Последни указания за забавление на слънце с безопасни слънцезащитни кремове

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

sunscreen-2017

Тъй като много хора страдат от недостиг на витамин D, особено по-възрастните, сега е идеалният момент да повишите нивата си на този жизнено важен витамин. Но предпазването на кожата от слънцето също е важно.

Ако сте загрижени да си набавяте достатъчно витамин D и в същото време да сте в безопасност от стареене и рак на кожата, имаме чудесна новина. Можете да постигнете и трите и ще ви покажем как.

Прекарването на време на слънце е най-добрият начин за повишаване на нивата на витамин D. Повече подробности за това как да го постигате следват след малко. Но нека първо ви посочим как да избирате по-безопасно слънцезащитно средство като започнем с нещата, които не бихте искали да правите.

Внимателно избирайте слънцезащитни продукти

С покачването на температурите все повече рафтове в магазините се изпълват със слънцезащитни и блокиращи слънцето средства. От евтините мазила, които можете да купите в местната дрогерия до висококачествените продукти, продавани от козметични компании, необходимо е внимателно да четете етикетите. Защото някои от най-често използваните съставки в слънцезащитните средства са последните неща, с които искате обилно да мажете тялото си.

Слънцето не е врагът, вижте сами

Опитайте се да избягвате всички продукти, които съдържат следните съставки:

Homosalate:

Хомосалатът е химикал, който се използва в слънцезащитните средства да усвояване на  UVB лъчите, така че те да не нанасят голямо увреждане върху кожата. Но в този случай вредите са по-големи от ползите. Хомосалатът може да разстрои три от основните хормони в тялото: естроген, андроген и прогестерон. Освен това, излагането на слънце разгражда химикала във вредни вторични продукти.

Octinoxate:

Друг UVB блокер, октиноксатът имитира хормоните и е ендокринен разрушител. Химикалът също така подсилва производството на свободни радикали с до 33 процента. Свободните радикали могат да причинят клетъчни мутации и това да доведе до клетъчна смърт, което иронично означава, че редовната голяма употреба на октиноксат може всъщност да подсили преждевременното стареене и риска от рак, които именно се опитвате да избегнете като използвате слънцезащитния крем.

Octocrylene:

Октокрилен се използва за блокиране на UV лъчите и предоставя овлажняващ ефект. Като братовчед си октиноксат, октокриленът подсилва производството на свободни радикали когато бъде изложен на слънцето. Според изследване на Университета на Калифорния той може да повиши нивата на свободните радикали с до 16 процента, ускорявайки стареенето на кожата и клетъчните мутации.

Oxybenzone:

Използван за да усвоява UV лъчите, оксибензонът е опасно вещество. Химикалът имитира естрогена, което означава, че тялото ви не различава оксибензона от естрогена. При редовна употреба той може да причини ендокринни разстройства и да доведе до клетъчни мутации и клетъчна смърт. В изследване оксибензонът накара производството на свободни радикали силно да се повиши с цели 64 процента в сравнение с контролната група. А когато химикалът е изложен на слънчева светлина, той може да задейства тежки алергични реакции у някои хора.

Домашен гел лекува стрии, старчески петна, белези от акне, псориазис, изгаряния!

Retinyl palmitate:

Ретинил палмитатът е форма на витамин А, поради което човек може да го сметне за безопасен. Не се лъжете, той не е безопасен. Всъщност ретинил палмитатът е най-вредната от всички съставки в слънцезащитните средства, които обсъждаме днес.

Много компании премахват тази съставка от продуктите си, което е добре, но непременно четете етикетите. Изследване установи че ретинил палмитатът може да ускори развиването на кожни тумори и лезии когато бъде изложен на слънце. Освен това, множество изследвания показват, че съставката може да има негативно репродуктивно действие дори и в по-ниски дози.

12 домашни лека за справяне с мехурите при изгаряне на слънце

Боготворете слънцето, но безопасно

При положение че до 42 процента от американците са с недостиг на витамин D, решението не е в пълното избягване на слънцето. Всъщност, трябва да се опитвате да излагате по малко от тялото си на слънце всеки ден. Осигурявайте си по около 15 до 20 минути на ден, без да сте нанесли защитно средство при излагане на поне 40 процента от кожата си на слънцето.

Освен това, ако планирате да сте на слънце, време е да предприемете някои разумни стъпки, за да избягвате изгаряне от слънцето и за да снижавате риска си от стареене и рак на кожата. Можете да започнете като носите шапка, леки дрехи с дълги ръкави и търсите сенките.

Но ако ще стоите директно на слънце, вероятно ще се нуждаете от допълнителна защита. За късмет има далеч по-безопасни възможности от обсъдените по-горе химически блокери на слънцето.

Ядивна защита от слънцето!

Търсете продукти съдържащи цинков оксид и титаниев двуокис. И не се лъжете от супер високите защитни (SPF) фактори. Те могат да ви подлъжат да стоите по-дълго навън, без да ги нанасяте отновo. Придържайте се към минерални слънцезащитни средства със защитен фактор 20-30 и често ги нанасяйте отново и отново.

Слънцезащитните средства се очаква да защитават здравето ви, така че не правете грешката да използвате такива, които могат да причинят здравни проблеми. Избирайте мъдро и можете да си осигурите най-доброто и да се наслаждавате на лятното слънце без да се притеснявате.

Още по темата:

Най-доброто изцяло естествено слънцезащитно средство

Лъжата за милиарди долари за продуктите за кожата

5 начина да се уредите с изгаряне

 

Източник:

https://healthiertalk.com/your-2017-guide-to-fun-in-the-sun-with-safe-sunscreens/

Снимка: ELLA – Paraguay.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *