Вълнуващият цикъл на близостта, окситоцин

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

oxytocin (1)

Окситоцин е хормонът на силните връзки, който помага на двойките да се чувстват близки. Той притежава и много допълнителни чудесни прерогативи – снижава чувството на болка, намалява безспокойството, снижава нивата на стреса, насърчава растежа и оздравяване, повишава чувството на доверие и стимулира положителни отношения.

Прочетох за интересно изследване, което показва, че с повишаването на нивата на окситоцина посредством назални инхалатори, участниците станали с 80 процента по-щедри от онези, които вдишвали плацебо. Проведени наскоро изследвания доказват, че щедростта е тайната към здравия брак. Тя може да доведе и до повишаване на интимността, секса и връзката между партньорите, което пък води до по-високи нива на окситоцин. Така че, това е един голям, щастлив цикъл.

Тази новина за окситоцина звучи наистина прекрасно, нали? Как да си набавяме повече от него? Макар че се говори за медицинска употреба на хормона (под формата на кремове, инхалатори и хапчета), много се спори за ефикасността му и за етиката в употребата му. За щастие, много и много физически действия ефикасно повишават окситоцина в тялото. Повишаването може да означава да се чувстваме по-добре що се отнася до доброто ни здравословно и психическо състояние, като наред с това изпитваме по-силни чувства на свързаност с половинката си.

Най-добрите начини за повишаване на окситоцина са:

Интимност—Окситоцинът вероятно е най-добре познат за това че стимулира процеса на раждането и произвидството на мляко при кърмещите майки. Мъжете и жените го отделят по време на оргазъм. Оказва се, че сексът наред с емоционалните/любовни отношения осигурява много по-силно и по-дълго отделяне на окситоцин, отколкото само секса. Повечето докосване и целуване по време на правенето на любов също прави резултата по-силен.

holding hands

Докосване—Масажите са безпогрешен начин за стимулиране на нивата на окситоцин в кръвотока. Много други видове любовни докосвания могат да имат сходен ефект като се започне от държането за ръка до прегръщането и гушкането.

Бленуване за половинката—Изследване в университета на Северна Каролина в Чапъл Хил откри, че щастливо омъжените жени незабавно отделят доза окситоцин, когато ги попитат за съпрузите им.

Домашни любимци—Ползите от докосването действат и когато галим кучето или котката си. Снижете кръвното си и повишете нивата си на окситоцин като галите и гушкате домашния си любимец. (Това май не се отнася за водните ми жаби, за ваше сведение.)

Сетивни изживявания—Наслаждаването на гледки, звуци и ухания, които ви носят успокоение може да стимулира нивата на окситоцин. Ароматът на храните, които сте обичали в детството си, шумът на океанските вълни или определени светлини могат да имат благоприятен ефект, например. Изглежда смисълът на успеха се ражда когато сетивата правят полижителна емоционална връзка.

Физическа активност—Ходенето, плуването в топла вода и физическите упражнения действат добре за подсилване нивата на окситоцина, казва докторът по философия Кърстин Увас-Мосберг.

Дълбоко съприкосновение—интимните погледи и ‘дълбокото съприкосновение’ също се препоръчват от д-р Увас-Мосберг.

Духовност—Изследванията не са го доказали, но д-р Увас-Мосберг казва, че молитвата, съзерцанието и медитацията също повишават нивата на окситоцина. Много от нас биха се съгласили на база на лично изпитани, положителни чувства по време на или след такива занимания.

Беда—И тук са нужни още изследвания, но ако говорите с хора, които са преживели голяма беда заедно като самолетна катастрофа, били са взети като военнопленници по време на война или са пострадали от природно бедствие, те обикновено се чувстват много силно свързани един с друг.

Двойките споделят, че изживяването на някаква беда—от загубата на дете, до финансова криза, превъзмогването на рак, живот с увреждане на мозъка и много други—ги сближава с половинките им.

Всичко примери, дадени по-горе – без последния – са за приятни изживявания, които могат да повишат нивата ви на окситоцин, а последният се отнася често пъти до събития, които не могат да бъдат избегнати, но те могат да заздравят връзката ви, ако заедно се опитате да превъзмогнете бедата.

И така, задействайте веднага някои или всички тези механизми на отделяне на окситоцин и несъмнено качеството ви на живот и здравето ви като цяло ще се подобрят.

Източник: How to Naturally Increase Oxytocin, and Why This May Help Your Marriage, 23 January 2012 ; http://marriagegems.com/2012/01/23/how-to-naturally-increase-oxytocin-and-why-this-may-help-your-marriage/

Снимка: drpinna.com ; www.casaeventos.com.br

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *