Насищайте клетките си с кислород за да избягвате причиняващото заболявания възпаление – ето как

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

(NaturalNews) За да може тялото ви да произвежда енергията, от която се нуждаете за да живеете, клетките ви трябва непрекъснато да получават кислород, процес, който в голяма степен зависи от приема на правилните хранителни вещества. Недостиците на хранителни вещества могат да доведат до влошена оксигенация (насищане на тялото с кислород), което от своя страна може да причини клетъчна смърт, възпаление и други здравословни проблеми.

oxygen-rich-foods

Сродна статия: Как да си правим алкална вода – алкалната напитка, която предпазва от рак

Ето защо е важно да ядете правилните неща за оптимално клетъчно дишане, подхранване на кръвообръщението и останалата част от тялото за здрав и дълъг живот. Ето някои съвети за това какво да включите в храната си, за да спомогнете подобряването на начина, по който тялото ви само се насища с кислород:

1) Желязо

Една от основните функции на желязото в  храната е да помага на тялото ви да произвежда хемоглобин, протеин, съдържащ се в червените кръвни телца, който се свързва с кислородните молекули, които вдишвате от въздуха и ги освобождава в тъканите ви. Липсата на желязо може да доведе до заболяването, познато като анемия, при което недостатъчно кислород се подава към и навлиза в клетките.
Симптомите на анемията включват хронични главоболия, изключително силна умора, задух, болки в гърдите, замаяност и чести инфекции. Червеното месо и особено дреболиите са отличен източник на хем-желязо (желязо от животински източници), докато зеленчуците, включително тъмно зелените листни зеленчуци, зеленият фасул, бобът лима, грах, карфиол, бобови кълнове и артишок са отлични източници на не-хем желязо.

2) Мед

Някои източници на желязо могат да са вредни обаче, като изчерпват необходимите запаси мед, от които тялото се нуждае за преноса на кислород в клетките. Медта и желязото работят ръка за ръка, за да произвеждат здравословен хемоглобин, а медта от своя страна спомага и производството на колаген и еластин, два протеина, които изграждат клетъчните стени на кръвоносните съдове и ги поддържа силни.
Твърде многото желязо в хранта може да изчерпи медта или дори да я замести, което да доведе до ускорено стареене и до унищожаване на тъканите. Така че непременно консумирайте храни, които са естествено богати на мед – като рачешко месо, миди и стриди от щандовете за месо, както и бадеми, кашу, тъмно зелени листни зеленчуци бобови зеленчуци и картофи от щандовете за растителни храни.

3) Витамин C

Ако искате да извлечете най-много ползи от приема си на желязо, витамин С е още едно необходимо хранително вещество. Витамин С прави не-хем (съдържащото се в растенията) желязо по-усвоимо и също така помага на тялото да усвоява повече желязо от храните, които ядете. Витамин С е също така мощен антиоксидант, който помага за синтезирането на колаген, катехоламин и карнитин.

4) Калций

Макар че ползите от калция често се преувеличават в медиите (като обикновено се пренебрегва факта, че този минерал трябва да се консумира наред с витамин D, витамин K, магнезий и други съ-фактори, за да е полезен), калцият играе важна роля в пренасянето на кислорода до клетките. Калцият помага за регулирането колко кръв преминава през кръвоносните съдове, насочвайки притока на кислород в клетките.
„[Калцият] разширява кръвоносните съдове около тъканите, които се нуждаят от повече кислород във всеки един момент, за да подсигури по-богат на кислород кръвоток или свива кръвоносните съдове и намалява кръвотока към тъканите, които се нуждаят от по-малко кислород”, пише Луиз Тремблей за сайта SFGate.

Още за калция: Избягвай запушването на артериите с правилния вид калций

5) Органична сяра

Считан за един от най-важните микроелементи в природата, органичната сяра осигурява преноса на кислород през клетъчните мембрани който, както вече споменахме е особено важен за регенерирането на клетките. Без това важно хранително вещество, което вече не се съдържа в големи количества в почвите заради съвременното индустриализирано селско стопанство, животът ще изчезне.
„Сярата е доказала способността си да прочиства тежките метали наред с преноса на кислород през клетъчната мембрана и по този начин позволява регенерацията”, казва Патрик МакГийн, директор на изследването Cellular Matrix Study. „Сярата, също така, е основният играч като прекурсор за използването на аминокиселини, градивните блокчета на тялото. От всички аминокиселини около 70 процента са на сярна основа”.

Още за сярата: Изчезващият минерал, от който зависят кожата, мускулите и костите

6) Противовъзпалителна кислородна терапия

Физическите упражнения са чудесен начин за активиране на кръвотока и за пренос на кислород. Но ако има недостици или тялото ви просто не събира и използва достатъчно кислород, може да се наложи да подобрите нещата с помощта на противовъзпалителна кислородна терапия. Ако дишате от кислороден концентратор докато тичате по ходещата пътека или карате стационарно колело, например, това може в голяма степен да повиши количеството кислород в тялото ви.
„По високото ниво на кислород в белите дробове създава по-голям източник на налягане което да вкарва кислород в белодробните капиляри”, обяснява д-р Марк Съркъс в сайта си. „Физическата активност ускорява кръвообръщението и така гарантира по-голям пренос на кислород. Първоначално налягането на кислорода във вените се повишава понеже повече кислород навлиза в тях, но именно този кислород позволява на капилярите да възстановяват механизма на пренос на кислород”.

от Итън А. Хъф

Още по темата:

Насищайте тялото си с кислород, поддържането на кислородния баланс предпазва от болести

Наскоро открити: 3 изненадващи биологични процеса се нуждаят от калций и въздействат на костите

Черният и белият ви дроб и мозъкът са пълни с АЛУМИНИЙ. Яжте тези храни за естественото му изхвърляне

Хранителните добавки с желязо имат опасни странични ефекти

 

Източник:

http://www.naturalnews.com/048406_oxygen_deficiency_nutrition_exercise.html

Снимка: MDZ Online

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *