Не хабете вода, сапун и енергия: Трите части на тялото, които трябва да миете всеки ден

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Всички тези дълги горещи душове, които си взимате са повече вредни, отколкото полезни за тялото ви. Да не говорим за ненужно изразходваните вода, сапун и енергия, изтичащи през канала. Макар винаги да са ви казвали, че търкането на кожата от главата до петите е необходимо за доброто ни функциониране в днешното общество, сега експерти казват, че то всъщност не е толкова важно. Вместо това трябва да се концентрирате само върху три части от тялото си. Ами останалото тяло? Е, лекото изплакване с топла вода очевидно е всичко от което то се нуждае.

Защо антибактериалните сапуни не спират настинките и грипа

Пестете вода и енергия и пазете кожата си

Членовете на средното американско семейство използват около 40 галона или 151.2 литра вода при взимането на душ на ден. Това е равно на 1.2 билиона галони вода, използвани всяка година в САЩ само за вземането на душове. Освен това, след като средностатистическият човек използва гореща вода, душовете представляват и огромен разход на енергия. Но освен пропилените вода и енергия, лекар казва днес, че всички тези душове може би вредят на най-големия орган в тялото — кожата. Асистентът по дерматология д-р Санди Скотники от Университета на Торонто оспорва начина на къпане на съвременния човек. Наскоро тя каза пред вестник The Atlantic, че всекидневното миене на тялото от главата до петите със сапун и вода може да доведе до кожни заболявания като екзема.

Домашни лекове срещу неприятните миризми на тялото

Макар че все още не знаем какво точно причинява екземата, изследователите смятат, че тя се появява в резултат на гени и на външни причинители. Външни фактори като ароматните сапуни и антибактериалните продукти за миене и къпане могат да причинят сърбежи, зачервявания и болезненост на кожата — обичайните симптоми при повечето видове екзема — посочват от Националната асоциация за екзема. Също така, дългите и горещи душове могат да направят кожата твърде суха и тя лесно да стане прекомерно опъната, да се лющи, огруби и лесно да започне да се цепи, което да доведе до пристъп на екзема. Решението, казва д-р Скотники, е да прекарваме по-малко време под душа като се фокусираме само върху тези три части на тялото си: мишниците, слабините и стъпалата.

Душ завесата саботира ли опитите ви да отслабнете?

Прекомерното търкане на кожата може да лиши тялото ви от полезни бактерии

Телата ни не са създадени да са стерилни, а съществуването на някои бактерии върху кожата е напълно естествено и здравословно. За жалост ние научаваме по трудния начин, че твърде многото антибиотици създават общество, резистентно на антибиотици. Но какво да кажем за нуждата ни от премахването на всички бактерии от кожата си — било то вредни или полезни? Д-р Робин Чаткин, основателят на Храносмилателния център за жени в Мериленд, казва пред сайта Health, че когато всеки ден усърдно миете тялото си под душа със сапун, вие всъщност премахвате от кожата си бактериите, които я предпазват от екзема и акне. Изследване, публикувано в списанието Science Advances откри, че хората със специфичен щам бактерии, които живеят върху кожата им са в по-нисък риск от рак на кожата в сравнение с онези, които нямат тези бактерии върху кожата си.

Как да си направим сапун у дома

Проблемът със сапуна

Какво точно не му е наред на сапуна, питате вие? Според редица изследвания, повечето сапуни се правят чрез смесването на масло или мазнина с алкални субстанции като луга. Това променя рН-то на кожата ви, унищожава здравословните бактерии и премахва от нея присъщите й и важни за нея масла. А pH-то на кожата е много важно. Здравата кожа има pH от около 5.5, което е леко киселинна стойност. Обаче, изследвания показват, че повечето традиционни сапуни са с далеч по-високо pH — достигащо чак до 11. Когато pH-то ви е твърде високо, тялото ви се бори с това като произвежда прекомерно количество мазнини. Изследвания показват, че кожата с по-високо pH е податлива на появата на акне. Така че почистването на кожата ви скоро се превръща в порочен кръг, който ви предразполага към акне отново и отново.

Няколко добри причини за нарушаването на това съвременно табу от време на време

Тогава защо да използваме сапун върху мишниците, слабините и стъпалата си?

Може да не сапунисвате цялото си тяло, но определени части от него се нуждаят от хубаво измиване и това са мишниците, слабините и стъпалата. Причината: Тези части задържат повече влага, а гъбичните организми обожават влагата. В допълнение, понеже тези части са по-чувствителни, по-вероятно е те да подслоняват потенциално вредни бактерии и враснали косъмчета, които причиняват инфекции.

Петте най-добри естествени лека за белези от акне

Вместо сапун, опитайте сух четков масаж върху кожата си

Ако не знаете какво представлява сухия четков масаж, става дума за ежедневно масажиране на кожата с помощта на суха четка с остър косъм или с лофа. Това е енергизиращ масаж, който стимулира нервната система като в същото време премахва сухата, лющеща се кожа. Той също така усилва циркулацията на кръвта и детоксикацията на тялото като подсилва дренажа на лимфните възли.

Сухият четков масаж предлага мощна детоксикация

Но защо да си правим сух масаж с четка, вместо просто да търкаме кожата си под душа? Сухият четков масаж ви позволява да ексфолирате кожата, да отпушвате порите, и да ускорявате циркулацията на кръвта без да лишавате кожата си от жизненоважната за нея влажност когато сте под горещата вода. Всъщност най-доброто време за сух четков масаж е точно преди да си вземете душ. Така водата отмива мъртвите кожни клетки от тялото ви. Предупреждение, никога не масажирайте на сухо изгаряния, порязвания, ожулвания или раздразнена кожа. Също така, не използвайте суха четка върху лицето си; тази кожа е много деликатна.

Защо да включим студения душ в деня си

Готови ли сте да спрете да хабите вода, сапун и енергия? Имайте предвид как сапунът променя pH-то на кожата ви, лишава я от всичките й естествени мазнини, и влияе негативно върху здравословните бактерии, които живеят върху кожата ви. В крайна сметка май всекидневното миене само на мишниците, слабините и стъпалата не е лоша идея.

Катрин Марко

Прочетете още:

Чудесни съвети за детоксикация на всеки орган така че вече да не боледувате нито да сте уморени!

Преобразете здравето си с жабурене с кокосово масло

Натурален лек за подути лимфни възли

Татуировките замърсяват лимфните възли с тежки метали

Супер вана за по-пълна и ефикасна детоксикация на тялото

Цялостно прочистване на червата предпазва от всякакви болести! (Рецепта)

Лечебните ползи от ароматерапията или как ароматите лекуват

Екзема, 7 естествени лека

Източник:
https://www.thealternativedaily.com/stop-wasting-water-soap-energy-3-body-parts-need-wash/

Снимка: Top Art Style

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *