5 начина да се уредите с изгаряне

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

the shadow test

Знаете ли, че от трийсетте години на двайсти век случаите на рак на кожата са се увеличили до небето пропорционално на продажбите на слънцезащитните продукти?

Всъщност, на глава от населението процентът на меланома се е увеличил с 1800 процента от въвеждането на първите защитаващи от слънцето продукти.

Изглежда химикалите, продавани на пазара, за ‘да предпазват’ от слънцето не вършат много работа. Всъщност, те ни увреждат: Химическите слънцезащитни продукти съдържат поне четири доказани канцерогена.

Слънцето е полезно за вас—това също е доказано—но изгарянето не е. И така, как да се предпазите, без да се плескате с тонове токсини? Първата ви линия на защита от слънцето започва отвъре и включва някои неща, за които може и да не сте се сещали досега. И ако редовно ‘прегрешавате’ с изброените от нас по-долу най-забранени пет ‘не правете така’ неща, тогава вие не сте най-добре защитени от изгаряния…

1. Не ядете зеленчуци – Каротеноидите са естественото, блокиращо слънцето средство на природата. Всъщност, растенията ги използват като защита от слънцето. Каротеноидите са мощни антиоксиданти, които предпазват кожата от увреждането на свободните радикали. Човек си набавя изобилни количества от тях като яде зелени и ярко оцветени плодове и зеленчуци. Те увеличават оранжевите и жълти пигменти в кожата ви, които блокират лъчите на слънцето. Хората с най-висок прием на каротеноиди е шест пъти по-малко вероятно да развият рак на кожата. Колкото по-ярък цвят прибавяте към храната си, толкова е по-добра защитата ви отвътре навън. Богати на каротеноиди храни са динята и пъпеша, кайсиите, морковите, червените чушки, тиквата и сладките картофи.

2. Не четете указанията на лекарствата – Разбираме това Не ви се четат указанията, придружаващи всяко от лекарствата, изписани ви с рецепта. На кого ли му се чете? Но много лекарства с рецепта – както и лекарствата без рецепта за облекчаване на болката, та даже и някои билкови хранителни добавки—могат да повишат чувствителността ви към слънцето. Някои лекарства могат даже да причинят фототоксична реакция в кожата. Това опасно, подобно на изгаряне от слънцето увреждане може да стане доста бързо… понякога за минути. Антихистамините, антибиотиците, противовъзпалителните и някои лекарства за диабет и сърце могат да причинят чувствителност към слънцето. Четете етикетите и указанията в опаковките. Ако все още имате съмнения, попитайте своя лекар или аптекаря.

Ако искате да разберете каква е силата на слънцето, използвайте теста със сянката. Когато сянката ви е по-къса от височината ви, лъчите на слънцето са най-силни. През това време непременно се уверете, че сте направили всичко, за да се предпазите от  слънцето.

3. Носите парфюм – Ароматните течности могат да направят кожата ви по-чувствителна към UV лъчите, причинявайки дразнене. Това се отнася дори за ароматните вещества в сапуните и лосионите. И носенето на парфюм повишава вероятността за развиване на слънчеви алергии. То причинява трайни зачервявания, сърбежи, болки и мехури или обриви. Вместо това се наслаждавайте на парфюма на пясъка и сърфа върху кожата си.

4. Цял ден оставате навън – Понякога отпускаме гарда и оставаме навън по-дълго, защото слънцето ту се появява, ту се скрива. Но може да изгорите тежко и в облачен ден, особено в южните страни. До 80 процента от слънчевите UV лъчи проникват през облаците. След около 20 минути на слънце, блокирайте действието на лъчите с чадър, дрехи, шапка и слънчеви очила.

5. Забравяте да си пиете витамин Е таблетките – Подобно на зеленчуците и плодовете, витамин Е предпазва кожата ви отвътре навън. Експертите смятат витамин Е за най-важния антиоксидант за кожата, защото той предпазва клетъчните мембрани и предотвратява увреждането на свързаните с тях ензими. Лосионите и маслата, съдържащи витамин Е предпазват кожата от изгаряне и от увреждане от свободни радикали. И ако все пак изгорите, витамин Е помага за намаляване на зачервяванията и отока и удебеляването на кожата, причинени от UV лъчите след излагане на слънце.

Слънцето е полезно. То повишава производството на витамин D, помага ви да спите по-добре и може всъщност да ви помогне дори да отслабнете. Но изгарянето е болезнено и направо опасно. А обикновените слънцезащитни средства могат да са също толкова опасни. Ето защо препоръчваме да не забравяте тези пет съвета през лятото.

Източник: Institute for Natural Healing, 5 Ways to Make Sure You Get a Sunburn, 14 June 2013

Снимка: www.okcupid.com

Ако все пак изгорите, прочетете статията: Изгаряне от слънце, 13 естествени лека плюс 1

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *