Защо да включим студения душ в деня си

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

waterfall

След като вече е лято, поне в Северното полукълбо, най-горещата новина за здравето може всъщност да се окаже най-студена.

Става дума за студения душ, от който толкова много хора се плашат. Да, повечето от нас предпочитаме да се отпуснем под гореща вода, но онова, което може би не знаете е че студеният душ предоставя редица ползи за здравето.

Някои го предпочитат горещ

Горещият душ отпуска напрежението и облекчава стегнатите мускули. Ако струята на душа ви е силна, още по-добре! С насочване, горещата вода може да масажира раменете, врата и гърба ви.

Горещият душ, също така, е естествен деконгестант и облекчава симптомите на настинка, понеже горещата пара овлажнява назалните пътища.

Ако сте настинали и леко ви тресе, горещият душ ще ви дойде добре като премахне втрисането и свали температурата ви до нормалната.

Изследвания показват, че вземането на горещ душ може да повиши нивата на окситоцин (хормона на близостта и щастието) в тялото ви и да облекчи тревожността. Всеки, който работи под стрес се нуждае от повече от хормона на любовта в живота си!

Прочетете по темата: Вълнуващият цикъл на близостта, окситоцин

Някои го предпочитат студен

И така… какво може нещо толкова неприятно като студения душ да направи за вас, освен да ви помогне да спестявате от сметките за електричество или топла вода? Ето основните му преимущества:

Подобрява здравето на косата и кожата:

Когато си взимате топъл или горещ душ, вие всъщност изсушавате кожата си; при студения душ, епидермиса и порите се свиват, което ги предпазва от запушване. Взимането на студен душ реално запечва порите по кожата и скалпа и така мърсотията не може да проникне в тях, и освен това студената вода не извлича полезни масла от тялото или косата, както го прави горещата. Да не говорим, че горещата вода отваря порите и така вредните химикали в нея безпрепятствено проникват в тялото.

Прочетете още по темата: Хлор, рак и сърдечни заболявания

Повишава будността и вниманието:

Шокът, който тялото изживява когато го облее студената вода всъщност повишава цялостия прием на кислород в тялото, заради дълбокото дишане случващо се при протичането на процеса. Следователно, сърдечната честота също се повишава, което води до повишен приток на кръв в цялото тяло, а оттам и до бодрост и повишено внимание.

Помага при проблеми с теглото:

Има два вида мазнини: бели мазнини и кафяви мазнини. Белите мазнини се формират когато приемате повече калории, отколкото тялото ви се нуждае, за да функционира. Тези калории не се изгарят за енергия, което означава, че се натрупват по цялото тяло под формата на бяла мастна тъкан, от която е трудно да се освободите. Кафявите мазнини, които са в тялото от раждането и се активират при студена температура, от друга страна, всъщност горят калориите, които белите мазнини кътат. Така че, ако редовно си взимате студен душ, вие активирате горящите калориите кафяви мазнини.

Бори се със стреса:

Вместо да пускате топлата вода, просто се гмурнете под душа, както когато плувате в морето. Хладното въздействие на водата ще повиши търпимостта ви на стрес и дори устойчивостта ви към определени болести. Усещането за студ всъщност снижава нивата на пикочната киселина в тялото, както и повишава глутатиона, антиоксидант, следящ за ефикасното действие на всички останали антиоксиданти в тялото.

Прочетете още по темата: Представяме ви Маестро Глутатион

Подобрява кръвообръщението:

Студеният душ подобрява кръвообръщението в тялото като кара кръвта да обгръща органите. Кръвообръщението кара артериите да работят по-ефикасно в изпомпването на кръв в цялото тяло. Това може да е много полезно за хора с проблеми със сърцето.

Обелкчава депресията:

Преминавате през тежка седмица или дори тежък месец? Студеният душ ще ви предостави онова, от което се нуждаете; рецепторите за студ в кожата изпращат огромно количество електрически импулси в мозъка. Това задейства антидепресивен ефект и повишава настроението! Все пак, преди да започнете със студените душове, ако страдате от депресия, се консултирайте със своя лекар кое е най-добро за вас.

И накрая, но не по важност, студеният душ закалява тялото, така че то по-добре да се бори с и да устоява на простудни заболявания и грип.

Може да ви отнеме време да свикнете със студените душове, но ползите от тях определено си струват, след като те въздействат, както на здравето, така и на настроението ви. Ако не сте любител на студа, започнете с обичайния си горещ душ и към края постепенно преминете към студен душ, който да ви охлади и да задейства всички тези фантастични ползи.

 

Източници:

Why a Cold Shower is Better Than a Hot One

http://www.popsugar.com/fitness/Cold-Showers-vs-Hot-Showers-Health-Benefits-Both-15021710

Снимка: plus.google.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно

Статията е информативна и не предполага самолечение. Преди да започнете да следвате съветите дадени в нея, непременно се консултирайте с личния си лекар.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *