестри в едно и също семейство успяха да го постигнат? Те споделиха следните седем тайни с мен…

  1. Обичайте се едни други. Това е лесна заръка. Да обичаш и да бъдеш обичан има положително въздействие върху физическото, умствено и духовно здраве.
  2. Не прекъсвайте връзка с близките си. Сестрите поддържали отношения със семейството и приятелите си през целия си живот. (И го правели без мобилни телефони, фейсбук, туитър, съобщения по интернет, текстови съобщения или компютър.)
  3. Отдавайте се на нови преживявания и се запознавайте с нови хора на всякаква възраст. Една от положителните промени в съвременното общество изглежда е падането на старите бариери относно общуването между различните възрастови групи.
  4. Научете се да си готвите здравословни храни. За щастие тези дами са живели дълго преди всички институции започнаха да налагат наляво и надясно неправилни препоръки за храната през седемдесетте години на миналия век.
  5. Бъдете любопитни за знания и развийте любов към четенето. Сестрите са били на солидна възраст при настъпването на ерата на интернет, Амазон и Киндъл. Но никога не са спирали да учат и научават.
  6. Преследвайте целите си в живота и влагайте в старанието си устрем и находчивост. Помислете за песента на Франк Синатра „Това е животът”. Помните ли този куплет:

Бил съм марионетка, просяк, пират, поет, пионка и цар,

на върха и на дъното, стигал съм края и ето научих това

Всеки път щом по очи се просна

Намирам сили да стана и да продължа

  1. Ценете мимолетните мигове в които всичко добива смисъл. Може да се удувлявате на всички непрестанни промени в света около нас, но най-важните неща никога не се променят. Така че ценете високи тези значими най-важни неща в живота.

Сега си спомнете всички неща, които комплексът, заформен от здравните власти и фармацевтичната и медицинска индустрия налагат като напълно пропускат списъка на сестрите. Разликата съвсем не ме учудва…

Тя всъщност ми напомня за една шега на моя уважаван колега, ментор и проятел, Главния хирург на САЩ, С. Евърет Куп, която той все повтаряше за това как да се живее по-дълго. Той почина миналата година на 98 години. Но все се забавляваше да повтаря на хората, „Яжте само овесени ядки, за да пазите сърцето си. Въздържайте се от секс, за да се предпазвате от предаваните по полов път заболявания. Скъсвайте се от упражнения във фитнеса по четири часа всеки ден, за да сте във форма. И никога, ама никога не си позволявайте да пийнете нещо или да запалите пура”. След което добавяше с каменно лице, „Може и да не живеете вечно, но със сигурност животът ще ви се струва безкраен”.

Леле, колко ми липсва този човек.

Винаги на страната на науката,

Марк С. Майкози, МД

Източник:

http://drmicozzi.com/sisters-seven-simple-secrets-to-heathy-aging

Снимка: www.ltcr.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *