15 въпроса дават на децата правилна нагласа към света

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

kids-laughing

Като любящ родител е важно да изградите в децата си правилен начин на мислене и правилно отношение към света. И двете определят как детето ви интерпретира света. А задаването на правилните въпроси насърчава поведение, което води до положителна промяна и също така позволява най-доброто оползотворяване на наличните ресурси.

Както гласи поговорката, енергията следва пътя на мислите.

Един от начините да насърчавате децата си да развият положителен начин на мислене и да го практикуват е като говорите с тях честно и им задавате насочващи въпроси. Не става дума да им казвате какво правите вие; става дума да им обяснявате стойността на това да живеят позитивно и да извличат най-доброто от нещата, които вече имат.

Задавайте на децата си тези мъдри въпроси, за да насърчавате провеждането на разговори и да им помагате да развият положителен начин на мислене. Някои от тези въпроси също така ще ви помогнат да подобрите взаимоотношенията и връзката с децата си, като в същото време се научите да ги разбирате по-добре.

1. Кои пет думи мислиш, че те описват най-добре?

Този въпрос насочва децата в посока на себеопознаване и им дава представа какво другите хора мислят за тях. Той дава на детето ви добра рамка за сравняване за това къде се намира то в своя мъничък свят, което е важно за това то да формира правилна представа за себе си.

2. Кое е нещото, което обожаваш да правиш и което те прави най-щастлив/а?

Някои деца ще кажат видео игрите ме правят най-щастив/а, което всъщност е добре. Скорошни изследвания показват, че в играенето на тези игри наистина има много психологически ползи. Играенето на игри дори сближава съпрузите, ако ги играят заедно.

Целта на този въпрос е да насочите вниманието на детето към нещата, които го карат да се чувства щастливо и отварят очите му за факта, че то може активно да избира да увеличава времето, прекарано в заниманията, които му носят радост. Да се надяваме, че това ще го научи да се стреми към дейности, хобита и дори кариери, които ще го/я правят най-щастлив/а по-късно в живота.

3. Кое нещо знаеш как се прави, така че да можеш да учиш другите да го правят?

Този въпрос се отнася за приучаването на детето, че животът не се върти само около него, неговите интереси и какво то може да извлече от другите. Животът включва всички нас и това какво можем да правим, за да си помагаме един на друг.

Въпросът помага на детето ви да се чувства силно и ценено. Той му напомня, че е изключително и че има какво да предложи. Когато детето ви се чувства изключително и знае, че може да предложи нещо, това изгражда самоувереност и чувство за лична достойнство в него, както и го насърчава да учи.

4. Кое е най-прекрасното/неприятното нещо, което ти се е случвало?

Животът не е само изпълнен само със щастие и рози, нито пък е изпълнен само с мрак и обреченост. Животът е смесица от положителни и отрицателни преживявания и именно затова е толкова вълнуващ.

Децата трябва да разберат този факт рано, за да могат да са психически подготвени за живота.

Въпросът е свързан с насочването на това осъзнаване. Той помага на децата да осъзнаят (от собствен опит), че лошите неща не траят вечно.

След бурята винаги грее слънце, а слънчевата светлина е благотворна. Чрез него вие също така ще получите ценни прозрения за области, които можете да помогнете на децата си да преодолеят.

5. Какво научи от най-хубавото/лошо нещо, което ти се е случвало?

Стара поговорка гласи, че опитът е най-добрият учител, което е вярно. Важно е децата ви да извличат уроци от собствените си преживявания (било то хубави или лоши), както и от опита на другите хора, включително и от този на своите родители.

Това е един от най-добрите начини за напредък, това е начинът да се извлича най-доброто от всяка ситуация. Когато детето ви се учи от опита си, това означава, че то е малко вероятно да повтяря едни и същи или сходни грешки в бъдеще.

6. От всички неща, които научаваш, кое мислиш, че ще ти е най-полезно когато пораснеш?

Този въпрос цели да напомни на децата, че те ще са възрастни един ден и че е необходимо да започнат да живеят целенасочено. Той се отнася и до това да накарате децата си да усещат накъде ги води съзнанието им и какво трябва да правят в момента, за да стигнат там.

Когато детето ви разбира стойността на онова, което научава и как то може да му помогне в бъдеще, това ще го мотивира наистина да се наслаждава на неща като четене, учене и научаване.

7. Ако можеше да се върнеш три години назад във времето и да посетиш себе си тогава, какъв съвет би си дал?

Този въпрос може да е предпоставка за забавен разговор, който да ви помогне да научите за (и да се справите с) минали проблеми, които са наранили детето ви, както и да изграждате в тях навика да се учат от грешките си. Въпросът открива вълнуващи начини на разговаряне с децата ви за това как да се справят с огорченията и разочарованията в живота, като в същото време ги учи на значението на израза „да си направиш лимонада от лимоните…”.

8. За какво си най-благодарен/на?

Този въпрос насърчава децата да мислят за хубавите неща в живота си и да гледат на живота от по-хубавата му страна. Той се отнася и за това да се научат децата да поставят нещата в перспектива, да се оглеждат и да оценяват онова, което имат в живота си, независимо от това колко малко е то, включително семейството, приятелите, доброто училище и храна.

Това от своя страна може да допринесе за цялостното щастие на детето, защото между благодарността и щастието има силна връзка.

9. Какво мислиш, че изпитва този човек?

Лесно е децата да се състедоточават единствено върху собствените си чувства и да не обръщат внимание какво чувстват другите. Обаче, за изграждането на по-здрави взаимоотношения и за избягването на ненужни конфликти в живота, е важно детето ви да мисли за това какво чувстват другите хора, както и да показва съпричастност.

Помогнете на детето си да развие съчувствие като го помолите да предположи какво чувства някой друг. Детето ви ще стане по-състрадателен, полезен и щастлив човек просто като е по-внимателно и съпричастно. То ще води по-богат, по-смислен живот като мисли за (и често помага на) другите.

10. Какъв мислиш, че ще е животът ти в бъдеще?

Този въпрос също насочва детето да мисли за бъдещето и да прави планове за него. Той ще помогне на детето ви да разсъждава за онова, което иска да стане когато порасне и какъв би искало да е светът когато то е по-голямо.

Вие от своя страна ще откриете към какво се стреми детето ви и как можете да му помогнете да осъществи мечтата си чрез разговора свързан с този въпрос.

11. Кой от приятелите ти мислиш, че аз ще харесам най-много? Защо?

Приятелите на човек имат голямо въздействие върху начина му на мислене и върху отношението му към живота. Ако държите негативни хора около себе си, отношението ви вероятно ще се промени и ще стане негативно. Ако приятелите ви са позитивни, вие самите ще имате положителен начин на мислене.

Задайте този въпрос на децата си, за да разберете кой в техния кръг от приятели има най-голямо въздействие върху живота им. Помогнете на детето си да види, че всеки е нещо средно между петте човека, с които той прекарва най-много време, според известната фраза на Джим Рон.

12. Ако станеше известен, с какво би искал/а да си известен/на?

Този въпрос насочва детето да мисли за истинското значение на успеха и за онова, което то би искало да остави след себе си. Успехът отнася ли се за натрупването на най-много пари или е свързан с нещо повече?

С какво би искал/а хората да те запомнят? Когато детето ви разсъждава и отговаря на тези въпроси, вие ще откриете към какъв вид характер се движи детето ви и ще откриете кой има влияние върху него като ролеви модел. Това е много важна информация за следенето на развитието на характера на вашето дете.

13. Как би променил/а света, ако можеше?

Изследванията показват, че очакването на положителни изживявания носи повече щастие от самото им преживяване. Когато детето ви е достатъчно голямо да осъзнае, че утре не е днес и че всеки нов ден е възможност за положителна промяна, започнете да формирате в него навика да се стреми да се справя със злините и да подобрява нещата по своя си мъничък начин за подобряването на утрешния ден и на света като цяло.

Щастливите хора са онези, които мислят за проблемите като за преодолими, а себе си възприемат като ефективно решаващи проблемите хора.

14. Как можеш да помогнеш на някого днес?

Понеже светът като цяло носи доста болка под формата на заболявания, бедност, невежество и емоционални терзания, важно е да се отдаваме един на друг като братя и сестри.

Едуин Маркам правилно каза, „Върхът и гребенът на всичко добро, най-ярката звезда на живота, е братството между хората”.

А това означава да си помагаме един на друг. Задавайте този въпрос на децата си редовно, за да внасяте дух на щедрост в ежедневието им. Изследванията показват, че даването освобождава окситоцин и ендорфини, които естествено карат детето да се чувства в приповдигнато настроение, към което то може да се пристрасти.

15. Ако можеше да измислиш едно правило, което всички в света да трябва да спазват, какво ще бъде то? Защо?

Този въпрос обръща внимание на децата, че живеем в свят с правила и разпоредби, които ние всички трябва да следваме, за да осигурим ред и че всичко върви гладко. Правилата не са измислени, за да ни наказват, а да ни помагат да живеем и да взаимодействаме с другите по-добре.

Детето ви ще оцени този факт повече и с по-голяма готовност ще следва определените правила и разпоредби, когато и то си има свое собствено правило, в което вярва. Това лично правило или мото може да е ключът за отглеждането на почтни, спазващи законите граждани, които също така за стойностни членове на обществото.

Дейвид К. Уилям

 

Източник:

http://www.lifehack.org/articles/lifestyle/15-questions-ask-your-kids-help-them-have-good-mindsets.html

Снимка: maxpark.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *